Sør-Amerika på 10 minutter

Nina
Reiseguiden, besøkt 28 land

Foto: iStock
Foto: iStock
Foto: Shutterstock
Bas Rabeling / Shutterstock.com
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
De snødekte Andesfjellene, Amazonas' regnskog, den mystiske Påskeøya, langstrakte strender og spennende Machu Picchu. Vi har valgt ut det beste av Colombia, Brasil, Argentina, Chile og Peru.
Publisert 5 desember 2017

Colombia – hotteste reisemål i 2017

Colombia har for alvor blitt satt på kartet etter at Lonely Planet kåret landet til nest beste reisemål å utforske i 2017, og vi har siden det sett flere fargerike bilder poppe opp i sosiale medier av dette spennende landet. Colombia har gått fra å ha et litt rufsete rykte til å bli et svært ettertraktet reisemål, og det er ikke bare på grunn av sitt ufattelige vakre folkeslag. I nord finner du strender, i Tatacoa kan du utforske ørken, dra til Mocoa for amazonasjungel eller til kafferegionen Paisa (kalt “kaffetriangelet”) for vakre fjell og førsteklasses kaffesmaking på ekte plantasjer. Dra på sightseeing blant fargesprakende grafitti og gatekunst i storbyene Bogotá og Medellín, utforsk de små, koselige bygatene i byer som Pijao, og dans salsa i Santiago de Cali, eller utforsk termalske kilder og fossefall i vakre Santa Rosa de Cabal. Du finner også flere UNESCO verdensarv-steder i Colombia, slik som San Agustín Archaeological Park, men også mer ukjente steder som Lost City (Ciudad Perdida) i nord-Colombia.
Bestill din reise til Colombia.

Brasil – strender, fotball og karneval

Det var nok mange som fikk øynene opp for Brasil da fotball-VM gikk av stabelen i Rio de Janeiro i 2014. Bortsett fra fotball er Rio de Janeiro kjent for den 30 meter høye kristusstatuen som har blitt landets symbol og det kjente Rio-karnevalet som går av stabelen 09-14.februar 2018. Dessuten har Rio en flust av vakre strender langs Atlanterhavskysten, der den berømte stranden Copacabana kanskje er turistenes favoritt. Ipanema ligger på topp blant de lokale, og Prainha er den perfekte surfestranden. Er du ute etter en ren sol- og badefeire i Sør-Amerika største land er det til Natal du bør dra til. For storby bør du vende blikket mot São Paolo, landets største by. Brasil lokker også med verdens største fossefall Iguassufossen, som ligger mellom Brasil og Argentina. Her kan du også besøke Amazonas' mystiske regnskog – dra da fra Belem eller Manaus. I Brasil snakker de portugisisk.
- Bestill din reise til Brasil.

Argentina – kontrastenes land

Argentina ligger i det sørlige Sør-Amerika med Chile til venstre og en lang kyststrekning på den østlige siden. Dette er kontrastenes land med mye ulikt klima og en varierende natur. Metropolen Buenos Aires er hovedstaden og hører til en av Sør-Amerikas kanskje fineste steder. Samme by sies også å være hovedstad til den rytmiske dansen tango. Akkurat som i Brasil kan du besøke Iguassufossen i Argentina, et fossefall som regnes som et av naturens egne underverk. Er du vinintressert kan du besøke de langstrakte vinprodusentene rundt Mendoza. Området rundt Patagonia består av både sjøer og skog og har et fantastisk dyreliv – dessuten ligger Andesfjellene her med sine snødekte fjellkjeder. I Argentina snakker de spansk.
- Bestill din reise til Argentina.

