Istanbul – der øst møter vest

Khaki
Reiseguiden, besøkt 25 land

Foto: iStock
Storbyen Istanbul er hetere enn noensinne som weekendreisemål, og byr på en spennende miks av Asia og Europa. La sansene gå bananas blant fargerike basarer og dampende tyrkiske bad.
Publisert 19 februar 2019

Istanbul er ikke bare den største byen i Tyrkia med sine 14,7 millioner innbyggere, det er den største byen i hele Europa. Her finnes det severdigheter i verdensklasse og prisene på både mat og overnatting er veldig rimelige. Byen deles i to av Bosporos-stredet. På den vestre siden ligger Istanbul i Europa og på den østre siden i Asia. De fleste severdighetene ligger på den vestre siden.

En av verdens mest kjente bygninger

Den mest kjente bygningen i Istanbul er Hagia Sofia og man kan se minaretene og den 56 meter høye kuppelen fra flere kilometers avstand. I dag er Hagia Sofia et museum. Ved siden av den rosa Hagia Sofia ligger den Blå Moskeen fra 1600-tallet med sine seks minareter. En av Istanbuls største historiske bygninger er Topkapipalasset. Herfra styrte sultanene over det osmanske riket. Palasset er et enormt kompleks der det en gang bodde mer enn 4000 personer. Gå ikke glipp av Haremet når du er her.

Prøv et tyrkisk dampbad

I Istanbul finnes noen av verdens eldste dampbad. Det koster fra 80 kroner å ta et tyrkisk bad, hamam. Man kan også bestille en kroppskrubb der en av de som jobber der såper deg inn og deretter skrubber kroppen.

Tepper, edelstener og konfekt

Den gamle bykjernen i Istanbul er omringet av en forsvarsmur som er mer enn 1500 år gammel. Muren heter Theodosiusmuren etter den bysantinske keiseren som bygde den. På en syv kilometer lang strekning kan man gå langs de best bevarte delene av muren.

Dra på skattejakt i bymylderet

Den hyggeligste shoppingopplevelsen får du i Istanbuls mange historiske basarer som ligger innenfor bymurene i den gamle bydelen. Her er det massevis av butikker som selger krydder, ekte tyrkiske matter og edelstenene agat, onyx og karneol. Andre ting som man skal kjøpe med seg hjem fra Tyrkia er tyrkisk te og tyrkisk konfekt, “lokum”. Vil du shoppe i et mer moderne kjøpesenter må du ut av bykjernen. Da er gode alternativer de tre kjøpesentrene Istinye Park, Kanyon og Cevahir.

Superbillig hurtigmat

Istanbul har så mange forkjellige typer hurtigmat at du aldri trenger å gå inn på en restaurant. Det er ikke minst billig, og for bare noen tiere har du spist deg mett. Når du er i Istanbul må du smake på en ekte dönerkebab, da det er her matretten kommer fra. På Istikalgaten finnes det dusinvis med kebabgatekjøkken som har åpent døgnet rundt. Fiskesandwichene “balik-ekmek” som består av fritert fisk med løk og tomater serveres året rundt i Eminou, mens ansjossandwichen “hamsi” bare finnes på høsten og vinteren.

Gå på fotballkamp

Istanbul har tre av Europas beste fotballag; Besiktas, Fenerbache og Galatasaray. Det er en helt unik opplevelse å se tyrkisk fotball på grunn av det engasjerte publikumet. Vær nøye med å ikke kle deg i feil lags farger om du skal gå på en kamp, rivaliteten mellom de tre klubbene er ekstrem.

Hotellene ligger i sentrum

Nesten alle hotell ligger i områdene Harbiniye, Taksim og Sultanahmet på den europeiske siden av byen. Det er veldig billig å bo på hotell i Istanbul, noen hotell i sentrum koster bare cirka 150 kroner per natt i lavsesong. Hotellrom med høy standard koster cirka 500 kroner per natt.
Sammenlign hotell i Istanbul

Slik kommer du deg rundt i byen

Bydelen Sultanahmet ser du best til fots, men for å se noe mer av Istanbul er du avhengig av enten taxi eller kollektivtrafikk. Det er billig å ta taxi og kollektivtrafikken er enda billigere. Men det store nettet av busser, trikker og t-bane er ganske vanskelig å sette seg inn i på grunn av at det ofte ikke finnes noen kart på holdeplassene. Det krever altså litt jobb å sette seg inn hvordan man tar seg fra A til B. Taxier er å finne overalt, og koster deg så lite at det er verdt å bruke penger på når du først besøker byen.

Slik reiser du hit

Det tar cirka 3,5 time å fly til Istanbul fra Oslo og Turkish Airlines flyr direkte. Da lander man på Ataturk Airport som ligger 15 kilometer vest for sentrum. Den billigste måten å komme seg inn til sentrum er med t-banen Metro, en enveisbillett koster cirka 6 kroner. Det er ikke spesielt dyrt å ta taxi heller, regn med å betale cirka 80-120 kroner.

Weekendreiser til Istanbul
Sammenlign hotell i Istanbul
Finn fly til Istanbul


Flybilletter til Istanbul: