Familieferie på Krk

Mirreli
Reiseguiden, besøkt 33 land

Foto: Patrick Gydé
Foto: Mireille Gydé
Foto: Mireille Gydé
Foto: Mireille Gydé
Reiseguidens medarbeider Mireille har vært på den kroatiske øya Krk så godt som hver eneste sommer siden hun var liten. Her guider hun deg til øya og forteller om sine hemmelige gullkorn.
Publisert 22 april 2019

Nesten hver eneste sommer er jeg i byen Krk på øya med samme navn. Perspektivet på hva øya har å tilby er noe som har endret på seg fra jeg var barn til jeg ble tenåring, og nå reiser jeg hit med mine egne barn slik at de også får oppleve solfylte dager med mange forfriskende bad og lange, varme kvelder.

Kort vei til Rijeka og Zagreb

Krk er den nest største øya i Adriaterhavet. Mellom øya og fastlandet går en 1430 meter lang bro som gjør den til en av verdens lengste betongbroer. Selve øya ligger i Kvarnerbukten, ikke langt fra havnebyen Rijeka, og bare tre timers biltur på motorveien fra hovedstaden Zagreb. Det som er spesielt med øya er at alle byer skiller seg fra hverandre både når det gjelder utseende og natur. Ser du på bilder fra de forskjellige byene er nesten vanskelig å tro at de er på samme øy. Det som er felles for alle byer på øya er at uansett hvor du er så får du en porsjon historie og du er langt borte fra den masseturisme som preger andre deler av Middelhavet.

Barnevennlige strender og strandpromenader

Akkurat som at byene er veldig forskjellige så ser strendene her veldig forskjellig ut avhengig av hvor på øya du befinner deg. Det vanligste er steinstrender eller klipper. Det finnes ofte en vadeplass i nærheten av sentrum og ofte en strandpromenade. De er som regel helt bilfrie og skyggefulle på grunn av pinjeskogen som er langs med kysten. På den vestre siden av øya, i Kimonobukten, ligger øyas eneste store sandstrand som passende nok er døpt til Sandy Beach. Stranden er cirka 400 meter lang, veldig bred og passer perfekt å dra til på en dagsutflukt – spesielt for barnefamilier. Stranden ved Punat by har store vannrutsjebaner (mot betaling) og alle tenkelige vannsporter. Her er det også et lite barnebasseng som de minste kan bade i. Barna bruker også å like det lille toget som kjører fra starten av strandpromenaden inn til sentrum flere ganger i timen.

Her bor du

Det er flest hotell i de største feriebyene som er Baska og Malinska, mens Krk by bare har en håndfull hotell. I Krk by er Hotel Marina et hotell som jeg varmt kan anbefale, det ligger midt i gamlebyen. Til tross for den sentrale beliggenheten er det likevel bare 10 minutter å gå til stranden, perfekt for par og eldre. Vil man leie private leiligheter eller en villa så et utvalget stort. Det finnes også mange campingplasser som også leier ut husvogner.

Spise og drikke

Kroatia er kjent for sine lekkerheter fra havet og kanskje først og fremst blekksprut. Foretrekker man kjøtt er to klassiske retter Cevapcici (krydret kjøttbolle) og Raznici (grillspyd). Inspirasjonen fra Italia ser man overalt og porsjonene er store. Mange restauranter har ikke barneporsjoner på menyen, men om du bare spør så bruke det ikke være noe problem å ordne.

Wakeboardsenter og basseng

Det ligger et wakeboardsenter noen kilometer utenfor Punat om du kommer fra Krk by. Her kan du når proffen står på wakeboard, kanskje prøve selv eller bare nyte god mat og drikke på deres flytebrygge.

Øyas beste badeplass

Om du fortsetter cirka 10 kilometer på snirklete veier forbi Punat komme du til Stora Baska. Bilen må du parkere høyt oppe på en høyde og det går en smal sti ned til bukten. Her finnes øyas beste badeplass med fantastisk klart vann. Perfekt for deg som liker storslått utsikt og gjerne vil komme bort litt for her er det sjelden trangt om plassen.

Baska – fin strand og utfluktsmål

Den mest velutviklede og kjente feriebyen på øya er Baska som har en nesten to kilometer lang steinstrand. På grunn av at stranden ligger innenfor en øya er det sjelden store bølger her. Den gamle bydelen i Baska byr på mye historie og det finnes mange små butikker og restauranter. Om det mot forventning skulle bli dårlig vær en dag kan du ta med familien til Hotel Corinthia i Baska. Her er alle velkommen selv om man ikke bor på hotellet, mot en lav avgift, og man kan da bade i deres innendørs basseng der det også finnes jacuzzi og barnebasseng. De har også et stort bassengområde ute med en fin lekeplass, perfekt for barn med mye energi.

Festivaler, vingårder og øya på en sykkel

For de som vil se mer enn bare havet og stranden kan jeg anbefale den historiske byen Dobrinj, som ligger på en 200 meter høy åskam, mest kjent for sin kirke fra 1200-tallet. I år, 2012, er øyas festivaldag den 3. august, noe som du absolutt må oppleve om du er på øya da. Ikke langt fra Dobrinj ligger også Biserujka, den eneste grotten på øya som er åpen for publikum. Grotten er ikke like stor og velkjent som Postojnska Jama i Slovenia, men er vel verdt et besøk. Veien til Vrbnik omringes av vingårder og her produserer man Vrbnička žlahtina, noe som sies å være en av Kroatias beste hvitviner. Den får du selvfølgelig kjøpt på hele Krk. Selve byen er en liten perle som må oppleves til fots, så parker bilen utenfor sentrum. Vil du se øya på en litt annerledes måte så finnes det en sykkelvei på 130 kilometer og det er slett ikke uvanlig at man ser syklister som trener her. Tenk på at selv om varmen her oftest er behagelig, men temperaturer under 30 grader, så krever en lang sykkeltur litt planlegging og mye vann. Sykkelrutene er laget slik at man ikke skal gå glipp av historiske monument eller andre severdigheter.

Slik kommer du deg rundt

Det er ingen store avstander mellom byene på øya, og holder man seg på hovedveien som forbinder dem er den veldig bra. Litt sunn fornuft når man kjører er bra for lokalbefolkningen er ganske glad i høy fart. Byer som Punat og Krk ligger veldig nært hovedveien , men kystbyer som Baska, Stara baska og Vrbnik byr sine besøkende på vakker utsikt og snirklete, små veier. Fra Valbiska kan man ta fergen videre til øyene Rab, Cres og Losinj. Cres er ikke så spennende, men Losinj er en vakker øy som jeg synes du burde besøke.

Slik kommer du deg hit

Turoperatøren Scandjet har charter der man flyr til Rijeka flyplass fra Oslo. Det går også rutefly til Zagreb, og derfra kan du leie bil, ta buss eller tog, selv om de to sistnevnte krever en hel del planlegging.

Fly til Zagreb
Hotell på Krk
Leiebiler i Zagreb


Fly til Zagreb

Charter til Kroatia