Storbyfavoritten Sydney

Stine
Reiseguiden, besøkt 19 land

Foto: Stine Berg
Foto: merlin, medlem siden 2007
Foto: sahara, medlem siden 2008
Sydney er en storby som har alt – strender, shopping, restauranter og massevis av heftige opplevelser. Her kan du spasere på toppen av Sydney Harbour Bridge, lære deg å surfe på Bondi Beach eller så reiser du hit ved årsskiftet og får være med på en av verdens beste nyttårsfester.
Publisert 18 desember 2011

Sydney ligger på Australias østkyst i delstaten New South Wales, og er landets største by med cirka 4,6 millioner innbyggere om man regner med alle forsteder. Byen blir ofte nevnt når man skal kåre verdens beste by å bo i, og det er lett å forstå for en vakrere by får man lete lenge etter.

Sydney – kort og godt

Sentrale Sydney består av seks bydeler som alle har sitt særpreg. I City Centre ligger blant annet Circular Quay, havneområdet der båtene til for eksempel Manly Beach går fra, og Sydney Opera House. The Rocks er den eldste bydelen med mange gamle bygninger, museer, hyggelige restauranter og kafeer. Darling Harbour er et stort havneområde med hoteller, shopping, restauranter og barer. I City South finner du eksotiske Chinatown og mange billige overnattingssteder. Backpackere trives best i City East, med områder som Kings Cross der du kan feste hele natten og shoppe billig og bra på dagtid. Til City West kan du dra tidlig på morgenen for å besøke det store fiskemarkedet.

Dette får du ikke gå glipp av

Sydney sentrum er det enkelt å komme seg rundt i til fots, og det er også en fin måte å bli kjent med byen på. Gå ned til Sydney Opera House og bli med på en rundvisning med guide som tar en time. Veldig interessant og morsomt, og er du heldig får du se symfoniorkesteret øve til kveldens forestilling. Vil du se en forestilling på kvelden bør du bestille billetter i god tid, gjerne flere uker i forveien. Gå ikke glipp av et besøk på verdensberømte Bondi Beach. – det er en selvfølge når du er i Sydney. Du kommer deg dit enkelt med buss fra sentrum som tar cirka 20 minutter. Det er nesten alltid mye folk der, men det er også en del av opplevelsen. En litt roligere strand er Manly Beach som du når med båt på 15 minutter fra Circular Quay. Her er det også mange bra butikker og hyggelige restauranter og kafeer. Mange vil også besøke Sydney Tower der du får en fantastisk utsikt over byen og populære Sydney Aquarium og Wild Life der du kan se pingviner, seler, haier, kenguruer og koalaer. Et bra tips er å kjøpe Sydney Bonus Ticket så får du inngang til alt dette pluss en sightseeingtur med båt i havnen til rabattert pris.

Minne for livet 134 meter over havet

Sydney er en aktiv by og mange av de beste opplevelsen krever litt av deg, men du kommer også til å få minner for livet. Noe av det beste du kan gjøre her er å gå til toppen av Sydney Harbour Bridge med Bridge Climb. På toppen er du 134 meter over vannet og bedre utsikt får du ikke. Et tips er å ikke gå for tidlig på dagen da det ofte kan være tåke da – lunsjtid er et bedre tidspunkt. Tenk på at det kan bli veldig varmt da du må ha en kjeledress på deg over dine egne klær. Man går i små grupper og er hele tiden fastspent til en stålvaier. Guiden prater i mikrofon og man får utdelt et headset som man har på seg slik at alle hører alt som blir sagt. Den korteste turen tar 2 timer og 15 minutter.

Surfing og andre eventyr

En veldig australsk aktivitet er å surfe, og på både Bondi Beach og Manly Beach finnes det flere surfeskoler. Du kan velge å bare ta noen timer for å prøve, eller så kan ta et kurs som går over flere dager. Er det første gangen du er i Sydney er en sightseeingtur en bra start, og best blir den på sykkel. Været er som regel bra her og det er en helt annen opplevelse å se byen fra sykkelsetet enn bak ruten i en buss. Bonza Bike Tours har bra turer som starter i bydelen The Rocks. Sydney har også veldig mange festivaler som er spredt ut på hele året. En av de mest kjente er Sydney Gay and Lesbian Mardi Gras som er i mars hvert år. Her er det både parader, fester, sportevenement og markeder. Big Day Out er en stor musikkfestival som holdes hvert år flere steder i Australia og har både australske og internasjonale artister. Men årets største evenement er uten tvil nyttårsfeiringen som tiltrekker seg besøkere fra hele verden.

Den beste shoppingen

Byens fineste kjøpesenter er QVB, Queen Victoria Building, som stod ferdig i 1898. Det ligger i bydelen City centre og har butikker for alle pengebøker. Ikke langt derfra er Pitt Street Mall, en gågate med alle de mest kjente og populære butikkene. Liker du markeder skal du dra til Paddy´s Market som holder til i Haymarket (nært Chinatown) og Flemington (nært Olympic Park). Ryktet sier at uansett hva du leter etter finner du det her. De har ihvertfall mer enn 1000 boder og selger alt fra klær til elektronikk og mat, og er det åpent torsdag (fredag i Flemington) til søndag.

Slik kommer du deg hit

Å reise til Sydney tar langt tid. Fra Oslo får du regne med et døgn på reisefot og minimum ett stopp på veien. Det australske flyselskapet Qantas flyr fra Frankfurt og London via Singapore, og du kan booke tilslutningsfly med SAS eller British Airways. Det er som regel gratis å ha en stop-over på veien, og det er ingen dum idé da det er slitsomt å reise i 24 timer. Når du lander i Sydney har du bare 6 kilometer fra flyplassen til sentrum, og du kan ta taxi, buss, tog. Det også vanlig å bestille transfer hjemmefra slik at du blir møtt på flyplassen. Spesielt bra om man ikke har noe stopp på veien og er trøtt etter den lange reisen.

Finn billige reiser til Sydney.

Flybilletter til Sydney

Fant du ikke det du leter etter? Søk flybilletter her.Her bor du bra i Sydney

Fant du ikke det du leter etter? Søk hotell her.