Topp 5: Restauranter i Norden

Karin
Medlem siden 2017, besøkt 35 land

Foto: iStock
Du trenger ikke å reise langt for å spise på noen av verdens beste restauranter – Norden er full av dem. Vi har valgt ut noen av de beste stedene som vil få smaksløkene dine til å synge av glede!
Publisert 11 mai 2018

1. Geranium, København

Etter å ha tatt over den prestisjefylte rollen som beste restaurant i Danmark av den internasjonalt anerkjente Noma, kan også Geranium med sine 3 Michelin-stjerner nå titulere seg som den beste restauranten i Norden, ifølge White Guide. På menyen finner vi sterke influenser fra det moderne skandinaviske kjøkkenet der målet ifølge mesterkokk Rasmus Kofoed er å lage måltider som involverer alle sanser. Råvarene og menyen følger sesongene og inspireres av de naturlige omgivelsene og det faktum at restauranten ligger i 8.etasje i Fælledparken i København, hvor man kan smake seg gjennom sesongene fra tretoppene.

2. Esperanto, Stockholm

En trapp opp fra det fortryllede Jarlateateret i Stockholm finner vi en av Sverige beste restauranter, med en unik atmosfære. Med en service i verdensklasse holder Stockholms-restauranten seg stabilt blant de beste i Sverige. Japansk innflytelse i kjøkkenet ser man litt overalt i svenske toppkjøkken i dag, men ingen steder tas denne gastronomiske ‘bromancen’ til slike høyder som på Esperanto. Valgmulighetene er ikke så store her. Du kan enten velge en meny på 5 retter, eller en litt større meny med 7 retter. Tro meg, du kommer ikke til å bli skuffet.

3. Fäviken Magasinet, Järpen (Sverige)

Fäviken Magasinet er Magnus Nilssons mesterverk som vi finner blant snødekte grantrær på baksiden av Åreskutan. Folk fra alle verdens hjørner reiser hit for å oppleve et av verdens beste og mest avsidesliggende tavernaer som ligger i en gammel meieriskole i de Jämtländske skogene. Signaturretten – de verdenskjente pilgrimsblåskjellene fra Hitra som er bakt over åpen ild, servert i sine skall i redusert blåskjellsaft og på en seng av rykende varmt trekull – er bare starten på en smaksopplevelse utenom det vanlige. For den som ikke kjenner til Fäviken, sjekk ut episode 6 i Netflix-serien Chefs Table, en dokumentar om Fäviken og geniet bak grytene.

4. Maaemo, Oslo

Etter en tid på stjernerestauranten Noma i København åpnet danske Esben Holmboe-Bang restauranten Maaemo i Oslo i 2010 og har deretter blitt belønnet med 3 Michelin-stjerner. Navnet betyr “moder jord” på finsk og gjenspeiler restaurantens filosofi hvor fokuset ligger på det nordiske kjøkken med sesongstilpassede, lokalt dyrket og økologiske råvarer. Menyen med 20+ retter beskrives som en reise gjennom det norske landskapet og dets historie og ligner et kulinarisk teater - fra havet til fjellet. Allerede ved åpningen markedsførtes Maaemo som “Norges første heløkologiske gourmetrestaurant”.

5. Søllerød Kro, Søllerød (Danmark)

Den eldste restauranten på listen er Søllerød Kro som åpnet dørene allerede i 1677. Med en beliggenhet i den landlige landsbyen Søllerød på Nordsjælland byr denne fantastiske bygningen inn til en kulinarisk opplevelse i dansk-fransk stil. Restauranten har en Michelin-stjerne som de har klart å beholde i 10 år, og med den mer enn 340 år gamle tradisjonen med å bedrive restaurant lykkes restauranten årlig med å bevise seg som overlegen når det kommer til både mat og service. Klassiske retter med attitude serveres med stor presisjon og nøyaktighet – et perfekt reisemål om du først tenker deg til den danske landsbygden.


Tilbud - Mat & vin