Hainan – Kinas Hawaii

Linae
Reiseguiden, besøkt 38 land

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
På samme breddegrad og med samme klima som Vietnam og Thailand er den kinesiske øyen Hainan et perfekt reisemål for sol og bad. Vi guider deg til det som kalles Kinas Hawaii.
Publisert 28 april 2016

Hovedgrunnene til at vi nordmenn besøker Kina er kultur, historie og shopping, og mange besøker da storbyer som Hong Kong, Peking eller de imponerende terrakottasoldatene i Xian. Svært sjelden brukes tiden på late dager på tropiske strender når vi er her. Nå er det på tide å endre på det. Kombiner fastlandets storbypuls og imponerende kultur med slumring i en solstol i skyggen av en palme på en av Hainans tropiske sandstrender.

Hainans strender

Øyen har uendelig mange strender, men det er bare noen få som er praktiske eller mulige å bo rett ved. De fineste strendene ligger rundt Sanya. Inne i Sanya ligger Dadonghai der det finnes mange hotell, butikker og restauranter. Liker du vannsport har du kommet til rett sted. Stranden er fin, men kan under høysesongen bli ganske full. I Yalong Bay ligger den beste stranden på hele Hainan. I tillegg til herlig sand er det også vannsporter og andre strandaktiviteter her, og det krystallklare vannet og det rike undervannslivet lokker til seg mange dykkere og snorklere. Yalong ligger 3 mil fra Sanya og passer deg som vil leve litt luksuriøst og koble helt av på stranden. Her kan du til og med spille golf, klatre og vandre. Sanya Bay starter i Sanya og strekker seg 25 kilometer vestover. Jo lengre vekk fra byen du kommer, desto finere er stranden. Her er vannet rolig og passer perfekt for herlige bad eller avslappende spaserturer. Liker du å surfe bør du henge i Shimeibukten. Det finnes så klart mange andre strender på øyen, og flere er helt tomme for både mennesker og hotell. Hvilken blir din favorittstrand?

Wuzhizhou-øyen

Wuzhizhou er en øy som ligger tre kilometer nordøst for Sanya. Fergen fra havnen i Sanya tar cirka 20 minutter. Langs øyens nordvestre side strekker lange sandstrender seg. Wuzhizhou byr på fantastiske korallrev for dykkere og her tilbys det også aktiviteter som vannski, snorkling, seiling og vannscooter. På denne øyen er det over 2700 ulike vekster og super dykking, så naturelskeren med interesse for dyr og vekster kommer til å trives kanonbra her. Tilbring gjerne noen late dager på de vakre strendene også.

Smak på Hainan

Maten på Hainan er veldig bra, og selvfølgelig serveres det mye fersk fisk og skalldyr her, først og fremst i området rundt Dadongbukten. Vil du utforske det lokale kjøkkenet bør du smake på lifafolkets mat, her kan du smake på alt fra bambusris til kokossuppe. Liker du fersk frukt bør du besøke noen av fruktmarkedene i Sanya. Her finner du alt fra kjente frukter som mango, papaya og ananas til eksotiske høydepunkter som rambutan, lichi og jackfruit.

Gå ikke glipp av

Den lille byen Tonshi ligger cirka 10 mil nord for Sanya, oppe i Hainans høyland. Her kan du lære mer om alle Hainans minoritetskulturer og det føles som om livet i byene har stått stille og ikke er blitt påvirket av den økonomiske utviklingen ved kysten. Her ligger dessuten Hainans høyeste fjell som byr på trekking gjennom tropiske skoger. 20 kilometer vestover fra Sanya ligger en av de mest besøkte stedene på Hainan; klippene som kalles Tianya Haijiao, eller “verdens ende”, som ifølge kinesisk tro representerte den siviliserte verdens siste utpost. Her er det alltid fullt med folk, og ingen reiser derfra uten den obligatoriske fotograferingen ved en spesiell stein med inskripsjoner. Det finnes også flere varme kilder og spa-anlegg på Hainan. Disse er berømte for vannets helende effekt. Et besøk der gjør underverker for både kropp og sjel.

Den beste tiden å reise hit

Klimaet på Hainan er varmt året rundt og de kan dessuten skryte på seg hele 300 soldager i året. Den beste tiden å besøke øyen er fra november til april da det er liten risk for nedbør og ikke alt for varmt.
Prøv likevel å unngå kinesisk nyttår (omtrent under perioden 21.januar til 19.februar) da prisene er høye og strendene fulle. Gjennomsnittstemperaturen i Sanya ligger på cirka 25 grader, varmest er det i juni da det ikke er uvanlig med rundt 33 grader. Det regner mest om sommeren og minst om vinteren. Mellom august og oktober finnes det en risiko for tropiske stormer som i verste fall kan nå opp til orkanstyrke.

Slik kommer du deg hit og rundt

Det går fly til Sanya fra nesten alle større byer i Kina. Fra Peking tar det cirka 4 timer, og fra Hong Kong rett over 1 time. Det går også tog til Sanya fra Peking, Shanghai og Guangzhou (Kanton), et billig og interessant alternativ om du har godt med tid – det tar nemlig minst 35 timer. Vil du dra på en arrangert reise til Hainan kan du reise med reiseselskap som for eksempel Kinareiser. For å komme seg rundt på Hainan kan du ta taxi, buss, leie en bil med privat sjåfør eller leie en egen bil. Vil du nyte det fine været kan du leie en sykkel, slik kommer du også nærmere lokalbefolkningen.

Finn din reise til Hainan i Reiseguidens søkemotor:
- Fly til Sanya på Hainan
- Hotell på Hainan


Fly til Kina/Hainan



Hotell på Hainan