Publisert 21 oktober 2012

Hamburg er så mye mer en et stopp på vei ut i Europa. Byen ligger ved elven Elbe og sjøen Alster og har fler broer enn Venezia og Amsterdam sammenlagt. På sommeren kan du kombinere stranden midt i byen med uteserveringer, shopping og puls. På vinteren lokker alle julemarkeder og museer. Hamburg burde oppdages og besøkes igjen og igjen. Her er fem ting du ikke får gå glipp av i Hamburg.

Byen pyntet til jul

Når julen nærmer seg kommer man i julestemning med Glühwein (gløgg) og kjøper julegaver på et av byens alle julemarkeder. Det største av de tradisjonelle julemarkedene ligger ved Rådhuset og her kan du kjøpe alt fra sjokolade til juledekorasjoner. På Reeperbahn ligger et annerledes julemarked der du kan kjøpe gaver som får den mest vågale til å rødme. Et stort utvalg av butikker og store varehus som Europa Passage og Karlstadt gjør at Hamburg er en vinnende shoppingby året rundt, selv om det er litt ekstra fint når byen er pyntet til jul.

Fornøyelser er bare fornavnet

Det er ved St Pauli du går av tunnelbanen om du vil starte kvelden med en runde i en av karusellene som står her. Tivoliet stopper her i cirka en måned fire ganger per år. Når mørket faller er det Reeperbahn som gjelder. Her brukte sjømenn å samles før i tiden mens skipene de de jobbet på ble losset, men i dag er Reeperbahn forvandlet til en av Europas beste festgater. Her ligger nattklubbene på rekke og rad, blandet med trendy barer og litt mer lettkledde klubber som Reeperbahn kanskje er mest kjent for. Her kan man feste hele natten, og gjør du som lokale “hamburgere” går du hjem når solen står opp.

Fischermarket – ikke et vanlig fiskemarked

Et steinkast fra Reeperbahn samles morgenpigge turister og lørdagsnattens partyfolk som fortsatt ikke har gått å lagt seg på søndagsmorgenen. Når nattklubbene stenger er det her nachspielet drar i gang med liveband og full fart i puben. Her står tyskerne og danser i takt med musikken og bestiller øl etter øl, og stemningen er noe helt utenom det vanlige. Her selger man, bortsett fra fisk og ferdige fiskesandwicher, eksotiske fruktkurver fylt til bredden, grønnsaker, godteri og suvenirer. Pølser i smaker og former som chorizo, kabanoss og ferdig oppskjært salami legges i store fine pakker og selges for 10 euro.

Kulturtilbudet er enormt

Med Hamburgkortet reiser du ikke bare gratis med kollektivtrafikken, du får også rabatt i butikker og på inngangsbilletter til museum. Hamburg har en bra utbygd tunnelbane (U-bahn) som enkelt tar deg rundt i de sentrale delene av byen, og du kan oppleve det enorme kulturtilbudet som finnes her.

En liten verden

Miniatur Wunderland er en verden oppbygd i miniatyr, med McLean tog som kjører rundt fra Las Vegas til de svenske skogene. Man kan ikke unngå å bli fascinert og lure på hvordan de som jobber her kan huske hvor alle små juletrær som settes ut hvert år i desember skal stå. I samme bygning ligger også Dungean. Her får man en oppleve virkelige skrekkopplevelser som har rammet Hamburg gjennom tidene. Alt fra hvordan mennesker har sprunget for livet når hele byen sto i brann til hvordan man døde av pesten. Vil du ikke reise riktig så langt tilbake i tiden? Dra heller til Beatlemania som er fire etasjer fylt med film, musikk og minner. Museet tar deg tilbake til 60-tallets Beatles som i starten av sin karriere ofte spilte i Hamburg.

20up på Empire Riverside Hotel

Den beste utsikten finner du i den trendy takbaren 20up på Empire Riverside Hotel. Gjennom de syv meter høye panoramavinduene får du en utrolig vakker utsikt over byen, havnen og elven Elbe samtidig som du drikker de mest trendy drinkene akkurat nå. Dra hit tidlig før det blir for mye folk.

Slik kommer du deg hit

Til Hamburg kommer man seg kjapt og enkelt med direktefly. Fra Oslo flyr både Norwegian og Lufthansa, en tur som tar cirka 1,5 time. Bor du nært svenskegrensen kan du ta bilen med deg på Stena Line-fergen mellom Gøteborg og Kiel. Her spiser du god mat, sover i Dux-senger og kommer frem uthvilt. Perfekt om du planlegger å shoppe for på båten har du god plass, i tillegg til at du kan handle tax free ombord.

Her kan du se våre beste juletilbud.


Noen kjappe tips

• Gå ikke glipp av å smake på nattens fangst av fisk og skalldyr på en av Hamburgs mange restauranter.
• De fleste butikkene er stengt på søndager, så velg rett dag å shoppe på.
• Ta med deg partyklærne, men la det være god plass til alt du shopper når du er der.
• Tar du fergen tilbake har du mer plass til julegaver.
• Besøk takbaren 20up ved solnedgang så får du fine både dag- og kveldsbilder av Hamburg.
• Om man spør i forvei kan man være så heldig at man får besøke bryggen og prøvesitte kapteinstolen ombord på Stena Lina. En opplevelse for både store og små.


Flybilletter til HamburgHotell i hamburg