Luksus og vill natur i Tanzania

Nina
Reiseguiden, besøkt 28 land

Foto: Thinkstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Foto: Shutterstock
I Tanzania kan du enkelt kombinere vill, autentisk natur med luksus og melishvite strender. Det store landet byr blant annet på safari og game drives, Zanzibar-øyene med strand og dykking, besøk i masai-landsbyer og majestetiske Kilimanjaro for den spreke eventyreren.
Publisert 20 november 2015

Safari i Serengeti og Ngorongoro

Safari er noe de fleste er interessert i når de drar til Tanzania, og Serengeti National Park og Ngorongoro Conservation Area er de beste og mest kjente stedene for dette. De ligger rett ved siden av hverandre og står begge på UNESCOs verdensarvliste. Her finner du alle de typiske dyreartene du forbinder med safari, som sebarer, sjiraffer og hyener, i tillegg til “De store 5”: leopard, løve, elefant, nesehorn og bøffel. I Ngorongoro finner du også Ngorongoro-krateret, et dypt vulkansk krater fylt med flere vannhull og hjem til 30.000 dyr – det beste stedet for å se De store 5. Vi guider deg til noen av måtene du kan oppleve den afrikanske savannen på.

Game drive og luftballong-safari

Game drives er den beste måten å dra på safari på, og tar deg tett inn på det ville dyrelivet i en firehjulstrekker. Du kan dra på en safari som varer i alt fra to timer til en heldagstur med piknik i naturen. Dra med en guide som kan fortelle deg om dyrene om området, helst i bil uten tak. I løpet av en game drive får du som oftest også se en blodrød soloppgang eller solnedgang, da dyrene er mer aktive i de kjøligere timer som om morgen og ettermiddag. Prøv også en luftballong-safari over Serengeti National Park – slik får du en unik oversikt over dyrene i deres naturlige element.

Safari-lodges – bo i bushen

De fleste ønsker seg flere dager med safari, da det er mange ulike områder og mye å se. En safarilodge er en god måte å oppleve vill og vakker natur i Afrika på. Dette er et slags hotell i naturreservatene hvor du får full service, mat, guidede turer, game drives og bor enten i hus, rom eller luksustelt. Et luftig og luksuriøst telt er kanskje mest minneverdig, med kun en teltduk som skiller deg fra naturens lyder og elefantenes tuting. Spis middag og del historier rundt leirbålet med de andre i campen – en uforglemmelig avslutning etter en lang dag på savannen.

Les mer om ett døgn på game drive her.

Luksus på barfotdrømmen Zanzibar

Øygruppen Zanzibar utenfor fastlandet er et herlig avbrekk fra fastlandet med azurblått hav som skyller innover perlehvite strender. Med sine 50 mindre øyer som omringer hovedøyene Zanzibar og Pemba, er dette det perfekte stedet for en luksuriøs getaway. Det sies at du uten problem kan feriere minst to uker på Zanzibar uten å gå lei. Hit kommer du deg med fly fra Dar es Salaam på 15 minutter med lokale flyselskap, eller med fergen som tar 1.5 time og koster rundt 40 USD. Dette er hva øya har å by på:

Øst-Zanzibar: Her finner du øyas vakreste strender, resorts og strandhytter – spesielt på sørøst-siden. Hva med en unik middagsopplevelse på ikoniske “Rock restaurant”, en fiskerestaurant på toppen av en steinformasjon midt i vannet?

Vest-Zanzibar: Det er mer øde og mindre resorts på vestsiden, men her kan du blant annet utforske Stone City, som er gamlebyen i Zanzibars historiske hovedstad med afrikanske vibber. Ikke gå glipp av Darajani-markedet med sitt myldrende folkeliv!

Nord-Zanzibar: Det blir mer øde jo lengre nord du drar. Derfor er den nordlige delen perfekt for deg som vil finne deg mer private strender med mindre turister. Nordøst på øya finner du Zanzibars beste beliggenhet.

Sør-Zanzibar: Sør-Zanzibar er mye mer befolket enn resten av øyen, som betyr mer kultur og autentisk afrikansk liv. Her får du en smak av det lokale liv og deres kjøkken, og kan blant annet dra på krydderturer.

