Publisert 4 oktober 2016

Det er mer som skiller disse to landene fra hverandre enn majoriteten av buddhister vs. hinduister. I Sri Lanka finner du lange, hvite sandstrender, endeløse grønne teplantasjer, fossefall, regnskog og fjellandskap. Landet er også kjent for sitt rike dyreliv, fascinerende kultur og en spennende historie. I India kan du utforske det klassiske India med sine storslåtte templer, elefanter, maharadjapalass, se ville tigre eller praktise yoga på et ashram i Kerala. Vi har samlet det beste av det beste i hvert land, slik at det er enklere for deg å bestemme deg for hvilket land du vil utforske. I første omgang.

Sri Lanka – oppdag denne naturskjønne øyen

Sri Lanka er en stor øy i Det indiske hav, rett utenfor Indias sydøstlige kyst. Tross mye regnskog og fjellområder, er Sri Lanka billedlig mest kjent for sine sandstrender og laguner langs kysten. Landet har hatt en trøblete fortid med borgerkrig som nylig tok slutt, men klatrer seg nå oppover stigen som et populært og billig reisemål, og har blant annet blitt kåret som mest spennende reisemål av Lonely Planet. Øya ligger også bare en times flytur unna Maldivene, hvor du kan fly over for rundt 500 kroner. Landets to offisielle språk er singalesisk og tamilsk, men siden det er en tidligere britisk koloni er også engelsk et utbredt språk.

5 ting å oppleve i Sri Lanka

- Sigiriya: “Løvesteinen” står også på UNESCOs verdensarvliste. Gå opp til toppen og beundre hulemaleriene på vei opp. Sigiriya ligger i hjertet av landet og er Sri Lankas mest besøkte attraksjon.
- Besøk teplantasjene i Ella: Å besøke de vakre ultra-grønne fjellområdene er et must i Sri Lanka. Ella er en enkel, liten fjellby hvor du kan kombinere fjellturer med besøk til teplantasjer- og fabrikker i samme slengen. Nyt den vakre utsikten og slapp av med en varm curry-rett i høyden.
- Yala nasjonalpark: Ta en jeepsafari i denne enorme nasjonalparken og se blant annet leopard, elefanter, bøfler, dovendyr, bjørner og krokodiller på nært hold. Andre fine nasjonalparker hvor du kan se dyr på nært hold er blant annet Udawalawe og Minneriya.
- Kultur i Anuradhapura: Oppdag kultur og religionshistorie i den UNESCO-listede byen Anuradhapura – Sri Lankas tidligere hovedstad. Her finner du arkeologiske underverk og en enorm samling av eldgamle templer og religiøse minnesmerker, blant annet Sri Maha Bodhi-treet som sies å stamme fra Buddhas hellige bodhi-tre hvor han opplevde Bodhi for første gang.
- Elefanter og skilpadder: Elephant Orphanage Centre i Pinnewala og Elephant Transit Home Orphanage i Udawalawe er blant de som tar hånd om skadete og foreldreløse elefanter, samtidig som turister får en sjanse til nærkontakt med disse flotte dyrene. Du kan også se skilpadder bli klekket på de utallige strendene på Sri Lanka. Siden skilpaddene er utrydningtruet, hjelper flere sentre til med tilretteleggelse for trygge steder hvor de kan lekke egg og hjelper deretter skilpaddebabyene ut i havet. I Hikkaduwa i sør kan du også snorkle med digre havskilpadder.

Når bør du reise til Sri Lanka?
Sri Lanka har et tropisk og variert klima. Innlandet kan få minusgrader, mens kystområdene er varmt med rundt 30-35 grader året rundt. Landet har to monsunperioder som inntreffer på ulike sider av øya. I de sentrale, sørlige og vestlige delene av landet er det best å dra fra desember til mars, mens nord- og østkysten er best fra mai til september.

Å komme seg til Sri Lanka
Apollo og Ving har charterreiser til Sri Lanka fra Oslo. Du reiser enten med Qatar, Ethiad eller Emirates Airways, som alle er flyselskap i verdensklasse, med kun ett mellomstopp i Doha. Dette er også de rimeligste og beste flyselskapene å bruke om du flyr rutefly, og flytiden ligger på cirka 13 timer. Fra flyplassen til hotellene på vestkysten tar det cirka 30 minutter med charterselskapenes transferbuss. Solia har også rundreiser i Sri Lanka om du ønsker å se litt forskjellig.

Praktisk reiseinfo til Sri Lanka
Visum kan enten kjøpes på flyplassen ved ankomst, men om du ønsker å spare litt penger og slippe kø, kan du søke online om ETA (Electronical Travel Authorization) til 30 USD. Den lokale valutaen er Sri Lanka Rupee, og de fleste store hoteller aksepterer kredittkort, men ellers går det i kontanter. 100 Srilankiske rupis er omlag 6 kroner.

