Opplev to skotske perler

Louisewinberg
Reiseguiden, besøkt 35 land

Foto: See Glasgow
Foto: ziesta, medlem siden 2006
De to skotske byene ligger nært hverandre og det gjør at det er perfekt å kombinere de to på én reise. Smak på verdens beste whisky, utforsk Glasgows spirende musikkscene og natteliv, og kjenn historiens vingeslag i Edinburgh.
Publisert 5 september 2011

Glasgow er kanskje Europa beste eksempel på en vellykket, urban ansiktsløftning. I dag er byen en miks av historie og trendige oaser, med et rikt fornøyelsesliv, en spennende musikkscene og hjemby for to av Skottland beste fotballag. Edinburgh lokker med sin historiske sjarm og sine vakre bygninger.

Her shopper du

Innbyggerne i Glasgow elsker mote og byen kan friste med fantastisk shopping. De store varehusene ligger på Argyle Street og Sauchiehall Street som kobles sammen av Buchanan Street der du finner eksklusive butikker og varehus. Frasers of Glasgow Department Store er verdt et besøk og midt i mot ligger Princes Square med små spesialbutikker, kafeer og restauranter.

I bydelen Merchant City deler internasjonale designere plassen med lokale designere. På The Italian Centre, Candleriggs og Ingram Street finner du et stort utvalg av originale og heftige klær til et ungdommelig publikum. I området er det også mange kafeer, barer og restauranter om du trenger å fylle på med mer energi i løpet av dagen

West End og studentliv

Glasgows West End er en av de mest populære bydelene. Her bor byens kulturelite, men atmosfæren preges mest av universitet og studentlivet, noe som gir bydelen er avslappet og flerkulturell atmosfære. Hovedgaten Byres Road er en sjarmerende blanding av bohemiske kafeer, restauranter, trendige barer og spennende butikker.

Universitetet fungerer også som en dynamo for byens musikkmiljø. Mange mener at Glasgow på senere år har blitt Europas beste indiemusikkby. Herfra kommer band som Belle & Sebastian, Mogwai, Travis, Teenage Fanclub, Glasvegas og mange fler.

Historisk i Edinburgh

Edinburgh er en liten og gåvennlig by. Det er lett å finne frem og den store shoppinggaten Princess Street deler byen i to, New Town og Old Town. I Edinburgh finner du massevis av historiske severdigheter som Edinburgh Castle og Palace og Holyrood House. Mellom slottene går den brosteinbelagte gaten Royal Mile som bugner av puber, kafeer og butikker. Rundt Royal Mile ligger også flere av Edinburghs severdigheter som Camera Obscura, St Giles Cathedral og mange av byens museer.

Kitsch og kilter

Edinburghs har noe for alle smaker når det gjelder shopping. