Stor øyguide til Hellas

Stine
Reiseguiden, besøkt 19 land

Foto: iStock
Foto: Shutterstock
Foto: iStock
Foto: iStock
Hellas har tusenvis av øyer, den ene vakrere enn den andre. Her spiller det ingen rolle hvor kresen du er, for du vil garantert finne din personlig favoritt. Her har vi samlet våre.
Publisert 16 januar 2019

Den greske øyverdenen består av nesten 6000 øyer, hvorav ca. 200 er bebodde. Du kan derfor øyhoppe i Hellas i flere år uten å måtte besøke samme øy mer enn én gang. Likevel vil flere av de greske øyene lokke deg tilbake, og det er lett å forelske seg i en øy og deretter ende opp med å komme igjen år etter år. Noe du likevel kan forvente av de fleste øyene er den deilige tzatzikien, den enkle arkitekturen og solen som nesten alltid stråler fra en blå himmel. Vil du feste, shoppe, utforske natur og kultur, eller bare ligge på et håndkle i sanden og nyte varmen? I Hellas finnes det en øy for alle.

Zakynthos

Denne øya er den sydligste av De joniske øyer, med vidunderlige strender, et frodig landskap og et deilig klima. På øyas vest- og nordkyst kan du se de karakteristiske klippene som stuper ned i havet, med badebukter og hemmelige sandstrender som kun er tilgjengelige med båt. Kalamaki er også et godt alternativ for deg som reiser med barn. Øyas sør- og østkyst er barnevennlig med langstrakte og langgrunne sandstrender. Uteliv finner du på turiststedene Argassi og Laganas, spesielt i sistnevnte by. Byen Tsilivi har etter hvert blitt utrolig populær, med sine oliventrær og pinjekledde åssider. Høydepunkter på øya er blant annet en av Europa mest fotograferte strender – Navagio Beach, det forliste lasteskipet Smugglers Wreck som ligger halvveis dekket av sand på stranden og omgitt av flere store grotter i klippene, samt havskilpadden Caretta caretta som kan bli over 2 meter lange og 200 år gamle.
Se charterreiser til Zakynthos her.


charter til Zakynthos


Kefalonia

Denne vakre øyen tilhører De joniske øyer, og her møtes du av grønne daler, turkist vann og høye fjell. Diktatoren Metaxa stammer fra denne øyen, og her ble også filmen “Captain Corelli's Mandolin” med blant annet Penélope Cruz spilt inn. Myrtos Beach som er en av Europas vakreste strender ligger på øyens nordvestlige side og består av hvite og litt større steiner, samt turkisblått vann. For å komme hit må du gå ned en bratt skråning, noe som gjør den utilgjengelig for barnefamilier og eldre. To barnevennlige strender er derimot Makrys Gialos og Platys Gialos, som ligger i charterbyen Lassi. Øyen lokker også med mange storslåtte naturfenomener. Se blant annet dryppesteinsgrotter, en underjordisk kilde som endrer farger, og et hull i bakken hvor sjøvannet blir sugd ned i underjordiske tunneler som strekker seg gjennom hele øya. Hit kan du dra på charter med Apollo, eller reise på egen hånd med båt fra for eksempel Patras og Korfu.
Se charterreiser til Kefalonia her.


Charter til Kefalonia


Karpathos

Mellom Rhodos og Kreta, i øygruppen Dodekaneserna, ligger denne avlange og smale øyen Karpathos. Her får du det ekte Hellas. I de nordlige delene kan du møte kvinner i folkedrakt og her tar de skikker og tradisjoner på alvor. De sørlige delene er mer tilpasset turister, men likevel langt ifra slik sine populære naboer er. Her trives du som liker fred og ro, som vil oppleve det ekte Hellas eller som liker windsurfing. Øyen har også mange vakre strender og prisnivået er relativt lavt. Reis hit på egen hånd, enten du flyr eller tar båt via Athen eller Rhodos. Vil du heller reise på charter, har Apollo reiser hit.
Se alle reiser til Karpathos her.


Charter til Karpathos


Amorgos

På denne vakre øyen ble filmen “The Big Blue” spilt inn i 1988, og det er lett å forstå hvorfor de valgte nettopp denne øyen. Her finner du fine strender med krystallklart vann, vakre turstier, spennende grotter og skikkelig bra dykkerspots. I Amorgos by kan du spasere omkring i trange smug, besøke et slott fra 1200-tallet, se på de vakre husene dekket av bougainvillea-trær eller bare ta det med ro på en av de koselige tavernaene. Lokalbefolkningen er veldig imøtekommende, og ikke bli overrasket om de byr deg på en “psiméni”, som er en shot av raki. Øyen som ligger i øygruppen Kykladene tilbyr ingen charterreiser, men du kommer enkelt til Amorgos med båt via for eksempel Athen eller Santorini.
Se alle fly til Athen her.


Fly til Athen


Kos

Dodekanesernes tredje største øy, Kos, var tidligere kjent for å være en øy som krydde av overberusede skandivanere og briter, og skremte derfor bort barnefamiliene. I dag er barnefamiliene øyens fremste målgruppe, og det merkes at det satses høyt på bra restauranter og pene familiehotell. Området Kardamena er spesielt egnet for de som reiser med barn. Du kan fortsatt gå på en vill bar-runde i Kos by om det er det du er ute etter, men både byen og øyen har mye mer enn å tilby enn som så. Her finner du mange vakre sandstrender – Paradise Beach er den mest populære –, samt pittoreske landsbyer, interessante severdigheter og mange vannsporter å velge mellom. Reis hit på charter med blant annet Ving, Apollo og Startour, eller med fly og/eller båt på egen hånd.
Se alle charterreiser til Kos her.