Charter til Sri Lanka
Fly til Sri Lanka
Populære hotell i Sri Lanka

India – Velkommen til en fargerik verden

Hjem til yogaen, urgamle tradisjoner og fargesprakende sarier – India er en eksplosjon for sansene. Det er et gigantisk land som må besøkes flere ganger om man skal få sett alt, men de fleste velger å inkludere Det gylne triangel i sin første India-tur, som utgjør de tre byene New Delhi, Jaipur og Agra. Kjent for blant annet det vakre palasset Taj Mahal, elefanter malt i alle regnbuens farger og den deilige krydrete maten – India har mange skatter å velge mellom.

5 ting å oppleve i India:

- Agra: Palasset Taj Mahal, som ansees som et av verdens syv underverk, ligger i byen Agra nord i India, og er det de fleste håper å få opplevd i løpet av sin India-tur. Bygget av hersker Shah Jahan som et minnesmerke til sin avdøde yndlingskone, kan Taj Mahal oversettes som “palasset der kronen ligger”. Se også Agra-fortet mens du er her.
- Goa: Goa har 70 kilometer med strandlinje og er et utnevnt paradis i India – spesielt blant backpackere og hippier. Ikke vær overrasket om du finner din egen strand her. Her kan du dra på jungelturer, besøke lokale markeder, se flotte templer, bade med elefanter, snorkle og dykke og nyte det fantastiske strandlivet i Goa.
- Yoga og velvære i Kerala: Delstaten i Sør-India med sin spirituelle stemning er et av Indias mest populære steder, og er med sine innlandssjøer og elver omtalt som Østens Venezia. Her finner du høye fjell, åser med endeløse tebusker, tropisk palmeskog og en vakker kystlinje. Er du opptatt av helse og velvære er dette stedet, da du finner mange spa og velværesentre her – og de berømte ayurvedaresortene. Et opphold på en ayurvedaresort burde være på minimum ti dager, men gjerne lengre. Her får du daglige kroppsbehandlinger med urtemedisiner og spesialtilpasset mat, i tillegg til at du trener yoga, pusteøvelser og meditasjon. Byen ansees for å være yogaens hovedsete, og har også mange yogaskoler – kalt ashrams – hvor du kan bo og få opplæring. De har også satset på økoturisme, og du finner flere økoturisme-inspirerte landsbyer her.
- Holi: Gjør deg klar for en fargeeksplosjon – bokstavelig talt! Om du er så heldig at du er her i mars, er den fargesprakende Hindu-festivalen Holi noe du må få med deg. Det er en jakt-lek hvor man sprayer fargevann og kaster fargepulver på hverandre, danser, fester og spiser. Datoene endres litt hvert år, så sjekk når den holdes det året du ønsker å dra. Festivalens fokus er det gode over det onde, tilgivelse og reparering av ødelagte forhold, og å feire at våren ankommer.
- Japipur: Også kjent som den rosa byen på grunn av rosafargen som er blitt brukt på sandstein-bygningene i gamlebyen. Byens eldste del er omkranset av murer med Maharaja-plalasset i sentrum. Besøk også det vakre speilpalasset. Japipur er et bra utgangspunkt for å besøke de to ørkenbyene Jaisalmer og Jodhpur.

Når bør du reise til India?
Høysesong i India er fra oktober til mars, da dette er den mest behagelige tiden å reise på for å unngå den verste heten, litt avhengig av hvilken del av India man besøker. Da ligger det på alt fra 30 til 40 varmegrader, mens det i løpet av sommeren kan stige opp mot hele 50 varmegrader. Om du er ute etter en deilig strandfeire i Goa, er det som regel alltid 27-30 grader her, men for å unngå monsunværet bør du dra mellom november og februar da det har et stabilt, tørt og varmt klima.

Å komme seg til India
Apollo har charterreiser til Goa med Quatar Airways og kun ett mellomstopp, og flytiden ligger på cirka 13-14 timer. Ving har også charter hit med Jet Airways og to mellomstopp. Ellers har blant annet flyselskapene Ethiad og Emirates flyruter til Indias storbyer med kun ett mellomstopp.

Praktisk reiseinfo til India
Visum til India må søkes om elektronisk og koster 62 dollar. Det må søkes visum tidligst 30 dager før avreise og senest 5 dager før. Det er viktig at dette gjøres før avreise. Det er viktig å kun drikke flaskevann, og bruk helst flaskevann fremfor springvann når du pusser tennene også for å unngå sykdom. 100 indiske rupis tilsvarer cirka 13 kroner.

Charter til India
Fly til India
Populære hotell i India


Charter til Sri Lanka



Charter til India