Publisert 26 mai 2010

Danmark er et lite land med ikke mindre en 405 øyer. Her er det korte avstad til det meste og det er aldri langt til nærmeste småby eller til havet. Langs kystene finner du alt fra små badeviker til kilometerlange, hvite sandstrender.

1. Sand som knirker under føttene

Dueodde, Bornholm
Østersjøstranden ved Dueodde, sydøst på Bornholm, er kjent over hele Danmark, og er en av øyens største turistmagneter på sommeren. Sanden er myk som potetmel og det knirker under føttene når man går her – sanden på Dueodde er faktisk så myk og fin at den til og med har blitt brukt i timeglass. Den langgrunne stranden er populær blant barnefamilier.

Reise hit: Ferge til Rønne eller innenriksfly fra København til Bornholm Lufthavn utenfor Rønne.

2. Lyset alle snakker om

Skagen, nord på Jylland
Skagen er verdenskjent for sitt helt spesielle lys som har inspirert mange kjente kunstnere, og området har flest soltimer i hele Danmark. Både nord og sør for Skagen finner du lange sandstrender – den største sanddynen heter Råbjerg Mille og er 2 kilometer lang og 1 kilometer bred. Langs den nordligste landtungen kan du se de to havene, Skagerrak og Kattegatt, møtes. Utsikten her er vakker, men det kan blåse friske vinder.

Reise hit: Ferge til Fredrikshavn. Tog og busser kjører videre til Skagen, tar ca. 30-40 minutter.

3. Badebyen som har alt

Løkken, nordvest på Jylland
Løkken ligger nordvest på Jylland og er kanskje den mest klassiske badebyen i Danmark. Her finner du noen av landets aller fineste strender. En av de mest populære, Løkken Strand, er 10 kilometer lang med fin sand. Løkken er også kjent for sine badehus som ligger som perler på en snor langs vannet – disse har gitt Løkken kallenavnet “den hvite byen”. Atmosfæren i området er ungdommelig og sprek og det finnes et stort utvalg av restauranter, kafeer og barer. Like utenfor Løkken ligger Blokhus, en annen populær badeby, samt Fårup Sommerland.

Reise hit: Ferge til Fredrikshavn. Tog og busser kjører til Hjørring, tar ca. 1,5 time. Fra Hjørring er det ca. 20 minutter til Løkken.

4. Citybeach utenfor København

Bellevue Strandpark, Øst på Sjælland
Om du lengter etter stranden når du er i København kan en utflukt til Bellevue Strandpark være tingen. Ca. 10 kilometer nord for den danske hovedstaden ligger den 800 meter lange sandstranden med gressplener og trær som gir skygge. Bellevue er populær på sommeren, og på varme dager kan det være trangt om plassen – her er det se og bli sett. Selv om “bellevue” betyr “vakker utsikt” er det egentlige verken spesielt vakkert eller naturskjønt her. Men du får sol, sand og avkjølende bølger på sykkelavstand fra København sentrum.

Reise hit: Fra Jernbanegården i København kan du ta Øresundstoget eller S-toget mot Klampenborg. Fra København er det også sykkelavstand.

Finn overnatting:

Søk etter overnatting her.