Fargerike Cuba

Ellinor
Reiseguiden, besøkt 19 land

Foto: ellinor, medlem siden 2007
Foto: tomas, medlem siden 2004
Foto: sofianor, medlem siden 2006
Foto: ellinor, medlem siden 2007
På Cuba finnes alle muligheter for en karibisk solferie med en tvist. Kombiner strandliv med utflukter ut på landsbygden og et besøk i hovedstaden Havanna.
Publisert 20 januar 2011

Cuba er Karibias største øy og den totale mangelen av alt amerikansk gjør at det er lett å glemme at man bare er 140 kilometer fra Floridas kyst.Strendene her er så vakre at det er vanskelig å slite seg bort. Men gjør det likevel og dra ut på oppdagelsesferd.

Sol og bad i Varadero

Den mest utviklede og populære feriebyen på Cuba er Varadero, som ligger på øyas nordkyst, cirka 14 mil øst for Havanna. Varadero har en egen flyplass der alle charterflyene lander. En smal landtunge strekker seg rett ut i havet og det finnes massevis av fantastiske strender. Varadero er et bra valg for soldyrkeren, men gå ikke glipp av å dra på noen utflukter utenfor resorten for å se det “riktige” Cuba. Andre strandparadis er paradisøya Cayo Largo som ligger sør for Cuba, eller Cayo Levisa som ligger utenfor Cubas nordvestre kyst. Du kan også reise så langt vest det går å komme på Cuba, til den lille byen Maria la Gorda som er kjent for sin undervannsverden.

En annerledes opplevelse

Havanna, som har cirka to millioner innbyggere, er veldig forskjellig fra andre storbyer. Om du er på jakt etter det Havanna du ser i turistbrosjyrene skal du sette kursen mot det gamle Havanna, Habana Vieja. De vakre husene rundt torget ved San Cristobels katedral er fargeglade og her sitter gatemusikantene og underholder. Selv om enkelte områder pusses opp så ser man tydelige spor av mangelen på varer og material rundt i byen. Bolighus forfaller, gamle biler står med pansret åpent og i matbutikkene er mange hyller tomme. Istedenfor reklametavler henger det plakater med revolusjonspropaganda som “Viva Fidel!” eller “Viva La Revolución!”.

Dette kan du gjøre i Havanna

I nærheten av Habana Vieja finner du strandpromenaden Malencón der byens ungdommer ofte samles på kveldene. El Capitolio, revolusjonsmuseet og Plaza de la Revolución er noen av byens viktigste severdigheter. På sistnevnte står det store José Martí-monumentet og bygningen der Che Guevaras ansikt pryder fasaden. Om du ikke orker å gå rundt kan du hoppe på en sightseeingbuss. De går som regel fra området rundt El Capitolio og Parque Central, et område der det også ligger flere hotell. Forfatteren Ernest Hemingway er en av mange som har blitt sjarmert av Havanna. Gå ikke glipp av et besøk på hans favorittbar El Floridita, som ligger i nærheten Parque Central, der de den dag i dag serverer gode daiquiris. Man kan også besøke hans hjem som i dag er et museum. Det ligger rett utenfor Havanna i byen San Francisco de Paula.

Vakre Viñalesdalen

Den vakre landsbygden er en opplevelse og Viñalesdalen på vestre Cuba er en selvfølge å besøke når man er her. Her strekker grønne tobakksfelt seg ut over rød jord og rammes inn av grønne sukkertoppfjell. I byen Viñales bor man best hjemme hos familier som leier ut rom. Dette kalles for casa particular. Tilbudet av restauranter er ikke spesielt stort her, men de som leier ut rom lager ofte mat mot en billig penge. En dag her kan begynne med en utflukt i dalen, gjerne på hesteryggen. Det finnes som regel også mulighet for å besøke tobakksfarmer og se når de ruller sigarer for hand. Du kan også gå på oppdagelsesferd i grotter, eller så tar du bare dagen som den kommer i en gyngestol fremfor huset der du bor. Selv om byen er populær blant turister er det veldig stille og rolig her. Når det begynner å nærme seg solnedgang kan du dra opp til Hotel Loz Jazmines utenfor byen. Her er utsikten over dalen helt perfekt! På kvelden er den mest populære møteplassen i byen Casa Cultura, der kan du drikke mojitos og danse salsa. Cirka fire mil fra Viñales ligger områdets hovedstad, Piñar del Rio, der du kan lære deg mer om produksjonen av både sigarer og rom.

Sukkertøyhus og brostein i Trinidad

Trinidad ligger midt på Cubas sørkyst i provinsen Sancti Spiritus. Her kan du gå på brosteinsgater blant hus som står på verdensarvlisten og se på folkelivet. Som så mange andre plasser på Cuba er gatene som en del av folks hjem. Her sitter man og snakker og spiller domino, gjerne med en sigar i munnviken. De små markedene i byen selger handverk og små musikkinstrument. På kvelden kan du sette kursen mot Casa de la Musiqa der musikken er i fokus. En mil utenfor byen ligger den lange sandstranden Playa Ancón som er vel verdt et besøk.

Kom deg rundt på Cuba

Busselskapet Viazul fungerer bra og kjører mellom de største byene og mest populære stedene. Taxi er et bra alternativ, selv mellom byer om det ikke er for langt. Be gjerne om hjelp til å bestille taxi der du bor. Cubataxis har moderne biler, men det finnes også andre alternativ. De gamle bilene mangler ofte sikkerhetsbelter. Å kjøre selv med leiebil er også mulig. Bli ikke overrasket om noen vil haike langs veien, det er veldig vanlig på Cuba. Inne i byene finnes ofte Coco taxi som er en liten, gul mopedtaxi med plass for to. En morsom måte å ta seg rundt på, selv om det kanskje ikke er det beste alternativet om man skal tenke på sikkerheten.

Bo og spise

Mange av hotellene i Havanna ha en klassisk stil, og det kanskje flotteste av dem alle er Hotel Nacional. Det har en stor hage med utsikt over strandpromenaden og en kabaret på kvelden. På hotellet kan du også høre på fengende musikk fremført av Buena Vista Social Club. På kubanske hotell er maten ofte helt eller delvis inkludert i prisen. Den godeste maten får du derimot som regel når man bor hjemme hos en familie eller på små, private restauranter – paladres. Mye av maten er basert på bønner og ris med kylling, fisk eller kjøtt til. Hummer er en delikatesse som man burde smake på om muligheten byr seg.

Valuta

Valutaen heter Peso Convertible (CUC) og går ikke å få tak i utenfor Cuba. Vekslingskontor (CADECA) finner du i alle større byer og på noen hotell. Et bra tips er å ha med seg en del kontanter i euro som du kan veksle på plass, i tillegg til et VISA eller Mastercard. Husk at American Express og Diners ikke fungerer og at det koster ekstra om man vil veksle amerikanske dollar. “Cash is king”, så sørg for å alltid ha kontanter og regn ikke med at du kan betale med kort. Det er bra å vite at det finnes en til valuta på Cuba som heter Peso Cuban. Den kan gjelde på visse markeder og lignende, men som turist er det ingen større mening å veksle til seg denne valutaen.

Slik kommer du deg hit

Du kan velge å reise på egen hånd med rutefly eller så bestiller du en charterreise. I vinter går det charter med Apollo, Star Tour og Ving til Cuba. De fleste fly går til Varadero, men det går også charter til Havanna. Charterflyene går direkte fra Oslo og tar cirka 11 timer. Det går ingen direkte rutefly mellom Norge og Cuba.

Praktiske tips

* Juni til november er orkansesong.
* Turistvisum får du fra din reisearrangør eller hos ambassaden i Oslo.
* Lær deg gjerne noen spanske gloser selv om engelsk blir forstått nesten over alt.
* Ta med bevis for at du har en gyldig reiseforsikring. Siden 2010 må du vise frem dette når du har lander.
* Ved hjemreisen betales en avreiseskatt. Den er på 25 CUC og skal betales kontant på flyplassen av alle reisende, også barn.

Fly til Cuba

Hotell i Havanna

Charter til Cuba