Istanbul - den perfekte weekendbyen

Camjo
Reiseguiden, besøkt 27 land

Foto: ssusanne, medlem siden 2009
Foto: camjo, medlem siden 2012
Foto: camjo, medlem siden 2012
Foto: ssusanne, medlem siden 2009
Foto: ssusanne, medlem siden 2009
Istanbul er byen der øst møter vest, men også der verdensarvkultur og sjarmerende basarer møter hippe gallerier, barer og restauranter. Alt dette kun cirka fire timer med flyet fra Norge.
Publisert 23 mai 2013

Kort om Istanbul

Tyrkia største by Istanbul ligger ved Bosphorus, på grensen mellom Europa og Asia. Bosphorus er sundet som deler byen i to deler, en europeisk og en asiatisk. En majoritet av befolkningen, cirka 60 prosent, bor på den europeiske siden av sundet. Det er på denne siden de fleste historiske og kulturelle stedene finnes. Det er også hit de fleste turistene reiser.

Kultur & arkitektur

Et kort besøk i Istanbul innebærer visse standardaktiviteter. Dersom du ikke går inn, bør du i det minste beundre byens moskéer fra utsiden. I Istanbul finnes det flere tusen moskéer. En av de største og den mest kjente er den vakre Blå moskéen, eller Sultan Ahmet Mosque som den egentlig heter. Moskéen har fått sitt kallenavn på grunn av sine cirka 20 000 blåfargede fliser. Den Blå moskéen ligger i bydelen Sultanhamet.

Ovenfor den Blå moskéen ligger Hagia Sofia, en av Istanbuls mest kjente byggninger. Bygget var tidligere en ortodoks kirke, omgjort til en moské og som i dag er et museum. Hagia Sofia er virkelig en opplevelse.

Ta med hjem

Shopping i Istanbuls basarer bør du ikke gå glipp av. Den mest kjente er Grand Bazaar som føles som en uendelig labyrint med over 70 smug og gater under ett og samme tak. Her finner du over 4000 butikker med smykker, tepper, vesker, glasslamper, keramikk, te og mye mer. Her forventes det at du pruter på prisene ettersom prisnivået her ligger høyere enn i mindre tyrkiske områder. Et godt tips er med en vennlig tone, men bestemt, takke nei til selgernes diverse knep for å få deg til å bli i deres butikk.

Krydder, teer og klassisk “Turkish delight” er det best å kjøpe i Krydderbasaren, eller Egyptiske basaren som den egentlig heter. Krydderbasaren og Grand Bazaar ligger begge i den gamle delen av byen, i den europeiske delen. Ønsker du å handle i vanlige butikker eller sette deg på en kafé eller restaurant, er gågaten Istiklal Caddesi i den moderne bydelen Beyoglu et godt valg.

Båttur på Bosphorus

Dersom du vil bytte ut pruting i basaren eller shoppingen i Beyoglu mot noe mindre turistaktig, bør du hoppe på en av fergene som går over Bosphorus mellom Europa og Asia. Herifra kan du nyte byens vakre siluetter og er du heldig vil du kunne se delfiner. Utgå gjerne fra Iskelesi i nærheten av Galatabroen på den europeiske siden. En reise herifra til Üsküdar på den asiatiske siden tar cirka 15 minutter.

Unn deg litt avslapping

Etter alle inntrykk, all kultur, shopping og spaserturene er det fantastisk deilig å gå inn til en av byens dampbadstuer, hamam, for å bestille en behandling. En av byens eldste hamam er Cagaloglu Hamami som har vært brukt som badstu siden 1700-tallet. Her er det dampende varmt og fuktighet fra taket faller ned på marmoren med en nesten meditativ lyd. Etter omtrent en time eller to her, forlater du hamemet som et nytt og renere menneske.

Mat & drikke

Istanbul har et enormt utvalg av god mat. Du behøver aldri å gå langt før du finner et sted der du kan kjøpe mat - det være seg små, flyttbare boder som selger kastanjer, maiskolber eller kringler til dyrere, trendige New York-liknende restauranter. Majoriteten av byens beste restauranter ligger i Beyoglu. Utvalget er dog noe større i området rundt den Blå moskéen og Hagia Sofia i bydelen Sultanhamet. Er du en godtegris kan du leske deg på utallige kaféer og bakerier som blant annet selger Turkish delight og ulike varianter av baklava.

Tyrkisk te i små, fine glass er den vanligste drikken i Istanbul. Vil du ha noe sterkere i glasset skal du gå til barene og nattklubbene i bydelene Beyoglu og Besiktas.

Overnatting

De fleste hotellene ligger sentralt og i nærheten av severdighetene. Prisene varierer så klart etter hvilken sesong det er og hvilken standard det er på hotellet, men det er som regel enkelt å få tak i prisverdig overnatting av god standard i Istanbul.

Reisen hit

Vil du unngå de største turistmassene skal du reise til Istanbul tidlig på våren eller på høsten. Temperaturen er da mer behagelig i forhold til på sommeren da det kan bli virkelig hett i Istanbul.

Fra Oslo kan du fly direkte til Istanbul med Turkish Airlines på cirka fire timer.

Praktiske tips

- I Istanbul trenger du skjelden å lete lenge etter en offentlig toalett. Ta dog med deg eget toalettpapir ettersom det ofte er tomt for papir.

- På visse steder, som Cagaloglu Hamami for eksempel, kan du kun betale med kontanter.

- Ønsker du å besøke en av byens mest kjente moskéer, sjekk da på forhånd at det ikke pågår en messe ettersom moskéen da vil være stengt for turister. Tenk også på at kvinner bør dekke skuldrene og ha på seg langbukser eller en lang kjole.

- Bor du i nærheten av en moské kan du bli vekket veldig tidelig på morgen av bønnerop. Ta med deg ørepropper.

Les mer om Istanbul her.


Fly til IstanbulPopulære hotell i Istanbul