London på én dag

Annebente
Reiseguiden, besøkt 25 land

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Med god planlegging kan du fint få med deg mange av Londons største attraksjoner på én dag. Med et Oystercard i lommen og gode sko ligger London for dine føtter. Står du opp tidlig kan du i tillegg nyte London før turistene fyller gatene – en opplevelse i seg selv.
Publisert 3 mai 2015

På denne runden i London er det sjelden mer enn én km mellom hver attraksjon, og for lengre strekker er det supert å ta bussen. Med ditt Oystercard hopper du på og av Londons busser som det passer for deg – og du får i tillegg oppleve de berømte Londonbussene med god utsikt fra 2. etasjen.

Picadilly Circus og Trafalgar Square

Ta bussen til Picadilly Circus tidlig om morgenen. Krysset som er kjent for sine opplyste reklameskilt og stor trafikk er et rolig sted når du er tidlig ute. Der finner du også den berømte Eros statuen i Shaftesburyfontenen. Derfra kan du rusle ned Regent Street i retning Themsen før du svinger av til venstre på Pall Mall. Legg merke til de mange elegante fasadene som du passerer på veien før Trafalgar Square åpner seg for deg. Tidlig om morgenen er det fremdeles god plass her til å få tatt bilde sammen med de berømte løvestatuene.

London Eye

Fra Trafalgar Square går du videre ned mot Themsen, til gangbroen Golden Jubilee Bridges. Der får du praktfull utsikt mot London Eye, Europa største pariserhjul som med sine 135 meter gir deg en panoramautsikt over hele London. På en klar dag kan du se 40 kilometer i hver retning. Vil du ta turen anbefales det å forhåndskjøpe billetter til første tur som går klokken 10 og varer i en halvtime. Med forhåndskjøpt billett slipper du kø og kan bare nyte turen. Vel nede på gatenivå vender du nesen mot Big Ben.

Big Ben og Westminsterpalasset

Big Ben er et av Londons mest kjente landemerker og en del av Westminsterpalasset som også huser Det britiske parlamentet. Dette vakre gotiske bygget har mer enn 1000 rom og står på UNESCOs verdensarvliste. Like ved finner du Westminster Abbey, som er Storbritannia kroningskirke. Kirkens historie strekker seg helt tilbake til 600-tallet men har blitt utvidet og ombygget mange ganger gjennom historiens løp.

Buckingham Palace

Fra Westminster Abbey går du videre mot St. James Park med Buckingham Palace som neste mål. St. James Park er en herlig grønn oase med en vakker dam og praktfulle blomster. Her er det et rikt fugleliv med blant annet sorte svaner og pelikaner. Det er også lett å bli sjarmert av de mange ekorn som springer rundt på gressmatten. Buckingham Place ligger i enden av parken og har vært den britiske monarks offisielle residens siden 1837. Vil du få med deg vaktskifte på Buckingham Palace må du passe på tiden. Vaktskiftet starter normalt klokken 1130 sommerstid og varer cirka 45 minutter. Det er et fargerikt og populært skue å se vaktene med sine røde uniformer og sorte bjørneskinnsluer marsjerer i takt med musikkorpset. Fra Buckingham Palace går turen videre langs The Mall. Dette er Londons kongelige paradegate, som ender i Admirality Arch, bygningen som danner en sermoniell inngangsport til paradegaten. Derfra er veien kort opp til Trafalgar Square

Trafalgar Square

På Trafalgar Square vil du oppdage et helt annet folkeliv enn det som møtte deg tidlig på morgenen. La bena få hvile og nyt folkelivet som yrer rundt deg på plassen. Plassen brukes til festivaler og underholdning av gatemusikanter og gateteater. På enden av Trafalgar Square ligger det majestetiske bygget som huser National Gallery, det brittiske nasjonalgalleriet.

Covent Garden

Når bena har fått hvilt seg kan du rusle videre forbi National Gallery og gå et lite stykke langs Charring Cross Road før du tar av til høyre på gågaten Ct. Martins og New Road med små spesialbutikker. Fortsetter du rett fram dukker Covent Garden opp – et eldorado for alle sanser. Her er det en variert miks av restauranter, barer, butikker, markedsplass og underholdning som kommer i alle farger og fasonger. Her kjenner du virkelig pulsen av storbyen. Covent Garden er det perfekte stedet for å ta en lang og deilig lunsjpause og la deg underholde av alt som skjer rundt deg.

Madame Tussauds Vokskabinett

Neste stopp er Madame Tussauds Vokskabinett, en av Londons mest berømte severdigheter. Fra Covent Garden går du tilbake til Trafalgar Square og tar bussen videre til Baker Street. Bussturen tar cirka en halvtime. Det lønner seg å forhåndsbestille billett til Madame Tussauds. Da unngår du kø og skal innen 15 minutter få adgang til det berømte museet. Siste inngang er normalt klokken 1715, men du kan nok kanskje booke litt tidligere tid hvis du ønsker det. Her finner du voksfigurer av en rekke berømtheter og historiske personer. Ha kameraet klart til å knipse bilder sammen med dine største idoler. Du må beregne 1-2 timer på museet.

Oxford Street

Hvis du vil få med deg litt shopping på slutten av dagen, er det kun 15-20 minutters gange fra Madame Tussauds til den berømte handlegaten Oxford Street. Butikkene har åpent til langt ut på kvelden nesten alle dager og her er det folksomt nesten uansett når på dagen du kommer.

Tower Bridge og Tower of London

Hvis du kan hoppe over shoppingturen på Oxford Street, kan du heller ta undergrunn fra Baker Street til Tower Hill som er nærmeste undergrunnsstasjon til Tower of London og Tower Bridge. Tower of London har blant annet vært slott, fengsel og rettersted. I dag er det museum og de mest berømte utstillingsgjenstandene er kronregaliene. Kommer du hit sent på ettermiddagen må du regne med at inngangen er stengt. Men det er et imponerende bygg å se fra utsiden også. For ikke å glemme Tower Bridge fra 1884 som er et velkjent landemerke i London. I området rundt Tower Bridge møtes gammel og ny arkitektur. Det gir et fascinerende syn av moderne skyskrapere side om side med historiske bygninger.

Slik kommer du deg rundt i London

Det er enkelt og effektivt å bruke Londons offentlige transport. Oystercard er et elektronisk reisekort som anbefales kjøpt på flyplassen før du reiser inn til London. Du kan kjøpe kort for det antall dager som passer deg og det er gyldig på alle busser, undergrunnen og på tog innenfor stor-London området. Du stempler ganske enkelt inn på bussen, eller inn og ut av undergrunnssystemet. Velg gjerne bussen framfor undergrunn. Da får du sett mye av London, og du bruker ikke tiden din under bakkenivå i undergrunnens lange korridorer.

Nyttige lenker for transport i London:
Busskart over London
Kart over undergrunn i London
Planlegg transport i London

Slik reiser du til London

Flere norske flyplasser har direkteflyvninger til London. Det er lett å finne en billig flybillett, men overnatting kan være ganske dyrt. Flytiden er cirka to timer fra Oslo. Fra flyplassen er det både tog og buss som tar deg raskt inn til storbyen.


Billige flybilletter til LondonPopulære hotell i London