Høstens beste storby

Ziesta
Reiseguiden, besøkt 48 land

Foto: ziesta, medlem siden 2006
Foto: ziesta, medlem siden 2006
Foto: ziesta, medlem siden 2006
Berlin er en trendy storby, som også er veldig avslappet og ikke minst rimelig. Her er alt du trenger å vite før du reiser til høstens storbyfavoritt.
Publisert 15 august 2011

Berlin er den tredje mest populære storbyen i Europa etter Paris og London, og det er lett å forstå hvorfor. Uansett om du er ute etter fest, shopping eller historiske severdigheter passer Berlin perfekt. Hete nattklubber, alternative vintagebutikker, luksusrestauranter og en brutal historie – her finnes alt. Det beste av alt er at det er billig å være turist i Berlin. Takket være lave hotellpriser og at det er så billig å gå ut å spise, så har vi nesten ikke råd til å bli hjemme.

Klassiske Mitte

Om du vil prikke av de klassiske severdighetene holder du deg i bydelen Mitte. Her er Brandenburger Tor, katedralen Berliner Dom og Reichstag med sin merkelige glasskuppel. Uansett hvor du befinner deg så kan man se Fernsehturm – tv-tårnet. Utsikten fra det 365 meter høye tårnet gjør at det er vel verdt et besøk, men køene bruker å være lange. Det er også i Mitte som det største utvalget av nattklubber finnes, rundt Hackesche Höfe og langs med Oranienburger Strasse.

Berlins mørke fortid

Rett sør for Brandenburger Tor ligger det mektige Holocaust memorial, som er reist til minne om de europeiske jødene som ble drept under andre verdenskrig. Utstillingen Topographie des Terrors som ligger rett i nærheten beskriver nazistenes ondskap. Her står fortsatt en stor del av Berlinermuren. Ved Checkpoint Charlie i neste kvarter finnes et interessant museum om murens historie og hjerteskjærende fortellinger om de som forsøkte å rømme fra den ene til den andre siden. En annen severdighet som er verdt et besøk er East Side Gallery i sydøstre Berlin der kunstnere har dekket til muren med fargeglade kunstverk. Om du virkelig vil føle historiens vingeslag skal du gå med på en rundtur til fots med guide, som viser det tredje rikets viktigste plasser i byen. En litt merkeligere rundtur får du i en Trabant – bilen som har blitt et symbol for det tidligere Øst-Tyskland.

Bohemiske Berlin

I nærheten av Mitte ligger den fargeglade bydelen Kreuzberg som er sterkt påvirket av den store tyrkiske befolkningen som bor her. Langs med den koselige gaten Oranienstrasse ligger kafeer, kebabsjapper og alternative butikker vegg i vegg. Et annet område som frister med bra shopping og mange uteserveringer er den gamle bydelen i øst, Prenzlauer Berg. Om du er i Berlin på en søndag er det bohemiske markedet i Mauer Park en selvfølge. Her vrimler det av second hand, håndlagde smykker, fargeglade hippieklær og mye mer.

Luksus i Charlottenburg

Om du foretrekker kunstgallerier og merkebutikker fremfor second hand skal du dra til bydelen Charlottenburg og Vest-Berlins paradegate, Kürfurstendamm. Her kan du se ruinene av kirken Kaiser-Wilhelm. På det gamle kirketårnets plass har man bygd et moderne sekskantig tårn, og de små vinduene i tårnet skaper et blått lys rundt alteret i kirken.

Spise og drikke

Det tyske kjøkkenet er bastant og mektig med kjennetegn som surkål, potet og forskjellige typer pølse. I Berlin har de til og med et museum for krydderpølsen currywurst. Berlins restauranter tilbyr heldigvis mer enn bare pølse. Som i de fleste europeiske storbyer kan man få mat fra alle verdenhjørner. De fineste restaurantene ligger rundt Kürfurstendamm og torget Savignyplatz. På Orianienstrasse i Kreuzberg finner du hele verdens kjøkken på én og samme gate.

Strandbar i midt i byen

Den tyske ølen smaker best på en hyggelig biergarten eller på en av de mange strandbarene som popper opp overalt i Berlin på våren. Med solstoler, palmer, sand og en kald tysk øl i handen gjør det ikke så mye at havet er langt borte. Om du ikke liker øl burde du smake på en “Berliner Weisse mit Schuss” – et lyst hveteøl som blandes med en skvett søt saft.

Julemarked

Om det er feil årstid for strandbarer så er det kanskje rett årstid for julemarked. Fra slutten av november kan du drikke Glühwein og nyte julestemningen på mer enn femti forskjellige julemarkeder i og rundt Berlin. Mest kjent er markedet på det historiske torget Gendermenmarkt.

Slik kommer du deg hit og rundt

Det går raskt å fly til en av Berlins to flyplasser Tegel og Schönenfeld. Det går direktefly fra Oslo, Rygge, Bergen og Stavanger. Berlin er en enormt stor by så du gjør dine føtter en tjeneste ved å ta tunnelbanen og buss istedenfor for å gå fra den ene bydelen til den andre. Kjøp et “Welcome Card” på turistinformasjonen, så reiser du gratis med kollektivtrafikken og får dessuten rabatt på mange restauranter og museer.

Finn billige reiser til Berlin.

Billige flybilletter til Berlin:

Bo billig og bra i Berlin: