Publisert 3 september 2012

Reisen ble booket rett før arbeidsdagens slutt. Med kofferten full av nyvaskede klær stilte vi opp på flyplassen tolv timer senere. Lite søvn hadde vi fått og spente var vi, det er en ekstra spenningsfaktor forbundet med det å reise uspesifisert med små barn og ikke vite hvor man skal eller om innkvartering holder mål.

Litt fakta

Det første inntrykket vi fikk av Marmarisområdet var mye bedre enn hva vi hadde håpet; i motsetning til brunsvidd natur som er vanlig i varmere strøk, er Marmarisdistriktet veldig grønt, frodig, og preget av et flott fjellandskap som ruver så langt øye kan se. Vi fikk ved ankomst vite at Iςmeler var stedet vi skulle tilbringe de neste fjorten dagene. Iςmeler (uttales Isjmeler) ligger like vest for Marmaris, eller mer nøyaktig 8 kilometer. Mellom Icmeler og Marmaris ligger en mindre ferieby som heter Siteler. Det tar cirka to timer til nærmeste flyplass som ligger i Dalaman. Iςmeler ligger ved delen av Middelhavet som kalles Egeerhavet, og like utenfor fastlandet ligger den greske øya Rhodos.

En vakker og frodig by

Det som umiddelbart møter en som for første gang kommer til Iςmeler, er de pinjekledde fjellene som danner en halvsirkel rundt landsbyen og som lager et dramatisk fjellandskap som strekker seg helt ned til stranden. Til tross for at det til tider er uutholdelig varmt, er det veldig grønt og frodig, man ser trær som bugner av alskens frukter som fiken, plommer, vindruer og appelsiner for å nevne noen. Det vokser vakre blomster i farger som rødt, lilla, oransje og gult overalt og man ser bougainvilla både i lilla, rødt og hvitt som kravler opp langs husveggene. Det finnes ikke mange høye bygninger, de fleste består av tre til fire etasjer. Icmeler er en ren og velholdt by og er en mindre badeby enn naboen Marmaris. Det er cirka 10 000 fastboende her, dette antallet økes til 80 000 i høysesongen. Det føles aldri overfylt og du trenger ikke være redd for å måtte stå i kø. Iςmeler passer nok best til barnefamilier og voksne par som ønsker en rolig sol- & badeferie. At landsbyen er omkranset av fjell i tillegg til at det ligger en liten øy rett utenfor land gir en følelse av at man er isolert fra omverdenen og gjør også til at man kan koble skikkelig av fra hverdagen og slippe unna støy og mas.

Stranden

Iςmeler er formet rundt stranden, som ikke er veldig bred. Det betyr at bebyggelsen ligger som en trakt fra stranden opp mot fjellene. Det er likevel ikke veldig bratt, man kan fint bevege seg til fots mot enden av landsbyen hvor de fleste fastboende bor uten å måtte anstrenge seg for mye. Det er stranden som er sentrum for det meste i Icmeler. De fleste veier fører til stranden og faktisk finnes det to kanaler som også går dit! Kanalene er bilfrie og kan gi litt avkoblende skygge på veien hjem fra stranden. Området rundt og langs de ulike veiene som fører til stranden er fyllt med hoteller, suvenirbutikker, ekskursjonsbuer og restauranter. Det er en fin promenade bygd langs stranden hvor det ligger enda flere restauranter, iskremboder og båtturselgere. Denne promenaden fører helt til Marmaris, for de ekstra spreke, vil dette være en veldig fin spasertur. Langs hele stranden er det solsenger med hyggelige parasoller laget av strå til leie. Strendene består av mørkegrå sand og steiner så små at de føles behagelig å gå på. På vestsiden av stranden er vannet varmt og godt, solsengene ligger tett i tett og her foregår det masse vannaktiviteter som ringo, bananbåt og paraseiling. På motsatt side av stranden, føles vannet kjøligere, til gjengjeld er vannet krystallklart og det er litt færre solsenger. Her kommer også mange tyrkiske familier for å bade og kose seg. Om man går helt til enden av stranden, der hvor Icmeler går over i Siteler, og følger en vei som går oppover høyden, ligger det noen chill-out barer hvor man kan nyte en iskald drink og en fenomenal utsikt.

