Riga – der gammelt møter nytt

Ellinor
Reiseguiden, besøkt 19 land

Foto: bittan, medlem siden 2007
Foto: josefinm, medlem siden 2008
Riga er et rimelig weekendreisemål bare noen timer bort med fly. Vi guider deg til Latvias sjarmerende hovedstad.
Publisert 17 februar 2012

Riga er kontrastenes by og her møter gammelt nytt. Den gamle bydelen står på UNESCOs verdensarvliste og Riga er kjent for sine mange vakre bygninger i jugendstil. Her finner du interessante severdigheter, rimelig shopping, restaurantbesøk og mye mer. De 700 000 innbyggerne består i stor grad av latviere, men også mange russere. Elven Daugava renner gjennom Riga og ut i Østersjøen. Med en slik beliggenheten er det ikke så rart at Riga en gang var en viktig Hansaby.

Oppdag Riga til fots

I Riga finnes det mye å se, og det meste ligger i gangavstand. Nesten halvparten av bygningene i Riga er i jugendstil og to gater der du kan se dette ekstra tydelig er Alberta iela og Elizabetes iela,
som ligger rett ved siden av hverandre. I nærheten ligger også The Latvian Museum of Art der kunstverk fra alle de største latviske kunstnerne er samlet. Den verdensarvmerkede bydelen Vecriga ligger i nærheten av elven Daugava og er en labyrint av små gater og torg. Om du er interessert i musikk og dans får du ikke gå glipp av et besøk på Latvia nasjonalopera der du kan se både opera- og ballettforestillinger. I juni går den årlige operafestivalen av stabelen, en festlig avslutning på operasesongen før sommerferien. I september starter en ny operasesong.

Spise og drikke

Det latviske kjøkkenet er rustikt og noe du kan regne med å få smake er Pîrâgi – små boller fylt med løk, kjøttdeig og bacon. Det spises ofte som tilbehør eller snacks. Rødbetesuppe er en annen populær matrett og det er vanlig at man avslutter et måltid med en søt dessert. Men det er ikke bare latvisk mat du kan spise her, det finnes mange internasjonale restauranter også. Om du liker øl skal du absolutt smake på noen av de latviske variantene som Uzavas eller Piebalga. En populær restaurant, som ofte får besøk av kjendiser, er Vincents på Elizabetes iela 19. Den drives av Martin Ritins som er en fan av “slow-food”, og maten på hans meny har hentet inspirasjon fra Latvia, Italia, Frankrike og Mexico. Noen kjente ansikter som har spist middag her er Sir Elton John og Prince Charles.

Rimelig shopping

Prisene er Riga er ganske mye lavere enn i Norge så om du liker å shoppe kan du gjøre mange kupp her. Varehuset Stockmann ligger på 13 Janvara Street 8 og her er det fire etasjer med mote for kvinner, menn og barn i tillegg til innredning og annet godt og blandet. Berga Bazar har eksklusive butikker og ligger nord for sentralstasjonen. Et av de mest kjente shoppingsentrene er Centrs som ligger på Audēju iela 16 i den gamle bydelen, og her er det mange forskjellige butikker under samme tak. Gå heller ikke glipp av et besøk på markedet Centraltirgus som består av fem store zeppeliner-hangarer, og ligger mellom sentralstasjonen og elven Daugava. Det er åpent hver dag og er først og fremst et matmarked, men det finnes også en hel del annet. Når du er i Riga så burde du også sette av litt tid til en spabehandling eller to som er veldig billig her. Du kan for eksempel ta deg til kurbyen Jurmela, som ligger ved kysten nordvest for Riga og har flere flotte spa-anlegg.

Slik kommer du deg til Riga

Det går kjapt å fly fra Oslo til Riga, både Air baltic og Norwegian har direktefly som tar cirka 1,5 time, i tillegg flyger Air baltic direkte fra Ålesund, Stavanger og Bergen. Ryanair flyger direkte fra Moss, og Wizz Air flyger direkte fra Torp. Rigas flyplass ligger nært sentrum og du kan ta enten buss eller taxi, noe som tar cirka 30 minutter. Når du er i Riga er taxi et bra alternativ når du skal ta deg rundt, men sørg for at taksameteret går eller avtal pris før du setter deg inn. Det finnes også buss og trikk.


Billige flybilletter til Riga

Populære hotell i Riga


Her er noen av våre beste reisetilbud akkurat nå