Publisert 29 mars 2015

Få land i Europa har så mye å tilby sine gjester som Kroatia. Ikke bare kan du spise utrolig god salami og trøffel, landet har også flotte vandringsområder, nasjonalparker og ikke minst strender med krystallklart vann. Noen steder passer perfekt for kjæresteparet som er ute etter en romantisk ferie for to, andre steder passer spesielt bra for barnefamilier og andre igjen har et pulserende natteliv for deg som gjerne danser hele natten.

Game of Thrones

Er du en Game of Thrones-fan så finnes det mange grunner til å rise til nettopp Kroatia. Mange scener i den populære tv-serien ble spilt inn her, og da spesielt sesong fire. Dalmatia, som er et område i den sydvestlige delen av landet, er området som ble valgt ut som innspillingsplass. Vil du gå i skuespillernes fotspor skal du sette kurs mot byen Split og Diokletians palass, det vakre landskapet ved Žrnovnica og den grønne nasjonalparken Biokovo Nature Park med utsikt over Baška Voda og Klis Fort.

Barnevennlige strender

En stor del av Kroatias strender består av rullestein, men det burde ikke avskrekke deg som reiser med barn. Det finnes også sandstrender, men fordelen med steinstrender er at vannet er krystallklart. Makarska rivieraen som er hele 60 kilometer lang, består av feriebyer som Baška Voda, Podgora og Makarska som alle passer perfekt for familier som vil ha vakre stender, et bra utvalg av restauranter, fine lekeplasser, shopping og koselige barer og kaféer. Herfra er det også enkelt å ta seg ut til øyene Hvar og Brac. Andre familievennlige feriebyer er Primosten med sine gamle kirker, steinhus, smala gater og fine strender. Øyene Krk og Lošinj er fulle av vakre, gamle bygninger, fine strender, kjempegod mat og kanskje best av alt – veldig få turister. Lošinj har i mange år vært kjent som en øy man reiser til for å ta vare på både kropp og sjel. Vil du holde deg på fastlandet er Rovinj med sin fine havn og vakre skjærgård et veldig bra alternativ. Også byen Opatija som er en velkjent bad- og kurby har mye å tilby. Byen som har en 12 kilometer lang strandpromenade, sammenlignes ofte med franske Nice. Herfra kan man dra på en dagsutflukt til Venezia.

Musikk og heftige nattklubber

For deg som mer enn gjerne unngår de små, rolige fiskelandsbyene der det ikke skjer så mye etter at mørket har senket seg finnes det mye å velge mellom. Øya Hvar er en av de mest trendy stendene i landet og det er her det meste skjer om sommeren. Hvar har selvfølgelig fine strender og turkist hav, men best av alt – her kan du feste hele natten lang sammen med andre festglade turister og jetsettere. Til tross for at mange hotell på øya har ganske høye priser er det mulig å finne billigere alternativ om man vil det. I storbyen Split kan du også tilbringe natten på diverse barer og nattklubber hele året, men det er på sommeren som byen virkelig våkner til liv. Her er det alltid noe som skjer og de mest populære nattklubbene er Tropic Club, Vanilla, O´Hara og Hemingway Bar. Er du her mellom 10.- og 12. juli 2015 får du ikke gå glipp av konserten Ultra Europe. her kan du danse til noen av verdens beste dj´er, sørg bare for å bestille billetter i god tid. i Novalja på øya Pag finner du Kroatias svar på Ibiza, Zrće Beach. Hit kommer mange partyglade ungdommer, først og fremt i juli og august.

Romantiske reisemål

Dubrovnik, en av landets største byer, er også en av de mest romantiske. Spaser hand i hand på bymuren, se på vakre solnedganger og stjel et kyss i et trangt smug. I Dubrovnik får man ikke gå glipp av å smake på ferske østers og skalldyr med et glas lokalt vin. Det gamle bad- og kurbyen Opatija har en fin strandpromenade der man på 30 minutter spasertur kommer til den koselige lille fiskelandsbyen Volosko. Her er det mange bra restauranter og byen er en av de koseligste langs kysten. Opatija er også kjent for sin arkitektur og sine fine hus og bygninger. Makarska rivieraen med sine mange både små og store feriebyer har mye å tilby kjæresteparet. Vil du heller ut i øyverden kan vi anbefale Korčula, Krk eller Brac for en romantisk ferie for to.

Mye god mat og drikke

Setter du pris på nye smaker, god mat og drikke? I Kroatia holder maten veldig høy standard uansett hvor i landet du befinner deg, men visse plasser stikker ut litt ekstra. Et slikt område er Istria, og her tar de maten på største alvor og områdets stolthet er det hvite gullet – trøffel. Den vokser bare på noen få steder i verden og i Istria finner du noen av de aller beste trøflene. Også olivenoljen er veldig god i tillegg til all fersk fisk, lufttørket skinke og honning. Vil du skylle ned maten med et godt glass vin er regionens berømte Malvaziavin verdt å smake på. En frisk og god vin som passer perfekt til Istrias gode kamskjell. Foretrekker du rødt vin finnes det også mange å velge mellom, de fleste laget av druen Teran. Også øya Lošinj er kjent for fine mange lekkerheter som garantert vil gi deg vann i munnen. Eller hva sier du til blekksprut, skalldyr, hjemmelaget pasta eller en kremete risotto?

Naturopplevelser utenom det vanlige

For naturopplevelser utover det vanlige skal du sette kurs mot Plitvice Lakes National Park, som er Kroatias største nasjonalpark. Her er det frodig og grønt og du kan se noen helt eventyrlig vakre vannfall. For mer urørt natur og et avslappende øyliv er Mljet et hett tips. Bortsett fra enorme områder med skog har øya store olivenlunder, strender, innsjøer og et vakkert kloster. En annen vakker øy er Lošinj med sine strender og frodige natur. Helt siden tidlig på 1800-tallet har folk med luftveisproblemer reist hit for å bli bedre. Landets reneste badevann finner du rundt øya Vis som ligger utenfor de mer kjente øyene Brac og Hvar. Øya er en grønn øy og på sydspissen ligger mange vakre strender og badeviker som er formet av bølgene. Fram til 1989 var Vis en militærsone og turister fikk ikke besøke øya. Også øygruppa Brijuni har tidligere vært stengt for besøkere i hele 50 år når Tito satt med makten. Brijuni er en nasjonalpark og her finnes det i dag både golfbane og en safaripark, men mest kjent er nok øya for alle sine arkeologiske utgravninger og de over 200 fotsporene etter dinosaurer som man har funnet her.

Slik kommer du deg hit

Vil du reise med charter kan du velge å reise med Apollo eller Ving, flytiden er på cirka 2,5 time fra Oslo. Det går også flere direkteruter med rutefly til både Split og Dubrovnik for deg som gjerne setter sammen din egen reise.

I Reiseguidens søkemotor finner du din reise til Kroatia:
- Rutefly til Kroatia
- Charterreiser til Kroatia
- Hotell i Kroatia
- Reisetilbud til Kroatia