Publisert 20 januar 2012

Til tross for den grusomme krigen på 90-tallet føles Sarajevo i dag som hvilken som helst europeiske storby. Her er det koselige brosteinsgater og grønne åser.

Lett blanding

Sarajevo er en mangekulturell by der moskeer, katedraler og synagoger ligger side ved side. Byen sies å være Europa Jerusalem, men kan også beskrives som en herlig blanding av Istanbul og Wien.

Koselig tyrkisk bydel

Den gamle bydelen (Stari Grad) er byens sentrum for restauranter, barer og shopping. I den østre delen ligger de sjarmerende tyrkiske kvarterene Baščaršija med brosteinsgater og lave hus med trefasader. Her shopper tradisjonelt håndverk, orientalsk innredning, suvenirer og smykker. På koppersmedgaten Kujundžiluk finner du alt fra matbrikker til tyrkiske kaffeserviser. I Baščaršija er det også mange kafeer å velge mellom om man vil sitte ned en stund og drikke en kopp sterk, tyrkisk kaffe, spise en Burek (fylt pirog) og bare se på folk. Gå ikke glipp av å smake på Cevapi (biffer av kjøttdeig) – en østeuropeisk delikatesse. Sarajevo har også et stort utvalg av internasjonale restauranter og et spennende bar- og natteliv.

Fra øst til vest

Midt i den gamle bydelen ligger moskeen Gazi-Husrev-bey som er utsmykket med orientalske matter og vakre takmalerier. Som kvinne må man dekke seg til for å besøke moskeen. Det går å låne sjal i den lille butikken som ligger ved siden av moskeen. Noen kvarter bort ligger fontenen Sebilj som også er verdt et besøk. Følger du gaten Sarači gjennom den gamle bydelen vestover kommer du til gågaten Ferhadija. Her forsvinner det tyrkiske og inn kommer inspirasjon fra Østerrike-Ungarn. Ferhadija og to tverrgater er fulle av butikker og varehus. Her ligger også to innendørs markeder, Markale, med frukt og grønnsaker. I enden av Ferhadija brenner en evig flamme til minne om ofrene i Andre Verdenskrig.

Sarajevos skremmende nåtidshistorie

På Tunnel-museumet i nærheten av flyplassen kan du få vite mer om krigens historie. Tunnelen bygdes i 1993 fra kjelleren i et vanlig bolighus for å transportere nødvendigheter inn og mennesker ut de årene som Sarajevo var beleiret. Nede i tunnelen, sittende på tomme treesker, blir krigen veldig virkelig. I filmen de viser får man se hvordan bombene falt og høre skuddene. Det historiske museet i nærheten av togstasjonen er også verdt et besøk.

Ski og filmfestival

Sarajevo ligger i en grønn dal med fjell på alle kanter. Rett utenfor byen ligger skistedene Jahorina og Bjelasnica som hadde vinter-OL i 1984. I dag er de to rimelige alternativ for vinterens skiferie. Om du vil mingle med kjendiser skal du reise til Sarajevo når den årlige filmfestivalen holdes – vanligvis i juli eller august. Sarajevo Film Festival er faktisk en av de største i Europa.

Slik kommer du deg hit og rundt

Takket være trikken er det enkelt å komme seg rundt i Sarajevo. Flyplassen ligger 12 kilometer utenfor sentrum og du kommer deg derfra inn til byen med taxi. Det går direktefly fra Oslo med Norwegian. Et bra tips er å kombinere noen dager i Sarajevo med solferie på Kroatias kyst.

Psst! Mer Bosnia-Hercegovina

Pass på å se litt mer av landet når du her.
- Blagaj – Liten by med et vakkert muslimsk kloster fra 1500-tallet som ligger inneklemt på en klippe ved en elv.
- Mostar – Hyggelige brosteinsgater og en vakker bro som sprengtes under krigen på 90-tallet, men som ble bygd opp igjen så sent som i 2004.
- Kravica Falls – Ta et avkjølende bad i vannfalloasen rett sør for Mostar.

Finn billige reiser til Sarajevo.

Fly til Sarajevo

Hotell i Sarajevo

Fant du ikke det du leter etter? Søk flere hotell her.