Sardinia eller Sicilia?

Stine
Reiseguiden, besøkt 19 land

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
De to naturskjønne øyene utenfor Italia går aldri ut på dato. Sardinina kalles av noen for "Middelhavets indrefilet" og er kjent for sine Karibia-strender og turkisblå hav. Sicilia er på sin side en sanseopplevelse med natur, matglede og siciliansk hverdagsliv.
Publisert 10 mai 2023

Det italienske fastlandet kan skryte på seg noen av verdens vakreste byer og historiske underverk. Likevel er landets øyer Sardinia og Sicilia en helt egen opplevelse, med sine intime stemning, paradisstrender og ferske råvarer. Vi hjelper deg å velge mellom Middelhavet to italienske superstjerner: Sardinia og Sicilia.

Sardinia

På Sardinia finner du noen av Middelhavets vakreste strender med hvit sand omgitt av krystallklart turkist vann og grønn pinjeskog. I Alghero ligger den langstrakte hvite stranden rett utenfor den gamle delen av byen, og en kort sykkeltur unna finner du vakre og idylliske badeviker som kan friste med lange late dager i solen. Stintinos' strender oppleves ofte som en sydhavsdrøm og kalles med god grunn for Italia Maldivene. Postkortvakkert med turkist vann og hvit sandstrand gjør dette til det perfekte stedet å lade batteriene etter en lang vinter i Norge.

Trange smug og intim stemning

Liker du å spasere omkring i smale smug med brosteinsbelagte gater, fargerike blomster og klessnorer hengende i luften over deg? Kanskje frister tanken om å slå seg ned på en koselig taverna og kjenne på duftene, lydene og stemningen? Da kan du glede deg til å reise til vakre Sardinia. Den gamle bykjernen i Alghero er omgitt av bymurer og regnes som en av de fineste og best bevarte i Italia. Her lever turister og lokalbefolkningen side om side. Se solnedgangen fra bymuren eller smak på den berømte isen i en av de mange isbarene. Castelsardo er en vakker og sjarmerende liten by med fargerike hus som omringer den mektige borgen fra 1100-tallet. Her finner du gallerier, små butikker og koselige tavernaer som lokker med kulinariske smaksopplevelser fra havet. I middelalderbyen Bosa blir du kjent med det italienske hverdagslivet i historiske omgivelser.

Spektakulær natur

Leier du bil på Sardinia får du oppleve mer av den mektige og varierte naturen som øyen har å tilby. Kyststrekningen mellom Alghero og Bosa er en av Sardinias vakreste, med fjellene på den ene siden og en fantastisk utsikt over havet og klippene på den andre. Ta returen via innlandet og fjellene så får du utsikt over langstrakte grønne daler og vakker, vill natur. Foretrekker du sykkel framfor bil kan du trå omkring mellom olivenlunder og vakre badeviker. På denne måten kommer du nærmere naturen og får samtidig rørt på deg. Vest for Alghero passerer du frodige olivenlunder og innbydende badeviker før du kommer til Capio Caccia, Sardinias vestligste punkt. Her finner du de berømte Neptun-grottene. Turen ned de 654 trappetrinnene som klamrer seg fast i den bratte klippeveggen er en attraksjon i seg selv. Selve dryppesteinssgrotten er et imponerende syn der den åpner seg som en katedral inne i klippen. Vil du slippe å gå i trappene kan du velge å ta en båtutflukt som tar deg helt bort til grottens inngang.

Utflukter til havs og deilig mat

Det krystallklare vannet gir deg perfekte forhold om du vil oppleve livet både under og over vannoverflaten. Med et rikt fiskeliv, dype grotter og røde koraller er Sardinia et populært reisemål for dykkere og snorklere fra hele verden. Tar du en båtutflukt kan du nyte en avslappende dag på havet, hoppe ut i det fristende vannet, snorkle og utforske livet under vann eller se etter delfiner. Du kan ikke være i Italia uten å smake på pizza og pasta. Kos deg med det sardinske kjøkkenets smakfulle retter laget med lokale råvarer som skinke, oliven, ost og mat fra de lokale bondegårdene og fersk fisk fra havet. Sardinia er kjent for god vin og mange vingårder tar gjerne imot besøkende for vinsmaking og andre kulinariske opplevelser.

