Sol året rundt på Costa del Sol

Marthesj
Medlem siden 2012, besøkt 8 land

Foto: marthesj, medlem siden 2012
Etter å ha lært spansk på skolen i mange år, gikk turen til Antonio Banderas fødeby: Málaga på Costa Del Sol, Andalucía, for å kunne bruke språket i praksis. Etter et par uker der nede forelsket jeg meg helt i området og atmosfæren der nede, og jeg reiser stadig tilbake for å nyte solen og besøke bekjente.
Publisert 3 september 2012

Her er mulighetene mange, og late dager på stranden kan kombineres med shopping og byliv. De vennlige menneskene og deres avslappede holdning, den rolige atmosfæren, den smakfulle maten og solfylte dager gjør dette til en perfekt Middelhavs-perle.

Costa del Sol

Costa Del Sol er spansk for “Solkysten”, og området fortjener virkelig navnet det har blitt tildelt. Med over 300 soldager i året er dette det perfekte reisemål for en regn-lei skandinav. Kysten ligger i provinsen Andalucía, helt sør i Spania. Områdets beliggenhet ved Middelhavet, cirka 130 kilometer nord for Afrika, gjør det til et av de varmeste stedene i Europa i vintermånedene. Med et innbyggertall på om lag 568 500 er Málaga den 6. største byen i Spania. Turistene strømmer til bydelene Torremolinos, Benalmadena, Fuengirola, Mijas og Marbella i månedene juni-september, når temperaturen er på sitt høyeste. Andalucía er en av provinsene i Spania der de snakker raskest spansk, så her kan du virkelig få testet dine spansk-kunnskaper. Majoriteten av lokalbefolkningen snakker lite engelsk, men på restauranter og hoteller i turistområdene har de fleste ansatte mer enn brukbare engelsk-kunnskaper.

Hotell

Bydelene på Costa del Sol bugner av hoteller i alle prisklasser og kvalitetsnivåer. Vi bodde på Hotel el Puerto i Fuengirola, et 3-stjerners hotell til en rimelig penge. Rommene svarte til den spanske standarden, og de ble rengjort hver dag. Balkongen hadde utsikt mot havnen og strandpromenaden. Frokost var inkludert i prisen, og den hadde et stort utvalg av alt fra brødmat, yoghurt og frokostblanding, til varm mat og søtsaker. Plasseringen av hotellet var helt perfekt, midt i smørøyet! Kort vei til Fuengirola sentrum, med kjente kjedebutikker, restauranter og matbutikker, og stranden lå rett over gaten. Gaten bak hotellet var full av restauranter, og bargaten lå like bortenfor. Gangavstand også til Renfe og bussterminalen. Alt lå med andre ord like utenfor døren.

Strand

På Costa Del Sol er strendene kilometerlange og rene, med ganske finkornet sand. Her er det mange muligheter for å leie strandstoler og parasoller om det er ønskelig. Vannet er turkist, klart og innbydende. Perfekt for å kjøle seg ned i den stekende solen. Det er ikke spesielt langgrunt, men likevel barnevennlig.

Mat for enhver smak

De fleste restaurantene finner du i bakgatene nær strandpromenaden. Her er alle nasjonaliteter representert, og du kan finne alt fra mexicansk til asiatisk og italiensk mat. De mest populære spisestedene er likevel de som serverer tradisjonelle spanske retter, slik som den kalde tomatsuppen gazpacho, fiskeretten paella og tapas. Det går ikke an å besøke Spania uten å spise ekte, spansk tapas med croquetas og tortilla de patatas, og her er mitt absolutte favorittsted tapasbaren El Toston, som ligger på Calle San Pancracio i Fuengirola. Her er atmosfæren himmelsk, betjeningen vennlig og maten utsøkt. Restauranten ligger på et lite torg, omgitt av andre tapasbarer. Her kan du sitte ute en varm sommerkveld mens du nyter lokale småretter og et glass sangria, mens gatemusikanter sørger for god stemning. Helt perfekt!

