Høsthelg i deilige København

Khaki
Reiseguiden, besøkt 25 land

Det trenger ikke å være dyrt å dra på ferie til en storby. Vi har tatt fram de 11 beste knepene for deg som vil oppleve så mye som mulig i Købehavn med et begrenset budsjett.
Publisert 19 august 2011

København har noen av Nordens fineste hotell, restauranter og severdigheter. Det kan derfor bli dyrt å reise hit på ferie. Men det trenger ikke å bli det.

Alle severdigheter på en plass

Storbyområdet København har 1,9 millioner innbyggere om man teller med alle de samfunnene som byen har “slukt” de siste årene. Men nesten alle severdigheter ligger i byens lille sentrum. Du trenger bare å forlate sentrum om du vil til fornøyelsesparken Bakken eller kunstmuseet Louisiana.

Spar penger med kortet

Med kortet Copenhagen Card sparer du mange hundrelapper om du planlegger å besøke flere museer eller severdigheter. Et 24-timers kort koster 229 DKK (barn 115 DKK) og et 72-timers kort koster 459 DKK (barn 225 DKK). Kortet gir deg gratis inngang til 60 museer og severdigheter, blant annet Tivoli, dyreparken Zoologisk have og museet Ny Carlsberg Glypotek. Du reiser også gratis på både buss og t-bane.

Lån en sykkel helt gratis

København har et av verdens beste system med lånesykler. Finn et sykkelstativ og koble løs en sykkel med en 20-kroners mynt. Når du stiller tilbake sykkelen får du også tilbake pengene. En billig måte å se byen på er å hoppe på en av de små minimussene som går på strøm. Linje 11A kjører rundt sentrum i en sirkel. Den het tidligere CityCirkel og koster bare en vanlig bussbillett.

Hotellene ligger i sentrum

De fleste hotellene i København ligger i sentrum eller i bydelen Vesterbro vest for sentrum. Bor du på et av byens vandrehjem kan du få en sengeplass for cirka 200 kroner. For cirka 500 kroner kan du bo på et enklere hotell, og for cirka 1000 kroner og oppover bor du på et hotell med bra standard.

Gå ikke glipp av den mest fotograferte statuen

Den mest fotograferte statuen i København er Den lille havfrue. Bronsestatuen ligger i havnen, cirka et kvarter å gå fra Nyhavn. Litt mer folkelig kunst kan du se i hippiebydelen Christiania som ligger sydøst for sentrum. På senere år har myndighetene begynt å ta kontroll her og den offentlige dophandelen har mer eller mindre forsvunnet. Shoppinggaten Strøget og havneområdet Nyhavn er et selvfølge når du er i København. Et tips er å gå på bakgatene rundt Strøget istedenfor å gå på hovedgaten. Her er det mange små og fine butikker og du slipper de største folkemengdene. Reiser du på et lite budsjett skal du unngå å gå på kafé her, bare noen kvartaler bort er det både bedre og billigere.

Picasso og Rembrandt helt gratis

På det store kunstmuseet Statens museum for kunst kan du se malerier av Rembrandt, Picasso og Matisse helt gratis. Det er også gratis å gå inn på Nationalmuseet som har Nordens beste samling av funn fra den forhistoriske tiden. Museer som normalt sett er ganske dyre å gå inn på, er gratis én dag i uken, vanligvis på onsdager.

En gratis fornøyelsespark

I København ligger verdens eldste fornøyelsespark Dyrehavsbakken. Det er gratis å gå inn, men du må kjøpe billetter om du vil prøve noen av attraksjonene. Ta toget til Klampenborg nord for København, parken har åpent fra april til og med august. Midt i sentrale København ligger fornøyelsesparken Tivoli som har åpent hele året og det koster 95 DKK å komme inn.

Gjør et kupp på loppemarked

Langs en lang mur på Nørrebrogade finner du Danmarks største (og lengste) loppemarked, Nørrebro Loppemarked. Her kan du finne alt fra klær og møbler til porselen og håndverk. Det er åpent fra april til oktober. De fleste butikkene ligger i sentrum ved shoppinggaten Strøget. Her finner du alle de store kjedene, men også mindre butikker.

Gå ikke glipp av nasjonalretten

I Danmark tar man smørbrød på alvor og “smørrebrødet” er landets nasjonalrett. Den består av en skrive grovt brød med masse godt pålegg. Et smørrebrød koster som regel bare 30-35 DKK og er et helt måltid. Noen klassiske smørrebrød-restauranter er Café Halvvejen på Krystalgade, Hvide Lam på Kultorvet og Ida Davidsen ved Amalienborg.

Kjøp en øl i butikken

I København er det lovlig å drikke øl på offentlige plasser. Så istedenfor å betale 50 DKK på en av de dyre restaurantene i Nyhavn, kan du kjøpe en øl for så lite som 3 DKK i en butikk.

Slik kommer du deg hit

Den store flyplassen i København er Kastrup Airport (CPH). Den billigste og kjappeste måten å komme seg derfra inn til sentrum er med tog eller t-bane. En billett koster 36 DKK og turen inn til Københavns togstasjon, Hovedbanegården, tar 12 minutter. Det går også tog til København om du kan tenke deg å bytte tog i Gøteborg.

Finn billige reiser til København, Hovedstaden, Danmark.

Flybilletter til København:

Her kan du bo i København: