5 grunner til å besøke San Sebastian i år

Nina
Reiseguiden, besøkt 28 land

Foto: iStock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Glem Barcelona – i år bør du velge San Sebastian for den perfekte kombinasjonen av strand og storby. Her er 5 grunner til at du bør besøke byen som ble kåret til Europeisk kulturhovedstad i 2016 – sjarmøren San Sebastian.
Publisert 23 mars 2017

San Sebastian ligger nord i Spania og har med sine gode tilbud blitt spanjolenes egen feriefavoritt. I tillegg pekte Vagabond ut San Sebastian som beste ferieby å utforske i 2016, og sammen med Wroclaw ble San Sebastian også kåret til Europeisk kulturhovedstad i 2016. Som om dette ikke er grunn nok til å besøke den litt mindre kjente spanske byen, så gir vi deg 5 grunner til å sette kursen mot “byen i nord” ved din neste ferie.

1. Gastronomiske råvarer i verdensklasse

San Sebastian er en berømt gourmetby, og er du glad i nye smaker og ekte råvarer er San Sebastian en drømmedestinasjon. Byen kalles også tapasens hjemby, så om du er svak for tapas kan du ikke gå glipp av et besøk her for å smake deg gjennom byen. San Sebastian er byen for deg som elsker å gi deg hen til smaksløkenes nytelse. Ta turen til bydelen Parte Vieja (Gamlebyen) for en kulinarisk sanseopplevelse, hvor du kan bestille “pintxos”, eller tapas. Byen har en unik tapas-kultur som er helt unik, selv sammenlignet med andre steder i Spania. San Sebastian er også den byen med nest-mest Michelin-restauranter i verden å skilte med, så her kan du veksle mellom de storslagne matopplevelsene og de litt mer low-key barene som serverer utsøkt tapas. Prøv gjerne en av byens mest eksperimentelle tapasbarer; Bar Zeruko og A Fuego Negro. San Sebastian topper titt og ofte listene over verdens beste steder å spise, så du vil nok ikke dra skuffet (eller sulten) hjem.

2. Verdens vakreste bystrand

I og rundt San Sebastian finner du 4 strender, og den 1,5 km lange stranden La Concha (som betyr “skjell”) sies å være en av verdens vakreste bystrender på grunn av sin flotte strandpromenade, sin hvite finkornete sand og sin idylliske beliggenheten i en bred bukt. Den er også en av de mest berømte urbane strendene i Europa, så det å spasere langs strandpromenaden er en hverdagslig syssel både for turister og lokale. Herfra er det kort avstand til nærmeste restaurant eller bar om du trenger forfriskninger i varmen, og Gamlebyen med sine små butikker og tapasbarer ligger kun noen minutter unna. Stranden er også full av liv og har en herlig atmosfære i sommermånedene. Siden stranden ligger beskyttet i en bukt er vannet rolig og rent, og du kan blant annet leie Stand Up Paddle Board på stranden.

3. Utforsk 3 meget ulike bydeler

San Sebastian har 3 definerte bydeler som hver og én har sin spenning og unike sjarm. Gamlebyen, eller “Parte Vieja”, ligger ved Monte Urgull, som er den østlige odden i det som utgjør San Sebastians bukt. I Gamlebyen finner du de mest populære pinxto (tapas) barene og flere rimelige bosteder. Om kveldene bør du ta turen til baren og jazztempelet Bar Altxerri, som er som en mursteinsinnrammet hule gjemt under et moderne kunstgalleri i Gamlebyen. Et besøk til den vakre Basilica of Santa María del Coro i Gamlebyen bør du også få med deg. Sør for Gamlebyen finner du selve bykjernen, “Centro”, som kjennetegnes som det kommersielle shoppingdistriktet med alt fra store og kjente merker til mindre lokale butikker. Her finner du også mye av byens populære uteliv. Den tredje bydelen kalles Gros og er preget av en laidback surfekultur. Her finner du også de beste kunstgalleriene i byen, og distriktet Egia som ligger rett ved er en arena kjent for live musikkopptredener. Disse bydelene utgjør sammen en by hvor du kan nyte late dager på stranda den ene dagen og utforske vakre kirker, shoppe og fråtse i deilig tapas den neste.

4. Aktivt surfemiljø

Mens La Concha er en rolig strand uten noe særlig med bølger å surfe på, kan behovet stilnes på stranden La Zurriola om du liker å surfe – eller om du bare liker å se på og ta surfekulturen innover deg. Stranden ligger øst for bykjernen, ved bydelen Gros. På denne stranden finner du et aktivt surfemiljø og utfordrende bølger, og tusenvis av surfere fra verden over besøker stranden hvert år. San Sebastian er også arena for flere lokale, nasjonale og internasjonale surfekonkurranser i perioden mellom vår og høst. I disse månedene får stranden en ‘vibe’ lik surfekulturen i kjente og kjære surfedestinasjoner som Australia og California. I områdene ved Sagüés og Gros finner du massevis av barer, restauranter og butikker for surfere. Du kan også ta surfetimer på stranda om du ikke er en erfaren surfer fra før av. Så hang loose, og gli inn i den tilbakelente surfeatmosfæren på La Zurriola.

5. Vandring og utflukter

Under ditt besøk i San Sebastian kommer du ikke unna en vandring opp Monte Urgull, som ikke bare leder deg til en fantastisk utsikt over San Sebastian, men også til borgen Castillo de La Mota som har en 12 meter høy Kristus-statue som ser ned på byen. Fra toppen Monte Igueldo, som ligger på helt motsatt side av bukta, får du også en fantastisk utsikt. Ta taubanen opp til denne fjelltoppen som ruver 184 meter over havet og ta turen innom fornøyelsesparken “Parque de Atracciones de Monte Igueldo” for mye fart og moro. Vel nede i San Sebastian kan du ta fergen ut til den lille øyen Santa Clara, hvor du finner en avslappet atmosfære, natur, kafeer og piknikområder. Du kan også legge ut på dagsturer fra San Sebastian. Det er for eksempel ikke lange veien å kjøre til Biarritz i Frankrike, som ligger omtrent en halvtime unna med bil eller tog. Kun få kilometer fra San Sebastian finner du også Biskaya-kysten med sine små, genuine fiskelandsbyer. Smak på fersk grillet fisk og vinen Txakoli og bare nyt den rolige stemningen.

Klima i San Sebastian

De varmeste månedene i San Sebastian er sommermånedene juni, juli, august og september, da temperaturene ligger på rundt 20-24 grader. Med andre ord blir det ikke like hett her som sør og øst i Spania, så dette er reisemålet som passer fint for deg som trives med norske sommertemperaturer. Kaldest er det fra desember til februar – da ligger tempreraturen på rundt 10 grader.

Å komme seg hit

Du flyr rimeligst til Bilbao og deretter med direktebussen fra flyplassen til San Sebastian. Du kan fly direkte til Bilbao med blant annet Norwegian i sesongen, som tar 3 timer og 15 minutter. Ellers tar det rundt 5 timer med ett mellomstopp på veien. Du kan også fly til Biarritz i Frankrike. Herfra er det kun en 30 minutter lang bil- eller togtur til San Sebastian.
Finn fly til Bilbao // Hotell i San Sebastian


fly til bilbao



Fly til Biarritz