Charter til Kos


Naxos

Familievennlig badeparadis med en spennende historie. Slik kan man kortfattet beskrive denne fantastiske øyen som er den største og grønneste i øygruppen Kykladene. Naxos lokker med både olivenlunder og sitrustrær, bysantiske kapeller og storslagne utsikter. Ta en dagstur opp i fjellet og besøk pittoreske landsbyer som Apollanas, Apeiranthos og Chalkio, der du kan spasere rundt på marmorkledde gater. De mest populære strendene blant barnefamilier er langgrunne Agia Anna, Agios Prokopios og Plaka. Vil du være mer for deg selv passer østkysten best, der du kan oppdage mange små badebukter. Vinguden Dionysos levde ifølge mytologien på øyen og lærte beboerne å dyrke vin, noe som merkes tydelig. Selv marmoren kommer fra Naxos, og her har man funnet statuer som er mer enn 2600 år gamle. Reis hit på charter med Apollo eller reis på egen hånd med fly og båt.
Se alle charterreiser til Naxos her.


Charter til Naxos


Milos

Hesteskoformet øy som tilhører øygruppen Kykladene. Her finnes det over 70 strender å velge mellom, og på grunn av øyens form er du nærme vannet uansett hvor på øyen du bor. Landet her er vulkansk, så bergarter og bakken skifter i forskjellige farger, alt fra kritthvit til gul og rødbrun. Det er utrolig vakkert i kombinasjon med det turkisblå vannet. Mens visse deler av øyen minner om et månelandskap, finnes det herlige sandstrender og turkise laguner på andre steder. Milos er overraskende uberørt og her møter du betydelig flere ferierende grekere enn andre skandinavere. Det finnes mange koselige steder å besøke, og havnebyen Adamas er den som byr på mest liv og røre. Her finner du blant annet butikker, tavernaer og barer. Til Milos kan du reise på egen hånd med fly eller båt fra Athen, eller båt fra noen av de andre øyene i nærheten, samt Santorini. Apollo har charterreiser hit.
Se alle charterreiser til Milos her.


Charter til Milos


Folegandros

Det er ikke mange øyer i Hellas som har så mye skjønnhet konsentrert på et så lite område. Her finnes det kun én asfaltert vei og ordet stress eksisterer ikke. Så fort du går i land senkes skuldrene og du møtes av ro og vakker natur. Fuktige partynetter eksisterer ikke her. Folegandros, som er døpt etter kong Minos sønn, er en av de minste øyene i øygruppen Kykladerna. Øyens sentrum Chora er en av Hellas koseligste byer, og her kan du vandre omkring i hvite smug opplyst av fargeglade lamper eller nyte en Mythos i skyggen av et tre på noen av de små søte torgene. Her finnes det dessuten ingen kjøretøy, noe som gjør stemningen enda mer harmonisk. Øyen byr på mange vakre badebukter, hvorav flere av dem kun kan nås med båt. Reis hit på egen hånd med båt fra for eksempel Athen eller Santorini.
Se alle fly til Santorini.


Fly til Santorini


Leros

Leros er en grønn øy som tilhører øygruppen Dodekanesene, akkuart som naboøya Kos. Her finner du Hellas slik det en gang var, urørt, rolig og litt mystisk. Her kan du utforske alt fra krigstunneller til rolige fiskerlandsbyer og innbydende badebukter. Leros er også kjent for sin matkunst, og her blir den matglade sjelden skuffet. Øyen har noen av landets beste fisketavernaer, kanskje fordi de holder tett om sin hemmelige familieoppskrift. På Leros trives barnefamilier som verdsetter ro, samt de som liker god mat og spennende historie. Strendene i Gounabukten, samt Alindastranden, er langgrunne og passer perfekt for plaskende barn. Ta gjerne en sykkel- eller biltur og finn din favorittstrand. I feriebyene Agia Marina og Platanos er det mest liv og røre, men fortsatt hersker det en avslappende stillhet som mange av de større øyene ikke har. Hit kan du dra på charter med Apollo, eller på egen hånd med båt fra for eksempel Kos.
Se alle charterreiser til Leros her.


Charter til Leros


Mykonos

Glamorøs paradisøy som lokker med hippe barer og et sent og overdådig uteliv. Det er ingen tilfeldighet at du finner en meget populær Louis Vuitton-butikk her. Til tross for sin hippe approach finner du rolige steder og en frisinnet ånd, og hit reiser også mange homofile fra alle verdenshjørner. Mykonos har mange fantastiske strender med fine hotell, strandklubber og underholdning. Strendene Platis Gialos og Agios Ioannis passer best for barnefamilien, mens Psarou og partystranden Paradise Beach passer deg som liker party og luksus. Som du kanskje har sett på mange bilder herfra har Mykonos by syv gamle vindmøller som er vakkert plassert inntil vannet. Siden øyen er relativt liten går det enkelt an å dra på oppdagelsesferd med bil, taxibåt eller moped. Til Mykonos kan du fly rutefly med blant annet SAS og Lufthansa. Du kan også ta båten fra for eksempel Athen.
Fly til Mykonos.


Fly til Mykonos


Her er flere øyer du ikke bør gå glipp av:

- Santorini
- Antiparos
- Korfu
- Kalymnos
- Lefkas
- Skopelos
- Thassos
- Symi
- Lesbos
- Kreta
- Amorgos
- Tilos
- Paros
- Alonissos
- Syros
- Zakynthos
- Anafi
- Samos
- Chalki
- Skiathos


Flere herlige greske tilbud