Slik kommer du deg til Sardinia

TripX har charterreiser til Sardinias Costa Smeralda nordøst på øya, som er kjent for noen av Europa fineste strender. Velger du heller rutefly kan du fly direkte med Norwegian i sommermånedene, som også tar deg til Olbia flyplass ved Smeralda-kysten – ca 12 km fra Olbia bysentrum. Flyreisen tar ca. 3,5 timer. Herfra finnes det gode forbindelser med buss, tog og biltransport til din ferieby.

Finn din reise til Sardinia her
Charter til Sardinia
Hotell på Sardinia
Fly til Sardinia

Sicilia

Italias største øy Sicilia ligger utenfor landets sydkyst og er et spennende reisemål for hele familien. Enten du velger å reise med rutefly eller charter så har du flere spennende byer å velge mellom. Sicilia har flere soldager enn det italienske fastlandet. Øyen har en lang sommersesong, fra tidlig vår til sen høst. Vi guider deg til et annerledes charterreisemål som byr på vakre strender, fantastisk mat og siciliansk hverdagsliv.

Velg rett by

For deg som vil sole deg og bade er Giardini-Naxos, Cefalú og Castellammare del Golfo gode valg. De er også de mest barnevennlige feriebyene. Reiser dere som par, kanskje på bryllupsreise, så finnes det flere fine hotell i romantiske Taormina. Vil du ha både sol, bad og storbyliv bør du velge hovedstaden på øyen – Palermo.

Masse å se og oppleve

Når du besøker Sicilia er det en selvfølge å utforske vulkanen Etna på nært hold. Å bestige vulkanen til fots tar cirka fire timer tur-retur. Det er også mulig å kjøre nesten hele veien opp. Sicilia er en perfekt øy å ha leiebil på, ettersom du da lettere kan utforske øyens koselige småbyer og landsbyer. Et populært stopp er byen Scopello. Her ble blant annet sluttscenen i Hollywoodfilmen “Ocean´s Twelve” spilt inn. Ragusa er en annen by som fortjener litt ekstra oppmerksomhet. Den ligger oppe i fjellet sør på Sicilia og er en av de absolutt vakreste landsbyene på hele øyen. Romantikkens høydepunkt er byen Taormina som ligger høyt oppe på en klippe med utsikt over havet. Her kan du bruke noen timer på eksklusiv shopping og lange middager på noen av de mange restaurantene som ligger rundt torget.

Kulinariske høydepunkt og festivaler

Det finnes mange morsomme arrangementer og ting å gjøre og oppleve på Sicilia. Taormina Arte Festival er en festival med teater, konserter og filmvisninger som tar sted i sommermånedene juni til august. Sicilia er også kjent for sitt eksepsjonelle kjøkken og her kan du være med på matlagingskurs flere steder på øyen. De mest populære kursene finner du i Palermo.

Nært naturen og øyens beste badesteder

For deg som liker å være ute i naturen er Cava Grande de Cassibile et hett tips! Det er en veldig vakker ravin med storslagen natur. Du parkerer bilen ved toppen av ravinen, for så å ta deg ned til fots. Turen tar cirka en time og vel nede kan du ta et oppfriskende bad i noen av de fine sjøene. En annen fin opplevelse er å dra på båttur til øyen Strombolo på Sicilias nordlige kyst. Her kan du se lava sprute ut av en aktiv vulkan. Utbruddene skjer med 15 minutters mellomrom. Sicilia har mange vakre sandstrender, og de mest populære finner du i Cefalú og Giardini-Naxos. Nedenfor Taormina ligger stranden Mazzaro, som også er veldig fin. For deg som vil fly fra de store hordene med turister er Copo de Orlando og Noto Marina to hete tips.

Slik kommer du deg til Sicilia

Det er to forskjellige internasjonale flyplasser på øya: Palermo internasjonale flyplass og Catania-Fontanarossa flyplass, hvorav TripX har charterreiser til begge steder. Det går også lavprisfly til Sicilia – Norwegian flyr direkte til Catania om sommeren, mens SAS flyr direkte til Palermo. Flyreisen tar ca. 3,5 timer. Reiser du med charter er det bra å bestille transfer med buss til hotellet. Flyr du rutefly er det beste tipset å leie en bil som står og venter på deg på flyplassen.

Finn din reise til Sicilia her
Charter til Sicilia
Hotell på Sicilia
Fly til Sicilia


Charter til Sardinia og Sicilia