Publisert 11 juli 2018

Når du skal booke en reise kan det føles dumt å betale store summer langt i forveien. Uforutsette ting kan skje før avreisen, i verste fall må du kanskje utsette turen helt. Sjekk ut vilkårene for avbestilling nøye hos reisearrangøren du booker reisen med – det kan nemlig variere fra arrangør til arrangør. De fleste seriøse selskap benytter de generelle vilkårene for pakkereiser som Virke Reise Utland og Forbrukertilsynet har fastsatt.

Hva er en pakkereise?

En pakkereise består av minst to av følgende tjenester: transport, hotell og turisttjenester, som en reisearrangør setter sammen til en pakke. Kort forklart er at arrangemanget ska være markedsført som en ferdig eller skreddersydd pakke. Reisen skal dessuten være solgt til en felles pris eller til forskjellige priser knyttet til hverandre, og pågå i minst 24 timer. Den vanligste pakkereisen er en charterreise, men det kan også være en cruisereise eller om du har booket fly med transfer.

Kan jeg avbestille min charterreise og få pengene tilbake?

Når du booker en charterreise omfattes du som oftest av de vilkår som gjelder i pakkereiseloven, så sørg for at turoperatøren bruker dette. Har du kjøpt avbestillingsforsikring kan du få tilbake pengene hvis du av legitime grunner ikke kan reise. Hvor mye penger du får tilbake avhenger på hvor nært inntil avreisedato du avbestiller. Hva som gjelder finne du hos hver enkelt reisearrangør. Visse reisearrangører bruker også av åpent kjøp for visse reiser om du har avbestillingsforsikring, booket langt i forveien og for eksempel deretter avbooker tre måneder før avreisen. Reisearrangøren har siden 2014 ikke fått kreve full betaling av reisen tidligere enn 40 dager før din avreise.

Hvordan fungerer avbestillingsforsikring?

En avbestillingsforsikring er en slags forsikring som gir en bedre garanti om noe alvorlig skjer før avreisen. Om reisearrangøren forholder seg til generelle vilkår for pakkereiser og du har en avbestillingsforsikring trenger du ikke å betale mer enn 200 kroner om du tvinges til avbooke din reise. Avbestillingsforsikringen, sammen med legeerklæring, gjelder hvis:
- Du, din medreisende eller den du skal reise til rammes av alvorlig sykdom, ulykke eller et dødsfall.
- En nær slekting rammes av alvorlig sykdom, en ulykke eller et dødsfall.
- Noe uforutsett intreffer som gjør at du tvinges avbooke din reise – for eksempel om huset ditt brenner ned.

Siden 2014 skal familien din kunne avbestille reisen din for deg om du er for syk til å gjøre det på egen hånd.

Obs! Ettersom alle reisearrangører har ulike vilkår gjelder det å kontrollere hva som gjelder i nettopp ditt tilfelle. Du kan for eksempel ikke avbestille reisen og få pengene tilbake bare fordi du angrer deg. Da får du heller gjøre en ombooking og hva som da gjelder avhenger av hvem du bestiller fra.

Hvordan skaffer jeg avbestillingsforsikring?

1. Avbestillingsforsikring kan inngå i din innboforsikring, eventuelt kjøpes som et tillegg.
2. De fleste banker og kredittkortsutstedere tilbyr avbestillingsforsikring om du betaler deler av eller hele reisens beløp med deres kort, sjekk hva som gjelder akkurat ditt kredittkort.
3. Reiseforsikringsselskapet selger avbestillingsforsikring.
4. Reisebyråene og reisearrangørene selger ofte egne avbestillingsforsrikringer eller er mellomledd for et reiseforsikringsselskap.

Tips! Tenk på at for eksempel hjemforsikringens avbestillingsforsikring ikke alltid inkluderer ombooking av billetten. Derfor kan det være bra å sjekke hva som gjelder før du velger, eller velger bort reisearrangørens av- og ombookingsforsikring.

Går det an å ombooke charterreisen?

I mange reisearrangørers avbestillingsforsikring er ombookingsforsikring inkludert. Vanligvis kan din reise bookes om til en annen dato uavhengig av årsak, men da med et visst antall dager før avreisen og i visse tilfeller mot en kostnad.

Kan noen andre reise istedenfor meg?

Ifølge pakkereiseloven har du rett til å overføre pakkereisen til en annen person, men da må den nye reisende oppfylle samme vilkår og krav som du fikk når du booket reisen. Likevel kan retten til å overføre reisen begrenses helt eller delvis avhengig av vilkårene til den enkelte turoperatør, om det for eksempel finnes underleverandører som stiller andre krav.

Jeg er misfornøyd – hvor henvender jeg meg?

Er du misfornøyd med noe i din avtale med reisearrangøren skal du henvende deg til Pakkereisenemnda til Norsk Reiselivsforum eller varsle om vilkårene i avtalen til Forbrukertilsynet.
Her finner du Pakkereisenemnda til Norsk Reiselivsforum.

Dette gjelder hos hver enkelt charterarrangør

- Apollo
- TUI
- Ving
- Solia