Pemba – Zanzibars uoppdagede lillebror

Pemba, som er Zanzibars andre og litt mindre hovedøy, er ganske annerledes enn storebroren. På Zanzibar er det veldig tilrettelagt for turister, mens Pemba er lite utviklet, mer uoppdaget og enda mer autentisk. Her finner du kanskje Zanzibars beste dykking, samt laguner og vakre strender med lite turister. Slå av mobilen og slapp av på Pemba.

Mnemba – en ekte øde øy

På den lille øya Mnemba drar du for den ultimate øde øy-følelsen. Kun en kilometer nordøst for Zanzibar finner du Mnembas paradisstrender og korallrev. Øyen er også klekkestasjon for green turtles. Her finner du eksklusive Mnemba Island Lodge, som er et av Zanzibars dyreste resorts. Da øyen er privateid, kan man i teorien leie hele øyen og få paradiset for seg selv. Det har nemlig selveste Bill Gates har gjort.

Bo som masaiiene

I det nordlige Tanzania finner du masaiiene, en halvnomadisk krigerstamme som er spesielt kjent for sine knallrøde drakter, utsmykning og hoppende dansere. Hit kan du ta dagsturer for å lære mer om deres hverdag og autentiske livsstil. Det er mange ulike turer du kan melde deg på, men mange innebærer også at du tilbringer en natt i Masaii-landsbyen for å virkelig få følelsen av hvordan livet deres er. Opplev jordhyttene, den tradisjonelle Masaii-dansen og resten som hører til savanne-livet.

Dykkeparadis på Mafia-øyen

Utenfor Tanzanias kyst finner du et av de beste dykkestedene i Det indiske hav, Mafia-øyen, som er kjent for dyptvannsfiske og spennende undervannsliv. De vakre revene gir deg blant annet muligheten til å dykke med den majestetiske (og ufarlige!) hvalhaien, jordas største fisk. Du finner også 400 andre fiskearter her. Du kan også seile, snorkle, nyte en dag på stranden eller dra på dagsturer med piknik, safari og ekskursjoner.

Bestig Kilimanjaro – 5895 meter over havet

Fjellet Kilimanjaro ligger nordøst i Tanzania og består av tre utdødde vulkaner: Shira, Mawenzi og Kibo. Uhuru Peak på Kibo ruver hele 5895 meter over havet og er det høyeste punktet i hele Afrika. Det er seks ulike ruter som normalt brukes for å bestige Kilimanjaro, utifra hva du ønsker å oppleve av utsikt, natur og vanskelighetsgrad. Vegetasjonen endrer seg mye jo høyere opp du kommer, og fjellet har en stor isbre på toppen. Du går i gruppe, og bærere, kokk, mat og overnatting er inkludert i prisen. Tusenvis av turgåere prøver å bestige Kilimanjaro hvert år, og omlag 30% lykkes med å nå toppen da høydesyke kan sette noen ut av spill. Det er også en stor naturlig park som er på UNESCOs verdensarvliste som omringer fjellet for dem som heller ønsker å bruke tid her.

Nyttige råd til reisen i Tanzania

Det er viktig å ikke drikke vann fra springen eller spise frukt og grønt som du ikke har skylt grundig selv. Å gi tips er normalt i Afrika – ca. 5-10 dollar per person per dag til guider om du er på utflukt, og 1 dollar per dag til vaskedame/bagasjebærere. På safari er det viktig å høre nøye på guiden og ikke gå ut av bilen utenom de faste rasteplassene. Ikke ta imot medisin som du ikke har tatt med selv fra Norge, og unngå å gå til tannlege/ta sprøyter i Tanzania. Husk også malariapiller og magetabletter. Bedre føre var!

Slik kommer du deg dit

Du kan reise til Tanzania med blant annet Turkish Airlines med mellomlanding i Istanbul, eller med KLM med mellomlanding i Amsterdam. Flyreisen tar totalt 12-14 timer, avhengig av flyselskap.


Rimelige hotell på Zanzibar


Fly til Tanzania