Publisert 27 februar 2012

Regn ikke med at du rekker å se hele Shanghai på en helg, byen er gigantisk og har mer enn 23 millioner innbyggere. Byen består av to deler som ligger på hver sin side av elven Huangpu. Området i vest heter Puxi og området i øst heter Pudong. I Puxi er det flere historiske bydeler som i flere århundrer var minikolonier styrt av Storbritannia, Russland, Tyskland og Frankrike.

Slik kommer du deg rundt i Shanghai

Den gamle bykjernen Yuyuan og den historiske bebyggelsen i Bund ser du best til fots. Når du skal lengre strekninger er t-banen et billig og bra alternativ. Det beste er å kjøpe et Shanghai Jiaoting-kort som du kan lade med kontanter så slipper du å stå i kø for å kjøpe billett hver gang. En reise koster mellom 3 og 9 kroner avhengig av hvor langt du skal. På kvelden og natten er taxi et bra alternativ, det koster cirka 30 kroner for ti kilometer.

Billig å bo sentralt

Shanghai er en av verdens billigste hotellbyer. Her kan du bo på luksushotell for 500 kroner, og på et budsjetthotell for 150 kroner. Det finnes et stort tilbud av rimelige hotell i alle bydeler i sentrale Shanghai. I Pudong ligger de fleste moderne hotellene. Et bra tips når du skal bestille hotell i Shanghai er å se hvor det ligger på kartet, så slipper du å risikere at det ligger flere mil fra sentrum.

Herlig miks av ny og gammel arkitektur

I Shanghai finner du en utrolig miks av gammelt og nytt. Bydelen Bund er full av storslåtte hus fra århundreskiftet som ligger på rekke og rad ved elven. På andre seiden av elven ser du den fantastiske skylinen med enorme skyskrapere i Pudong. Der kan du også nyte utsikten fra noen av verdens høyeste bygninger; Oriental Pearl Tower (468 meter), Shanghai World Financial Tower (492 meter) og Jim Mao Tower (421 meter). I byens eldste del, Yuyuan, er det mange historiske bygninger og tempel i tillegg til den berømte parken Yuyuan Gardens fra 1500-tallet.

Ta en båttur på elven

Elven Huangpu renner rett gjennom Shanghais mest interessante deler. Det finnes dusinvis av båter og ferger som trafikkerer elven, og om du vil ha perfekte bilder kreves det nesten at du tar en båttur på dagen og en på kvelden. En selvfølge når du er i Shanghai er å drikke te i et klassisk tehus, det er tross alt her den populære drikken kommer fra. I tehusene har de ofte et bord med kaker som er gratis. For deg som reiser til Shanghai med barn har de et stort haiakvarium i nærheten av Oriental Pearl Tower, fornøyelsesparken Jinshan og en lang badestrand i Hangzhouviken.

Verdens lengste shoppinggate

Den beste shoppinggaten i Shanghai er Nanjing Road, eller Nanjing Lu, som besøkes av en million mennesker – hver dag. Den seks kilometer lange gaten kan deles opp i to deler; den østre delen er bilfri med mange kjøpesenter, restauranter og massevis av besøkere mens den vestre delen har først og fremst luksusbutikker. De som bor her og synes at prisene på Nanjing Lu er for høye shopper heller på parallelgaten Huaihai Zhon Lu. De rimeligste produktene i Shanghai er slike, både i metervare og som klær. I klesbutikkene finner du siste mote til ekstremt lave priser. Smykker av jade, gull og sølv er billige, men du burde vite endel om det for å ikke bli lurt.

Spis deg mett

Den mest populære, lokale matretten i Shanghai er “xiaolong bao”, dampkokte dumplings med svinekjøtt. De serveres glovarme og du må spise forsiktig for å ikke brenne deg. Det er mye kjøtt i så de metter mer enn man tror. Andre lokale spesialiteter er “sheng jian Bao” som er friterte deigboller med svinekjøtt, “shanghai mao xie” som er krabbe og “xiefen shizitou” som er kjøttboller av krabbe og svinekjøtt. Den beste og billigste måten å prøve ale de lokale favorittene er å lete seg frem til et av de mange restauranttorgene som ligger på første etasje i nesten alle varehus.

Været er ikke til å stole på

Den bete årstiden å besøke Shanghai på er høsten med tanke på at sommrene er veldig varme, ofte opp mot 40 grader, vinteren er som regel veldig kald med 0 grader, og på våren regner det mye. Iblant rammes Shanghai også av ekstreme værforhold som lyn, torden, tyfoner og snøstormer.

Slik kommer du deg hit

Den store flyplassen er Shanghai DuPong Airport som ligger 30 kilometer øst for sentrum. Det koster cirka 160 kroner med taxi til sentrale Shanghai. Den billigste måten å ta seg til/fra flyplassen er med lokalbuss som koster cirka 15-40 kroner, men da får du lete på kartet og finne rett busslinje.

Flybilletter til Shanghai

Populære hotell i Shanghai