Chile – drikk vin og utforsk naturen

Chile er verdens lengste og smaleste land med Andesfjellene i nord, kystområdene i vest og den myldrende hovedstaden Santiago de Chile i midten. Hovedstaden er et moderne metropol i Sør-Amerika og lokker med høye skyskrapere, shopping, gateliv, museum og kirker. Besøk gjerne kystområdene Valparaíso og den grønne byen Viña del Mar som lokker med sine fine strender mot Stillehavet. Dette er også et perfekt land for deg som liker natur. I det nordlige Chile finner du saltørken i Atacama, geysirer, vulkaner og så klart Andesfjellene. I landets sørlige deler ligger Puta Arenas der du kan se pingvinkolonier. Nasjonalparken Torres del Paine passer for deg som vil ha en aktiv ferie, hvor turløypene er utrolig bra og naturen fantastisk. Ettersom Chile er kjent for sine gode viner er et besøk på en vingård å anbefale. Et annet kjent reisemål som de fleste kjenner til når man snakker om Chile er den mystiske Påskeøya – 3700 kilometer fra fastlandet og som blant annet lokker med de store steinfigurene Moais. Chilenerne snakker spansk.
- Bestill din reise til Chile.

Peru – Inka Trail og vakker natur

I Peru finner du en av Sør-Amerikas mest populære turistmål – Machu Picchu og Inka Trail. Peru ligger i det vestlige Sør-Amerika med fine strender mot Stillehavet og grenser til blant annet Chile og Andesfjellene i sør. Når man snakker om en ferie i Peru er det ofte i hovedstaden du lander, for så å ta deg videre til Cusco. Deretter går turen gjennom Urubambadalen med fjelltopper og daler opp mot Machu Picchu. Ruinene er spennende å se på, så glem ikke kameraet – for ikke å snakke om utsikten herfra. Amazonas' regnskog starter i Peru og for å oppleve den reiser du fra Puerto Maldonado. Velg en rundtur eller et cruise som er et litt dyrere alternativ, men definitivt verdt pengene. Titicacasjøen, verdens høyeste innsjø, ligger på grensen til Bolivia. Peru lokker også med Nazca og Nazcalinjene som er 1500- 2000 år gamle tegninger og varme kilder i Chivay. Peru er Sør-Amerikas tredje største land og her snakker de spansk.
- Bestill din reise til Peru.

Sesong året rundt

Du kan dra til Sør-Amerika hele året rundt. Amazonas er best å besøke mellom juni og desember. Drar du hit for å oppleve den kjente Inka Trail er det mai til oktober som gjelder. Vil du stå på ski i Andesfjellene bør du dra hit i juli og august. I Chile og Argentina er sommeren mellom november og mars.

Bestill en rundreise eller dra på egen hånd

Det er vanlig at man bestiller en rundreise for å se flere steder og land i Sør-Amerika. Reisen er da arrangert i henhold til en forutbestemt plan og du får en reiseleder som følger dere hele veien, samt guider som deler sine lokale hemmeligheter. Store arrangører i Sør-Amerika er for eksempel TUIs TEMA-reiser, Kilroy Travel, Albatros Travel og Kenzan Tours. Et annet tips er å planlegge en egen rundreise ved å bestille fly og hotell på egen hånd, planlegge det du vil se og ta dagene som de kommer.

Smarte tips før reisen

Det er en lang flyreise til Sør-Amerika, ofte med flere bytter, så ta med underholdning om du reiser med barn og en bra bok/lydbok til deg selv. Sør-Amerika er et fattig kontinent så gå helst ikke rundt med dyre smykker og ting på deg. Pass på vesken og ikke ta opp kameraet på feil tidspunkt. Ring ditt lokale vaksinekontor i god tid før avreise og hør hvilke vaksiner du trenger for de landene du vil besøke. Drikk ikke vann fra springen eller spis grønnsaker/frukt som ikke er skylt ordentlig. Ha gjerne med løse kontanter til buss og taxi. Det er dessuten en fordel å ha med seg noen som snakker det lokale språket, som er spansk eller portugisisk.


Fly til Sør-AmerikaTilbud – Eksotiske reiser