Langweekend i Istanbul

Veronicah
Reiseguiden, besøkt 20 land

Foto: kemal07, medlem siden 2007
Foto: rubadub, medlem siden 2006
Foto: ynnej1976, medlem siden 2008
Her er noen tips du bør få med deg i løpet av din langhelg.
Publisert 22 september 2009

Istanbul har mange kjente historiske monumenter og de histtoriske områdene er verdensarverklært av UNESCO.

Muslimsk helligdom

Den Blå Moskéen er en populær utelandsk benevnelse på moskéen, det offesielle navnet er Sultan Ahmeds Moské. Kallenavnet har moskéen fått ettersom bygget er kledd i keramikkplater fra Iznik som har blå detaljer. Hagia Sofia er det største og et av de mest imponerende monumentene i Istanbul.

Storslagne byggninger

Straks inntil den Blå moskéen og Hagia Sofia leder en steintrapp ned til underjorden. Her ligger Basilikasisternen. Det å gå ned i sisternen er som å stige ned i en katedral delvis fylt med vann, beliggende under jorden. Yerebatan Saray (Basilikasisternen) eller Det synkende palasset, i hjertet av Istanbul, er en sensasjonell opplevelse.

Topkapipalasset er et utspredt kompleks bestående av bakgårder, hager, fontener og ett harem. Inne i relikvierommet i palasset oppbevares flere relikvier som sies være fra profeten Muhammed. Topkapipalasset er stort - her kan du gå en hel dag. Har du dårlig tid, konsentrer deg om skattekammeret og haremet.

Midtpunkt for byens næringsliv

Grand Bazaar er en av verdens eldste og største, tildekte marked - med mer enn 58 gater og over 1200 forretninger. Grand Bazzar er kjent for sine smykker, krukkemakerier, krydder og tepper. Kopier av Dior- og Guccivesker selges til utrolige priser på den store basaren Kapalicarsi.

Shopping og mat

Nisantasi er Istanbuls motesentrum. Her finnes klesbutikker med overkommelige priser. På Abdi Ipekci Caddesi ligger eksklusive butikker som blant annet det tyrkiske merket Vakko, og kjøpesentret Beymen som selger Bvlgari, Dior og Prada fordelt på syv etasjer.

Majoriteten av byens beste restauranter ligger i Beyoglu, det “europeiske” kvarteret. Går man til Haci Abdullah (Sakizaguaci Caddesi 17) eller Mikla (Mesrutiyet Caddesi 167/185) kan man være sikker på at man får oppleve noe av det beste Istanbuls kjøkken kan by på.

Er du en kaffe-elsker? Gå til kryddermarkedets vestre inngang, mot Hasircilar Caddesi - her finner du Istanbuls eldste og mest respekterte kaffehandler: Mehmet Efendi Kurukahveci.

Prisnivå

De fleste hotellene i Istanbul ligger i sentrum og i næreheten av severdighetene. Vandrerhjem er ekstremt billig, men også en del hotell. Under Formula Grand Prix i mai kan prisene dog være skyhøye og hotellene er ofte fulle.

Den tyrkiske nye lira (TRY) motsvarer 3,97 norske kroner (Finansguiden 09-09-2009). Du kan få et rimelig bra måltid for 15 til 30 TRY. Offentlig transport er ekstremt billig og flere arrangement er gratis. Drinker og inngang til nattklubber i område Beyoğlu og Ortaköy er dog ganske dyrt. Momsen er 18 prosent og tilkommer i prisen på de aller fleste varer og tjenester.

Når skal man reise?

Beste tid på året å besøke Istanbul er under våren og høsten, nærmere bestemt april og mai og september og oktober, når klimaet er perfekt. Gjennomsnittstemperaturen i september ligger på rundt 24 grader.

Fly til Istanbul

Hotell i Istanbul