Storbyhelg i Roma

Louisewinberg
Reiseguiden, besøkt 35 land

Foto: Louise Winberg
Roma har en unik kultur og historie, og du kan oppleve den midt i byen. Se fantastiske bygninger fra romertiden, spaser rundt i koselige gater og spis verdens beste mat.
Publisert 19 september 2011

Roma er en antikk by, fortsatt. Historien lever side ved side med nåtiden. Bygninger og ruiner fra romertiden er spredt ut på syv høyder ved floden Tiber, og det finnes utrolig mye spennende historie å oppdage. Det finnes også flere hyggelige bydeler der du kan gå rundt på små bakgater blant herlige uteserveringer, vinbarer og restauranter.

Den beste tiden å reise til Roma er på våren og høsten. Sommeren kan bli trykkende varm og både flybilletter og hotell er dyrt.

Bra å vite

For å få en oversikt over byen burde man kjøpe et kart så snart som mulig. På flyplassen selger de “Roma Pass” som er et kort ladet med gratis inngang, rabatter og billetter til kollektivtrafikken. Inkludert er også et kart, og når du aktiverer kortet er det gyldig i tre dager.

Severdigheter

Det finnes så mye å se og gjøre i Roma, men noen ting er viktigere enn andre. Colosseum, amfiteateret der det ble holdt gladiatorkamper i romertiden er et selvfølge. Den store parken Villa Borghese er romernes egen piknikplass. Kjøp med deg noe å spise og hvil deg i skyggen under et tre. I parken ligger også Galleria Borghese som har flere kunstverk av de kjente renessansekunstnerne. Galleriet slipper bare inn et begrenset antall besøkere per dag så det er nødvendig å kjøpe billetten noen dager i forveien. Gå ikke glipp av Vatikanet og det Sixtinske kapellet der du kan se noen av verdens vakreste takfresker av Michelangelo.

Tenk på å være ute i god tid for å se severdigheter som Colosseum og Forum Romanum - romertidens Internett, et offentlig rom for diskusjoner. Entreen har noe vilkårlige åpningstider, så sats på å være der på kontorstid.

Shopping

Roma er først og fremt et mekka for designerbutikker, og de ligger som perler på en snor i kvartalene rundt Spansketrappen. Her finner du alle gigantene som Gucci, Louis Vuitton og Armani. For deg som ikke har ubegrenset med penger så er Via Cola de Rienzo en bra shoppinggate. Her kan du kjøpe vesker, sko og klær. Et annet sted der det er mulig å gjøre et kupp er på et byen markeder. Romas største loppemarked heter Porta Portese og arrangeres hver søndag. Mercato delle Stampe som ligger i Largo della Fontanella di Borghese er et annerledes marked med mye bøker og frimerker. Utenfor byen ligger også flere outletbutikker.

Spis og drikk

Det finnes massevis av hyggelige områder med restauranter og vinbarer. Området Trastevere består av flere kvartaler med smale, koselige gater, små torg og flere barer og restauranter. Hit er det perfekt å dra på kvelden når man skal spise middag. Et annet bra tips er området Monti som ligger rett ved Colosseum. Til tross for at det er så sentralt er det få turister som finner veien hit. Her kan du velge mellom flere hyggelige små restauranter.

Alle veier fører til Rom

Det finnes to internasjonale flyplasser. Fiumicino ligger 35 kilometer fra sentrum og er den største flyplassen. Ciampino er litt mindre og ligger 15 kilometer fra sentrum, og det er de fleste lavprisflyselskapene lander.

Slik kommer du deg rundt

Det finnes to t-banelinjer, den røde og den blå. Med den røde kan du reise mellom de største severdighetene, som Vatikanet med Sixtinske kapellet, Spansketrappen og Fontana de Trevi. Colosseum har en egen holdeplass på den blå linjen. Ofte er det å foretrekke å ta bena i bruk, om du går av ved Spansketrappen kan du lett gå til Fontana de Trevi og deretter Colosseum. Taxi er også et rimelige transportalternativ, spesielt på kvelden når t-banen er stengt. Det går også busser, men de er ganske vanskelig å få en oversikt over. Tenk på at du bare skal ta de hvite taxibilene som har taksameter.

Finn billige reiser til Roma.

Flybilletter til Roma:

Her bor du bra i Roma: