Publisert 5 mars 2012

Du trenger ikke bestandig å reise jorden rundt for å oppleve noe unikt. Sverige er et fantastisk land og det beste er at det det ligger så nært. Her er ti opplevelser du ikke får gå glipp av.

1. Sykle på Gotland

Det vakre, flate landskapet gjør at øya Gotland er perfekt for en sykkelferie. Nyt av grønne enger og uendelige skoger når du sykler langs den vakre kysten. Stopp ofte for å ta en forfriskende bad i Østersjøen eller spise lokal, gotlandsk mat. Du kan fly til Visby eller så tar du båten. Ta med egen sykkel eller lei en når du kommer dit. Sykkelveien som går rundt øya er hele 50 mil lang.

2. Se Vasaskipet

Det 69 meter lange Vasaskipet er nok det største objektet i et svensk museum. Skipet var en fiasko når det sank på sin jomfrutur i 1682, men er i dag en fantastisk severdighet fordi det er så vel bevart. Vasamuseet ligger på Djurgården i Stockholm.

3. Spis ferske reker i solnedgangen

Den perfekte pikniken kan du oppleve på Kosterøyene i Bohuslän på vestkysten. Solnedgangen blir ikke vakrere enn fra klippene her som er Sverige vestligste punkt. På øya finnes flere butikker som selger reker fra Kosterfjorden. Ta ferge fra Strömstad, biltrafikk er forbudt på øyene.

4. Vandre i Sareks villmark

Nasjonalparken Sarek har ingen merkede turstier eller overnattingshytter, og det er en utfordring for deg som liker villmarka. Naturen i Sarek domineres av de mange fjelltoppene, her er det mer enn 200 fjelltopper som er 1800 meter eller høyere. Den vakreste plassen å starte en tur er i Aktse – porten til Sarek. Ta bussen fra Jokkmokk til Kvikkjokk. Følg Kungsleden nordover.

5. Se helleristninger i Tanum

De mange helleristningene i Tanum står på UNESCOs verdensarvliste, og her kan du se noen av verdens eldste bilder av skip, mennesker og kamper. Følg E6 til Tanumshede, derfra er det skiltet til helleristningene.

6. Båttur på Göta Kanal

I gamle dager var Göta Kanal den enkleste måten å reise de 19 milene fra Østersjøen til Vänern, og ble brukt av de som hadde det travelt. I dag reiser man her for å nyte av landskapet og gjøre små avstikkere til severdigheter på veien. Med egen båt tar reisen cirka en uke, men passasjerbåt velger du selv om du bare vil være med noen timer eller i flere dager.

7. Se nordlyset i Jokkmokk

Turister reisen rundt halve jordkloden for å se nordlyset, og et av stedene de reiser til er Jokkmokk. Nattsvart himmel som lyses opp av nordlyset er utrolig vakkert. Du kan ta fly til Luleå, og derfra kan du reise videre med buss eller bil. På sommeren kan toget Innlandsbana til Jokkmokk,

8. Campingliv på Öland

På sommeren valfarter vi nordmenn til Sverige for å bo i campingvogn, men kanskje ikke så ofte hele veien til Öland. Men det er virkelig verdt den lange reisen. Her er det lange strender som bare venter på badegjester og nesten alle kvelder er den perfekte grillkvelden. Har du ingen egen campingvogn kan du leie en her eller så finnes det også små hyttebyer.

9. Stå på ski i midnattssol

På verdens nordligste skisted, Riksgränsen, kan du gjøre noe som er helt unikt; nemlig å stå på ski i midnattssol. I mai og sankthanshelgen har heissystemet åpent ekstra lenge for deg som vil suse ned en skibakke ved midnatt - i strålende solskinn. Ta flyet til Kiruna, derfra er det cirka 1,5 time med buss.

10. Fisk røding i Siljan

Fylket Dalarna har en spesiell plass i svenske hjerter. Røding er en av de beste ferskvannsfiskene, og det er bare å forberede seg på en naturopplevelse utenom det vanlige. Ta tog eller bil til Mora, fiskekort selges av Siljan Turism.

Reisetilbud Sverige