Publisert 1 november 2019

Vulkanøya Island er en kald og forblåst plass om vinteren, likevel er det fantastisk flott. Varme kilder som koker og damper, isdekkede berg som stikker rett opp fra havet, og brusende fosser. Naturen rett og slett vill og vakker. Om du tar utgangspunkt i den lille byen Akureyri i nord har du et stort tilbud av aktiviteter å velge mellom. Her guider vi deg igjennom fantastiske vinteropplevelser på Island.

Stå på ski på en isbre

Akureyri har et eget heissystem og preparerte bakker. De mest rutinerte skientusiastene kommer nok til å savne lengde og utfordring, men i stedet får du vakker utsikt over fjorden og ikke minst er det barnevennlig. Vil du ha en opplevelse utenom det vanlige drar du på utflukt til isbreen Kaldbakkur der en tråkkemaskin tar deg opp til toppen. Derfra har du fem kilometer med pudderkjøring og utsikt over fjorden Eyjafjördur.

Bad i varme kilder

Rundt omkring på hele Island finner du utendørs bademuligheter. Vannet i de varme kildene er naturlig oppvarmet av jordens indre og rikt på mineraler. Disse kildene holder en temperatur på cirka 40 grader. Pass på så du ikke svømmer for nære selve kilden hvor vannet som strømmer opp på er på 100 grader. Utendørs bad som holder åpent hele året finner du i den lille landsbyen Lake Myvatn. Her kan du drikke en kald øl på kvelden, mens du ser på stjernehimmelen sammen med lokalbefolkningen.

Mektige fossefall

En spektakulær opplevelse er Dettifossfallen og Godafossfallen som ligger i nærheten av Lake Myvatn. For å komme frem i vintereterrenget med både is og snø må du kjøre “monsterjeep” med store dekk og sterk motor, noe som i seg selv er en opplevelse.

Lokale delikatesser

Det islandske kjøkkenet bærer preg av øyliv og natur. Tørket hai, røkt lundefugl og røkt hval er blant de mange spennende smakene som serveres. Om delikatessene blir for spesielle finnes det mange gode alternativer å velge mellom. Både fiskeretter som torsk og laks eller røkt lam. Den gode desserten “skyr” anbefales. Dette er en blanding av creme fraiche og mascarponeost som toppes med bær og fløte. Gå ikke glipp av den lille kafeen Cow Shed Café som ligger i Lake Myvatn. Eierne lager sine egne meieriprodukter og gårdens kyr kan du se fra vinduet i kafeen. Her serveres lammekjøtt som er selvrøkt, og om du er heldig får du smake på deres egenlagde snaps, smaksatt med Angelicafrø som er plukket på den lille øya midt ute i sjøen ved gården.

Været bestemmer

Når du er på Island er det været som bestemmer. Om vinteren kan den kraftige vinden avgjøre om du kan kjøre fra et sted til et annet, og noen dager må du rett og slett vente til vinden avtar.

Slik kommer du deg hit

Det går fly til Akureyri via Reykjavik fra flere byer i Norge med Icelandair. I Akureyri kan du leie bil eller bestille en tur til Lake Myvatn og severdighetene i området.


Fly til Island
Hotell i Reykjavik
Hotell i Akureyri