Shopping

Dersom du ønsker en pause fra stranden, finnes det mange muligheter for shopping. Selv om det er mange turister i bydelene utenfor Málaga sentrum, er ikke områdene spesielt turistpreget. Langs strandpromenadene finnes det en og annen sjappe med billige t-skjorter og strandhåndklær, men disse er ikke veldig fremtredende. I sentrum finnes en rekke spanske og internasjonale kjedebutikker, samt lokale perler. Gågaten Calle Larios er lokalisert like ved havnen, og det er lett å komme seg hit til fots fra togstasjonen. I denne brede, innbydende gågaten finnes det noe for enhver smak. Klær og sko er stort sett rimeligere enn i Norge, og dersom du begynner å sammenlikne prisene i spanske kjeder som Zara og Mango, er det virkelig mye å spare. Og skulle du ønske å sette deg ned for å ta en matbit, er sidegatene fulle av koselige restauranter og caféer. Fra klokken 14 til 16-17 har mange butikker, og spesielt de mindre butikkene i sidegatene, stengt for siesta. Det er en fin anledning til å sjekke ut de store kjøpesentrene Vialia, Centro Larios og El Corte Ingés. El Corte Inglés selger både sminke, klær og tilbehør fra kjente, internasjonale merker og motehus. Dersom du har med pass eller førerkort som beviser din nasjonalitet, får du 10% på alt du handler. Er det de mest eksklusive og spesielle butikkene du er ute etter, bør du ta turen til Marbella og kjøpesenteret La Cañada. Her finner du alt du trenger og litt til, og er du interessert i å spotte en kjendis er dette rett sted!

City sightseeing i Solkystens hjerte

Dersom du liker kultur og historie, bør du ta deg en sightseeing-runde i Málagas mange smågater. Vi begynte vår rundtur på festningen Gibralfaro, som ligger 131 meter over havet. Denne festningen ble reist av fønikerne da byen ble grunnlagt, og herfra er det panoramautsikt over hele byen. Mellom murene finnes fredfulle hager med appelsintrær. Videre gikk turen til fortet Alcazaba, og la Catedral de Málaga, som ble konstruert mellom 1528 og 1782. Inne i katedralen finnes det mange Capillas, eller kapeller, som hver eies av rike familier eller organisasjoner. Hvert kapell er innredet med storslåtte altere og andre dekorasjoner etter eiernes ønsker, og ingen får tre inn på området om ikke noen familiemedlemmer er tilstede. Fra katedralen vandret vi gjennom smågatene, som om vinteren er omkranset av trær fulle av appelsiner, til Museo Picasso, der 285 av hans verker er utstilt, og videre til Picassos fødested. Rundturen avsluttet vi ved å gå langs Paseo del Parque, en promenade omgitt av palmetrær, til havnen. Her kan man beundre båtene og nyte en iskrem mens solen går ned.

Karneval i Cádiz

Fra bussterminalen i Málaga sentrum er det muligheter for dagsturer til Granada, Ronda og Cádiz. Vi tok turen til Cádiz, en gammel og koselig by. Her finnes mange små og trange gater, med lokale butikker, restauranter og isbarer. Vi var her i uke 8, da temperaturene var behagelige for en del gåing. På denne tiden var det karneval, som feires stort i Cádiz. Mellom bygningene hang det dekorasjoner, og gatene var fulle av feststemte mennesker. Selgere solgte glitrende masker og fjær til turister og tilreisende som ville være med på moroa. På tradisjonelt pyntede flåter, kjørte kostymekledde kor rundt og sang egenkomponerte sanger som fortalte historier fra byen. Kveldstid gikk spanjolene i tog, med overveldende kostymer og live band. En helt fantastisk stemning som det virkelig er verdt å få med seg!

Reisen hit og rundt

Flyplassen Málaga Airport AGP ligger like utenfor Málaga sentrum, og alle de største norske selskapene flyr hit. Både Ryanair og Norwegian har fler ukentlige avganger, dersom du er ute etter billige flybilletter. Flyplassen har egen Taxi-terminal og muligheter for leiebil, men det går også både buss og tog inn til Málaga sentrum og de nærliggende bydelene. Når du skal komme deg rundt på Costa Del Sol, er toget “Renfe” et godt og billig alternativ. Dette toget går mellom sentrum og Fuengirola, og stopper i Torremolinos, Benalmádena med hyppige avganger. Vil du ha vind i håret, kan du leie en scooter og kjøre rundt slik som lokalbefolkningen – her står nemlig scooterne parkert som her hjemme i Norge parkerer den gode gamle tråsykkelen!


Flybilletter til MalagaHotell i Malaga