Icmeler og sentrum

Andre holdepunkter i Icmeler er hovedgaten som går omtrent fra midt på stranden og oppover i retning fjellene. Langs denne gaten ligger det mange solbrillebutikker, restauranter, minimarked, banker og det man vanligvis finner på et turistmål. Halveis opp denne gaten, ligger det er vakkert beplantet torg. Her finnes det en fontene og en veldig spesiell klokke det sildrer vann fra. På samme sted, krysser en annen hovedgate som ligger parallelt med stranden. Går du i retning Marmaris, vil du finne eksklusive fiskerestauranter og sko- og veskebutikker, t-skjorter og andre suvernirbutikker og en hel klynge med minibanker. Tilbake til det lille torget, kan du fortsette oppover til du kommer til den største hovedgaten. Denne gaten bugner over med t-skjorter, vesker, suvernirer, Turkish Delight, restauranter og boder som selger ulike turer. Fortsetter du vestover langs denne gaten, vil du komme ned til stranden. Går du i retning Marmaris, vil du komme til Tansas, som er et statseid supermarked som har alt det du ønsker og trenger i løpet av ferien din til en billig penge, og her kan du også handle med deg te, baklava, nøtter og balsamico laget av granateple med deg hjem. Overfor denne gaten ligger det en del hoteller og det er her det fleste fastboende bor. De fleste bolighus er omkranset av vakre hager hvor det vokser både frukttrær og blomster i flotte, glade farger. Mange har en tilhørende steingrill hvor de lager mange av sine måltider. Her ligger også markedet som finner sted en gang i uka.

Aktiviteter

Selv om Iςmeler er et rolig sted er det masse å finne på. Man kan kjøpte ulike turer og arrangerte aktiviteter fra sin reisearrangør eller fra de mange salgsbodene som finne rundt omkring. De aller fleste som besøker Icmeler, kommer for å bade og sole seg. Stranden er ikke veldig lang, det er cirka en kilometer fra den ene enden til den andre. Her finnes vannaktiviteter for en hver smak. Det er også herfra man tar taxibåt og andre båtturer. Det finnes en del salgsboder som selger t-skjorter, solbriller og suvernirer på Marmarissiden av stranden i tillegg til utallige kafeer og restauranter. Langs hele stranden kan man leie solsenger som koster mellom TRY 3-15 per seng for hele dagen.

Opplevelser

De fleste hoteller og reisearrangører arrangerer tyrkisk aften. Her får du både smake tyrkiske spesialiteter og oppleve tradisjonell underholdning som magedans og noen steder tilbys også sigøynershow, robotshow og breakdance for å nevne noe. Hamam eller tyrkisk bad er et must når man kommer til Tyrkia. På programmet er som regel tørr sauna, sauna med steam, kroppspeeling, skumvask og oljemassasje. Tyrkisk bad bør gjøres en av de første dagene man kommer for at brunfargen skal bli jevnere og sitte lengre. Mange turarrangører i Icmeler prøver å selge turer til spa som ligger på hotell, men man bør benytte sjansen til å dra på et ordentlig tyrkisk bad, hvor både folkene som jobber er eksperter og selve bygningen er bygget på tradisjonelt vis. Det finnes to i Marmaris, Ottoman og Armutalan som er den mest kjente. Ikke la deg skremme av at det ligger i Marmaris, de har busser som plukker deg opp gratis og kjører deg hjem igjen når du er ferdig.

Marmaris

Ikke gå glipp av en tur til nabobyen Marmaris. Du kan ta dolmus, minibuss som fungerer som kollektivtransport, eller en taxibåt fra stranden. Om du vil shoppe, ligger det utallige bazarer som selger t-skjorter, vesker, sko, klokker, solbriller, te, Turkish Delight og suvernirer i havneområdet. Disse har et overbygd tak slik at det ikke blir ubehagelig varmt å gå der. Det finnes også vanlige butikker som selger fine og moderne klær som ikke er kopier, spesielt til kvinner er det godt utvalg.

Båttur

Det finnes utallige båtturer å velge i. Man kan ta taxibåt til nærliggende steder, eller velge en rundtur. For en billig penge kan du ta en heldagstur med matservering eller halvdagstur med frukt. Båtene går til ulike idylliske steder i nærområdet, stopper ved forskjellige strender og steder for å bade i krystallklart vann hvor man også kan snorkle.

Marked

Hver tirsdag i Icmeler arrangeres det marked. Markedet ligger ved Old Village og her kan du kjøpe alt fra frukt og grønnsaker, Turkish Delight til olivensåper og kremer, te, t-skjorter, vesker og videospill. Mange steder er varene allerede ferdigprutet, andre steder hvor de ikke er det, er det lett å få en god deal om man har litt tålmodighet og er vennlig innstilt. Det er høyt støynivå og det blir veldig varmt så man bør prøve å komme seg av gårde når det åpner eller senere på ettermiddagen.

Rhodos

Fra Marmaris går det båter til Rhodos. Om du ønsker å ta en tur til den vakre øya, bør du være oppmerksom på at du må ha nytt visum til Tyrkia på veien tilbake.

Spise og drikke

En viktig del av å besøke et nytt sted, er å smake det lokale kjøkken. I Icmeler er det er stort utvalg av restauranter. De fleste tilbyr ulike varianter av kebab, köfte (kjøttboller), pide (tyrkisk pizza), salater, bakt potet med tilbehør og mange har engelsk meny da det er mange engelske turister her. Maten er god og billig, to personer spiser og drikker godt for 100-200 kroner avhengig eksklusiviteten på restauranten. Vanlige restauranter har ikke veldig stort utvalg av fisk og sjømat på menyen og det de har er gjerne tilberedt av frossen fisk. Vil man ha et bedre sjømat-måltid, anbefales restaurantene i gaten som ligger overfor stranden, hvor man får et meget godt måltid i stilige omgivelser til lave priser sammenlignet med skandinavisk nivå. Tyrkia er kjent for deres søtsaker, man kan ikke forlate Tyrkia uten å ha prøvd baklava, en kake laget av nøtter og honning, Turkish Delight, som er ulike typer konfekt bestående av gele og frukt eller nøtter, og tyrkisk is. Populære drikker for voksne, er uten tvil Efes Pilsner, tyrkisk kaffe og te, deres naturlige mineralvann og til barna gjelder yoghurtdrikken Ayran og hjemmelagd limonade.

Oppsummering

Icmeler er en rolig landsby, og et typisk sted for deg som ønsker å ha noen late dager på stranden og koble skikkelig av. Det finnes gode og rimelige restauranter og utvalget i butikkene er like stort som i Marmaris. Her slipper du unna masingen som Tyrkia er kjent for, du får gå i fred om du ikke ønsker å slå av en prat eller se på det selgerne har å tilby. Lokalbefolkning er veldig hyggelige og hjelpsomme, de har beholdt sin barnlige glede og en god og spøkefull tone hersker. Det er veldig trygt å være turist i Icmeler, du trenger ikke bekymre deg for lommetyver, heller ikke på stranden. Det er lite støy og fyll og ikke noe bråk om natten. Icmeler kjennetegnes mest av sin frodige natur og sitt vakre fjellandskap, for naturglade og solhungrige nordmenn vil dette være et sted de vil trives meget godt.

Banker og penger

Valutaen er tyrkisk lire (TRY). 1 TRY tilsvarer ca NOK 3,30. Det finnes minibanker praktisk talt på hvert et gatehjørne i Icmeler. Disse er enkle å bruke og man får grei kurs. Man kan også veksle penger på vekslingskontorer og i resepsjonen på de fleste hoteller.

Å reise omkring

Icmeler er så pass liten at man kan rekke overalt til fots. Om man imidlertid ikke ønsker å gå, kan man ta dolmus (minibuss) som kommer hele tiden og stopper på bussholdeplassene. På siden av bussen står det hvor den går. Ønsker man å dra til Marmaris, kan man lett ta oransjefarget dolmus dit. Turen koster TRY 2 per/pers per vei. Taxi er dyrere og koster TRY 35-40 samme distanse. Man bør avtale pris på forhånd. Man kan også ta taxibåt fra stranden til nærliggende steder. En tur til Marmaris koster TRY 10 per/pers per vei.

Sikkerhet

Icmeler er et veldig trygt sted å reise til. Man bør selvfølgelig følge sedvanlige regler og normer om sikkerhet, men man kan bevege seg fritt også etter mørkets fall uten å være redd. Er man på stranden, behøver man ikke frykte at man skal bli frastjålet eiendeler.

Slik kommer du deg hit

Mange av de norske reiseoperatørene har turer til Icmeler. Nærmeste flyplass ligger i Dalaman. Derfra tar det cirka to timer med buss. Bussen stopper omtrent halvveis et sted hvor man kan kjøpe forfriskninger. Man kan også reise på egenhånd. Norwegian flyr til Dalaman, man kan finne hoteller på internett. Det går buss fra flyplassen til Marmaris, man kan ta Dolmus eller taxi derfra til Icmeler.


Charter til Icmeler