Designhelg i København

Ellinor
Reiseguiden, besøkt 19 land

Foto: Hay House
Foto: Morten Jerichau
Foto: Stilleben
Foto: Dan Holmgren
Foto: Morten Bjarnhof
På andre siden av Skagerrak finnes et paradis for alle som er interessert i design og innredning. Her guider vi deg til noen av Københavns beste butikker for alle designfantaster der ute.
Publisert 13 mai 2012

Dansk design er verdensberømt og i hovedstaden finnes flere veldig bra butikker der du kan shoppe. Det er ikke bare store møbler, som jo kan være litt vanskelig å frakte med seg hjem om man ikke har med egen bil, det finnes også mange fine gaveartikler og fine innredningsdetaljer. Her tipser vi om fem favoritter i København.

1. Hay House

Hay ble grunnlagt i 2002 og den første møbelkolleksjonen ble sluppet året etter. Idén med Hay er å finne tilbake til den danske designens storhetstid på 50- og 60-tallet, men med en moderne touch. I Butikken, som strekker seg over to etasjer, har de både småsaker og møbler. Deres egen designkolleksjon blandes med ting og møbler fra andre kjente merker og de har mye fint. Hay House ligger på Østergade 61, som er en del av Strøget som ligger i nærheten av Kongens Nytorv. På tverrgaten Pilestraede 29-31 ligger ytterligere en Hay-butikk. De er begge stengt på søndager.

2. Illums Bolighus

Om du liker dansk design er et besøk på Illums Bolighus nesten obligatorisk. Den store butikken på Strøget har innredningsdetaljer, møbler og de perfekte gavene fordelt på flere etasjer. Her finnes det meste og du kan spane på kjente designklassikere som Arne Jacobsen Syv´er stol og Kay Bojesens lille ape i tre. Gå ikke glipp av lampeavdelingen der du finner mye bra inspirasjon til hvordan du kan belyse ditt hjem. Illums Bolighus ligger på Amagertorv 10, halvveis mellom Rådhuspladsen og Kongens Nytorv, midt på Strøget. Det er stengt på søndager.

3. Stilleben

I den lille butikken Stilleben har de keramikk, tekstildesign, innredningsdetaljer, accessoirer og smykker. Her finnes du Stillebens egen stripete design som du kan se på blant annet vaser og kopper, men også design fra andre både kjente og mindre kjente designere. Stilleben ligger på Niels Hemmingsens Gade 3, som er en tverrgate til Strøget ved Amagertorv. Tenk på at butikken har stengt på søndager.

4. Playtype

Gjengen på designbyrået e-Types, som ligger bak konseptet Playtype, brenner for typografi og selger vanligvis skrifttyper på nettet. I deres online butikk har du flere hundre forskjellige å velge mellom. Butikken med samme navn har også fokus på bokstaver, men her kan du for eksempel kjøpe krus som tilsammen former et ord, tøykasser og diverse plakater. Playtype finner du på Vaernedamsvej 6, men butikken har stengt på søndager.

5. Designer Zoo

Designer Zoo er både en butikk og et verksted for åtte designere. I den 400 kvadratmeter store butikken har de blant annet keramikk, møbler og smykker fra husets egne designere, men også handverk fra andre designere. Gå ikke glipp av Signe Schjøths morsomme lysestaker fra kolleksjonen All That Clay som ser ut som de smelter nedover bordkanten. Designer Zoo ligger på Vesterbrogade 37 og er stengt på søndager.

Hotell i alle prisklasser

Å bo fint og komfortabelt i København trenger ikke å bli dyrt. Et rimelig alternativ for deg med en tynn pengebok er Wake Up Copenhagen på Carsten Niebuhrs Gade, i nærheten av Tivoli og Centralstationen. De kompakte rommene passer bra om du reiser alene, eller i hvert fall med noen du kjenner veldig godt for her er det eneste som skiller badet fra resten av rommet en tynn vegg av frostet glass. Et annet veldesignet budsjetthotell som passer for familier eller vennegjengen er vandrerhjemmet Danhostel Copenhagen City, som ligger rett i nærheten, på H.C. Andersens Boulevard. Litt flottere er det fine boutiquehotellet Avenue Hotel i Frederiksberg og First Hotel Skt. Petri som ligger i nærheten av Københavns universitet i Indre By.

Slik kommer du deg til København

Den store flyplassen i København er Kastrup Airport (CPH). Den billigste og kjappeste måten å komme seg derfra inn til sentrum er med tog eller t-bane. En billett koster 36 DKK og turen inn til Københavns togstasjon, Hovedbanegården, tar 12 minutter. Det går også tog til København om du kan tenke deg å bytte tog i Gøteborg.


Fly til KøbenhavnHotell i København