Porto – en smak av vin og kultur

Katleen
Reiseguiden, besøkt 27 land

Foto: Thinkstock
Foto: Turismo de Portugal
Foto: Turismo de Portugal
Foto: Turismo de Portugal
Foto: Turismo de Portugal
Selv om Porto ofte får leve i skyggen av hovedstaden Lisboa, er det en by som har mye å tilby sine besøkere. Her får du en liten smaksprøve.
Publisert 1 april 2013

I nordvestre Portugal, ved elvemunningen til elven Douro, ligger landets nest største by Porto. Herfra reiste de første portugisiske oppdagerne ut på sine ekspedisjoner.

En historisk by

Smale gater og trange smug, sjarmerende hus og vakre kirker dekt av blå fliser og ikke minst mange imponerende katedraler. Dette er bare noen få eksempler på kultur og arkitektur som Porto har å tilby. I den koselige bydelen Ribeira kan man fortsatt føle historiens vingeslag og det er ikke så rart at Porto står på Unescos verdensarvliste. Middelalderkatedralen Sé, kirken Sao Francisco fra 1300-tallet og 1800-tallsbørsen Palácio da Bolsa er bare noen av de historiske perlene som du absolutt ikke får gå glipp av når du er her.

Fler severdigheter

Det er ikke bare bydelen Ribeira som fortjener et besøk. Ved Praca de Gomes Teixeira dominere 1700-tallskirken Igreja do Carmo med sin vakre fasade. Bokelskere må gå innom Portos eldste bokhandel Livraria Lello som står på Unescos verdensarvliste og er en av de aller vakreste i hele verden. Vil du avslutte dagen med en fantastisk utsikt skal du ta deg til 1500-tallskirken Serra do Pilar i Vila Nova da Gaia på Douros sørlige elvebredd. Også fra broen Ponte D. Luís I øvre dekk får man en helt enestående utsikt over byen.

En gammel tradisjon

Porto er kjent for sin vinproduksjon, og da først og fremst portvin. En rundtur i et av de mange portvinshusene er en selvfølge når man er i Porto, og da er det området Vila Nova de Gaia man skal dra til. Her ligger alle de kjente portvinshusene som for eksempel Burmester, Calem, Kopke – som er det eldste og Sandeman på rekke og rad. Det er lurt å bestille en slik tur på forhånd da de er veldig populære. Etter at du har fått lære deg alt om hvordan man lager portvin er det selvfølgelig også satt av tid til å smake på de edle dråpene.

Kulinariske høydepunkter

Porto har veldig mange restauranter, og i området Cais da Ribeira ligger det mange koselige uteserveringer. Her kan du blant annet smake på den lokale spesialiteten “Tripas á moda do Porto” som er innmat. Om det ikke skulle friste kan du istedenfor satse på litt bacalao som også er veldig populært her. Vil du unne deg litt ekstra luksus skal du sette kurs mot restauranten DOP, der den berømte portugisiske kokken Paula Riu serverer de mest utsøkte tradisjonelle og regionale matrettene. Til får du selvfølgelig servert matchende vin fra Dourodalen. De beste fiskerestaurantene ligger i byen Matoshinos som ligger rett utenfor Porto. Et høydepunkt her er Quarentae 4, en eksklusiv men ganske rimelig restaurant som serverer både kjøtt og fisk.

Shopping

Porto er kanskje ikke den første byen man tenker på om man skal shoppe men det er faktisk et ganske bra utvalg av butikker her. På Rua da Santa Catarina finner du alle kjente kjedebutikker som Zara, Benetton, Bershka og mange fler. Litt mer spesiell shopping og småbutikker finner du på gatene Rua Miguel Bombarda og Rua do Rosario. Der det er blå flagg på fasadene selger unge, portugisiske designere og kunstnere sine produkter.

Ta en kopp kaffe

Kaffe har en viktig plass i livet portugisernes liv, og det finnes mange bra steder å ta en kopp kaffe. Koselige kafeer er Il Café di Roma og La Brasileira på Rua de Sá da Bandeira. Gå ikke heller glipp av vakre Café Majestic i art nouveau-stil på shoppinggaten Rua da Santa Catarina.

Pulserende natteliv

Nattelivet i Porto utspiller seg hovedsakelig på de livlige gatene Cândido dos Reis og Galeria de Paris. Her finner du mange trendy kafeer, barer og nattklubber som iblant også har livemusikk. Om du vil danse hele natten ligger en enorm nattklubb rett utenfor Porto i byen Matoshinos.

Den beste tiden å reise til Porto

Porto har et mildt klima med temperaturer rundt 25 grader på sommeren og det blir sjelden kaldere enn 5 grader på vinteren. Den beste tiden å reise hit er fra mars til oktober.

Her bor du

Om du reiser til Porto er det fullt mulig å bo veldig bra for en billig penge. Du kan for eksempel bo på et femstjerners hotell rett utenfor sentrum, det er enkelt å ta seg inn og prisene er lave både for overnatting og transport. Du betaler for eksempel bare 5 euro for en taxi inn til sentrum om du bor rett i utkanten.

Slik kommer du deg hit og rundt

Det går ingen direkteruter fra Norge til Porto, så du må regne med minst et stopp på veien, enten i hovedstaden Lisboa eller på noen av de store flyplassene i Europa. Flyplassen ligger 11 kilometer utenfor byen og den kjappeste måten å ta seg inn er med metroen. Du kan også ta buss eller taxi, en kjøretur som tar cirka 20-30 minutter. I Porto tar du deg enklest rundt med taxi eller trikk. En tur med de gamle trikkene som har nummer 1, 18 og 22 er virkelig å anbefale. Ta med deg gode sko å gå i, byen er bygd på syv høyder og oppleves best til fots.

Les mer om Porto her.


Fly til PortoPopulære hotell i Porto