Istanbul – der øst møter vest

Khaki
Reiseguiden, besøkt 25 land

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Storbyen Istanbul er hetere enn noensinne som weekendreisemål, og byr på en spennende miks av Asia og Europa. La sansene gå bananas blant fargerike basarer og dampende tyrkiske bad.
Publisert 27 oktober 2023

Istanbul er ikke bare den største byen i Tyrkia med sine 15,4 millioner innbyggere, det er den største byen i hele Europa. Her finnes det severdigheter i verdensklasse, og prisene på både mat og overnatting er veldig rimelige. Byen deles i to av Bosporos-stredet. På den vestre siden ligger Istanbul i Europa, hvor de fleste severdighetene ligger, og på den østre siden ligger byen i Asia.

Den gamle bykjernen i Istanbul er omringet av en forsvarsmur som er mer enn 1500 år gammel. Muren heter Theodosiusmuren og er oppkalt etter den bysantinske keiseren som bygget den. På en syv kilometer lang strekning kan du i dag gå langs muren, og oppleve de best bevarte delene.

En av verdens mest kjente bygninger

Den mest kjente bygningen i Istanbul er Hagia Sofia, med minareter og den 56 meter høye kuppelen som kan sees fra flere kilometers avstand. Hagia Sofia ble bygget som en kirke i sin tid, men er i dag en moské. Ved siden av Hagia Sofia som er kledd i rosa, ligger den Blå Moskeen som ble bygget på 1600-tallet, med sine seks minareter. En av Istanbuls største historiske bygninger er Topkapipalasset, som var plassen hvor sultanene styrte over det osmanske riket. Palasset er enormt, og en gang bodde det over 4000 personer her. En av de mest severdighetsfulle delene av palasset er nok selve haremet.

Andre severdigheter verdt å oppleve er den underjordiske “Basilica Cistern, Hagia Irene kirken, moskeen Little Hagia Sofia, Archeological Museum, samt «Turkish and Islamic Arts Museum». Alle disse severdighetene ligger i nærheten av hverandre, med cirka 10 minutters gangavstand imellom hver. Noe som gjør det mulig å oppleve alle, på en og samme dag.

Prøv et tyrkisk dampbad

I Istanbul finner du noen av verdens eldste dampbad. Det koster rundt 170 kroner å ta et tyrkisk bad, som blir kalt hamam. Du kan også bestille en kroppskrubb som innebærer at en av de ansatte ved hamamet såper deg inn, og deretter skrubber kroppen.

Kunst, kultur og musikk

Beyoğlu er den bydelen som er mest besøkt av turister, og ganske nylig har det blitt laget en kulturgate her som strekker seg fra Istiklal helt til “Atatürk Culture Center”. Her er det ulike evnter, både om dagen og natten. Her kan du oppleve ballet, opera, symfoniorkester, kunstutstillinger, samt ulike work shops for store og små.
Når du besøker Beyoğlu kommer du mest sannsynlig til å havne ved Galata Tower. Det nyrenoverte tårnet, som i dag er et museum. Fra toppen kan du ta fantastiske bilder av den verdenskjente broen, Bosbor.

Gå på skattejakt

Den hyggeligste shoppingopplevelsen får du i Istanbuls mange historiske basarer, som ligger innenfor bymurene i den gamle bydelen. Her er det massevis av butikker som selger krydder, ekte tyrkiske tepper og edelstenene agat, onyx og karneol. Skal du kjøpe med noe hjem fra Tyrkia er tyrkisk te og tyrkisk konfekt, “lokum” å anbefale. Vil du shoppe på et mer moderne kjøpesenter må du ut av bykjernen. Da er alternativene blant annet de tre kjøpesentrene Istinye Park, Kanyon og Cevahir.

Opplev byen fra Bosporo

Flere mener at en komplett tur til Istanbul innebærer at du må ta en båttur i sundet som deler Europa og Asia. Fra vannet kan du beundre dagens moderne elementer, kombinert med datiden. Et moderne hotell kan ha “yalıs” (strandhus i tre) som nærmeste nabo, og like ved siden av det kan det være et stort marmorpalass.
Denne opplevelsen kan du få ved å ta en tur med en av de mange passasjerbåtene, hvor noen også tilbyr alt fra miniturer til over 6 timer guidet rundtur.

Ett unikt nattliv

Istanbul sover aldri! Hva liker du best? En rolig jazzkveld, livlig nattklubb eller en romantisk middag på en roof top bar? Uansett hva du ønsker, er det kvartalene Kuruçeşme, Ortaköy og Bebek som gjelder om du ønsker å slå ut håret på dansegulvet, spise fantastisk mat og nyte kreative drinker. Ta også en runde rundt i Beyoğlu eller Asmalimescit, der gatene er fylt med barer og fantastiske restauranter. Mens på Istiklal Street finner du fashion butikker, kino, teater, barer med levende musikk, nattklubber og lokale tyrkiske tavernaer «meyhanes». En gate som er speiselt kjent for sine tavernaer er Nevizade Street.

Superbillig hurtigmat

Istanbul har så mange forskjellige typer hurtigmat så i teorien trenger du aldri å gå inn på en restaurant. Men, det anbefales selvsagt også – da Istanbul er kjent for sine gode restauranter, hvor 50 av de er nevnt i Michelin-guiden.
Men, god og ikke minst billig mat finner du i «street food gatene» Eminönü, Galata, Karaköy, och Taksim. Fiskesandwichene “balik-ekmek” som består av fritert fisk med løk og tomater serveres året rundt i Eminou, mens ansjossandwichen “hamsi” bare finnes på høsten og vinteren. Og ikke glem favoritten midye dolma (fylte blåskjell), ristede kastjaner og kyllingsuppen tavuklu pilav.

Gå på fotballkamp

Istanbul har tre av Europas beste fotballag; Besiktas, Fenerbahçe og Galatasaray. Det er en helt unik opplevelse å se tyrkisk fotball på grunn av det engasjerte publikumet. Vær nøye med å ikke kle deg i feil lags farger om du skal gå på en kamp, rivaliteten mellom de tre klubbene er ekstrem.

Hotellene ligger i sentrum

Nesten alle hotell ligger i områdene Harbiniye, Taksim og Sultanahmet på den europeiske siden av byen. Her får du rimelige overnattinger, på fine hoteller.
Sammenlign hotell i Istanbul

Slik kommer du deg rundt i byen

Bydelen Sultanahmet ser du best til fots, men for å se noe mer av Istanbul er du avhengig av enten taxi eller kollektivtrafikk. Det er billig å ta taxi og kollektivtrafikken er enda billigere. Men det store nettet av busser, trikker og t-bane er ganske vanskelig å sette seg inn i på grunn av at det ofte ikke finnes noen kart på holdeplassene. Det krever altså litt jobb å sette seg inn hvordan man tar seg fra A til B. Taxier er å finne overalt, og koster deg så lite at det er verdt å bruke penger på når du først besøker byen. Uber er også et alternativ som du kan benytte.

Slik reiser du hit

Det tar cirka 3,5 time å fly til Istanbul fra Oslo og Turkish Airlines flyr direkte. Byen har to flyplasser, en på den europeiske siden Istanbul Airport (IST, 42 km fra sentrum) og en på den asiatiske siden Sabiha Gökçen (SAW, 39 km fra sentrum). Den billigste måten å komme seg inn til sentrum er med offentlig transport, men det er ikke spesielt dyrt å ta taxi heller.

Weekendreiser til Istanbul
Sammenlign hotell i Istanbul
Finn fly til Istanbul


Flybilletter til Istanbul: