Alt du trenger å vite om reiseforsikringer

Stine
Reiseguiden, besøkt 19 land

Foto: Thinkstock
Det er mye man skal tenke på når man skal ut på reise, men noe av det aller viktigste er at man vet at man har en bra reiseforsikring og hva den dekker og ikke dekker. Her er vår reiseforsikringsguide.
Publisert 3 desember 2012

Som regel går det jo bra når man er ute på reise, og jo flere ganger man har reist uten at det har skjedd noe jo tøffere blir man neste gang man skal ut å reise. Da er det lett å tenke at de pengene som en reiseforsikring koster kan man jo bruke på noe mye kulere. Men noe av det dummeste man kan gjøre er å reise uten en bra reiseforsikring.

Dine alternativer

Når du skal kjøpe en reiseforsikring har du flere forskjellige alternativer. Her lister vi opp de tre alternativene og hva du skal tenke på når du velger.

Reiseforsikring i kredittkortet
De aller fleste kredittkort inkluderer en reiseforsikring om du betaler en viss andel av reisen, transport og overnatting, med kortet. Som regel kreves det at du betaler mellom 50 og 75 prosent med kredittkortet, noen ganger hele beløpet, så sjekk dette med din bank. Noe som er viktig å vite når det gjelder en slik reiseforsikring er at det er mye den ikke dekker, som for eksempel hytteturen i påsken, reiser som betales under reisens gang eller når du du reiser med egen bil og ikke har noen overnatting.

Enkeltreiseforsikring
Vet du at du bare gjør en utenlandsreise per år kan det noen ganger lønne seg å velge en enkeltreiseforsikring. Da gjelder forsikringen fra avreisedagen til du er hjemme igjen i Norge. Prisen på en slik forsikring beregnes ut i fra hvor mange dager du skal være borte og hvor du skal reise. Skal du på en ukes sydenferie i Europa koster forsikringen 445 kroner for en person (priseksempel fra Europeiske Reiseforsikring).

Helårs reiseforsikring
Dette er som regel det beste valget uansett om du reiser alene eller om du vil ha en forsikring som gjelder for hele familien. Da gjelder forsikringen på alle reiser du foretar deg i løpet av et år fra du betaler forsikringen, og med reiser menes alle reiser du gjør utenfor ditt eget hjem. Du er altså forsikret både på sydenreisen og på tur til jobb hver dag. Det som er viktig å vite er at en slik forsikring gjelder i maks 45 dager av gangen (kan variere fra selskap til selskap) så om du skal være på reise lengre enn de tillatte dagene trenger du en utvidet forsikring. Pris for en person i et år er 1410 kroner ((priseksempel fra Europeiske Reiseforsikring). Er man et par eller en familie, med eller uten barn, betaler man bare 1680 kroner totalt.

Det er også bra å vite at en vanlig reiseforsikring har begrensninger om du skal på spesielle reiser som ekspedisjoner til utilgjengelige områder, land med forhøyet risiko for krig, uro eller terror, og mye mer. Det er viktig at du leser vilkårene for din reiseforsikring nøye og ikke tar noen risikoer, og er ærlig med hva du skal gjøre på reisen når du bestiller forsikringen.

Bra å vite

Mange argumenterer med at man er så bra beskyttet uten en reiseforsikring at det er bortkastede penger. Vi har sett på noen av de vanligste problemstillingene.

Man får penger fra flyselskapet ved forsinkelser og tapt bagasje
Gjennom Montrealkonvensjonen er man forsikret ved tapt eller forsinket bagasje, og det stemmer til en viss del, men man skal vite at erstatningen ikke baseres på hva du hadde i bagasjen, men et fast beløp per liter som kofferten tar. I tillegg får man erstatning for å kjøpe nødvendigheter som toalettsaker opp til et visst beløp. Dyre gjenstander som kamera eller en laptop dekkes altså ikke. Har du en bra reiseforsikring er erstatningsbeløpene mye høyere og du kan ofte få ut penger umiddelbart slik at du slipper å ligge ute med store beløp.

Jeg har med meg det Europeiske helsetrygdkortet og trenger ingen ekstra forsikring
Alle nordmenn har krav på hjelp ved sykdom og ulykker når man reiser innenfor EØS og EU-området. Men man skal også vite at man bare har krav på samme hjelp som landets egne borgere får, og det er ikke bare standarden på de offentlige sykehusene som kan være mye lavere enn hva vi er vant til i Norge. Egenandelene kan også være mye høyere, penger du må ta fra reisekassen som du ikke hadde budsjettert for.

Det skjer ikke meg noe, og om det gjør det så får jeg hjelp fra staten
Ulykker skjer, oftere enn man kanskje tror, og har du ikke en bra reiseforsikring kan det bli veldig dyrt. Skulle du bli syk eller skade deg så mye at du ikke kan benytte deg av din planlagte hjemreise eller må ha ambulansefly så kan prislappen havne på over 1 million kroner. Penger de færreste av oss har liggende, og det er ikke slik at den norske stat kan gå inn å hjelpe heller. Et beinbrudd i Sveits på skiferien kan også bli dyrt uten reiseforsikring, og det er ikke uvanlig at prislappen havner på 100 000 kroner. Vi nordmenn elsker jo også å reise til USA og skulle du havne på sykehus der er en normal prislapp bare for å få ligge på sykehuset, ingen operasjoner inkludert, rundt 40 000 kroner per døgn.

Les mer om reiseforsikringer og vilkår:
- Europeiske Reiseforsikring
- Gouda Reiseforsikring
- Forbrukerrådet

Les mer om det Europeiske helsetrygdkortet:
- Ofte stilte spørsmål og svar
- Bestill ditt kort her


Snart jul - gode tilbud