Smak på Bologna

Stine
Reiseguiden, besøkt 19 land

Foto: Annica Ryberg
Fot: Stine Berg
Foto: Annica Ryberg
Bologna er en italiensk by som absolutt fortjener litt mer oppmerksomhet. Her guider vi deg til Bologna – Italias mathovedstad.
Publisert 30 juli 2018

Bologna er en by i de nordlige delene av Italia, i området Emilia-Romagna. Den beste tiden på året å reise hit er fra mars-oktober. Unngå august da italienerne selv har ferie og mye er stengt i byen.

Mye å se og gjøre i Bologna

Bologna er en by full av historie, her ligger blant annet Europa eldste universitet som stammer fra 1100-tallet. På universitetsområdet som ligger på gaten Via Zamboni er det også flere museer, noen med gratis inngang, som er verdt et besøk. De fleste severdigheter ligger i Bolognas historiske sentrum og Piazza Maggiore er et bra utgangspunkt for å utforske byen. Her ligger også turistinformasjonen. Der kan du få et kart med tre ferdige vandringer; “Classic Itinerary” som guider deg gjennom gater, kirker og bygninger, “The Itinerary of the Tower” som tar deg til et flertall av byens mange tårn og “The Itinerary of the water” som viser deg en annen del av Bologna, nemlig den som er under deg. Om du ikke har høydeskrekk kan du ta de 498 trappetrinnene til toppen av tårnet Torre degli Asinelli som gir deg en fantastisk utsikt over byen og ikke minst Bolognas eget skjeve tårn, Torre dei Garisenda, som står rett ved siden av.

Gå på matjakt

Bologna er kjent som Italias mathovedstad, og de som bor her legger en stor del av inntekten på nettopp mat. Ikke for at det er spesielt dyrt, men fordi det finnes så mye god mat og utvalget av bra, lokale råvarer er så stort. Bolognas matmarked er kanskje ikke som man tenker at et marked skal være, her er det butikker på to-tre gater i sentrum som selger kjøtt, frukt, fisk, ost, vin og alle tenkelige delikatesser. Det er åpent fra tidlig morgen til midt på dagen, så stenger de i noen timer før de igjen har åpent på kvelden. Du finner markedet øst for Piazza Maggiore på gatene Via Pescherie Vecchie, Via Clavature og Via Drapperie. Vil du vite mer om matbyen Bologna er en vandring med en lokalkjent guide å anbefale. Cook Italy har bra “gourmet-vandringer” som tar deg rundt på markedet, og du kan også få lære deg å lage ekte italiensk mat.

Shopping

Bortsett fra å kjøpe med deg mat som parmaskinke, lokal vin og pasta, så finnes det en hel del bra shopping i Bologna. De store italienske designerne som Gucci, Armani og Versace har butikker her i tillegg til billigere kjeder som Zara og Mango. Det finnes også mange bra innredningsbutikker, og som alltid i Italia kan du kjøpe sko av veldig høy kvalitet. Den største shoppinggaten er Via del Indepenzia og der finnes alt fra klær og sko til restauranter og barer.

Spise og drikke

Det er ikke vanskelig å finne en bra plass å spise når man blir sulten, alt fra hull i veggen som selger fantastisk take away-pizza til fine gourmet restauranter. Supergode pizzabiter til å ta med får du på Pizzeria Due Torri på gaten Strada Maggiore 3. Vil du sitte ned å spise pizza, som faktisk ikke er en lokal spesialitet i Bologna, er Pizzeria La Brace et bra valg, du finner den på Via San Vitale, og de har åpent på kvelden. Vil du bare ha et glass vin og en god sandwich er Enoteca Italiana, på Via Marsala, en av de bedre. Smak gjerne på Mortadella, en skinke som er typisk for Bologna. Er du litt småsulten før middag, eller helt enkelt har spist så mye godt i løpet av dagen at du ikke klarer å spise en hel middag, så kan du gå til hvilken som helst bar og kjøpe et glass vin eller en drink, ta en “aperitivo” som de sier i Bologna, og da får du også diverse plukkmat til. Maten holder høy klasse og for et glass godt vin betaler du 5 euro. Gå for eksempel til Caffe Masini 1952 som ligger på Via Caprarie eller Gamberini på Via Ugo Bassi 12.

Søtt og godt

Et måltid avslutter du selvfølgelig best med litt italiensk iskrem, kanskje den beste i verden. Små isbarer finner du overalt i Bologna, den ene bedre enn den andre. En som er veldig populær akkurat nå er GROM som ligger Via D'Azeglio, med fantastiske smaker som grapefrukt og mandel. Foretrekker du soft-is skal du gå til Tutti som ligger på samme gate. Her tar du selv soft-is og så får du velge strøssel fra en enorm strøssel-disk. Vil du bare ha litt sjokolade, eller kanskje mye sjokolade, skal du gå til sjokoladebutikken Roccati på Via Clavature 17. Den drives av familien Roccati med pappa bak grytene i den lille sjokoladefabrikken som ligger i en egen avdeling i butikken med glassvegger, og mamma og døtrene bak disken. De deler som regel ut smaksprøver så det er vanskelig å gå herfra uten å ha kjøpt noe.

Bo i sentrum

Bologna er ingen spesielt stor by, og om du bor inne i det historiske sentrumet kan du komme det rundt til fots uten problem. Bor du i nærheten av Piazza Maggiore eller Due Torri, de to tårnene, så bor du midt i smørøyet.

Slik kommer du deg hit

Det går ingen direktefly fra Norge til Bologna, med du kan fly med en mellomlanding i for eksempel København. Fra Bologna flyplass tar du lettest en taxi inn til sentrum, det koster cirka 17 euro og tar 20 minutter. Det går også en flybuss som stopper ved sentralstasjonen i sentrum, og koster 6 euro. Alternativt kan du fly direkte til Milano eller Venezia, og derfra ta toget som tar 1 time fra Milano og 2 timer fra Venezia.

Bestill din reise her:
- Fly til Bologna
- Hotell i Bologna
- Leiebil i Bologna


Fly til Bologna

Tilbud - Italia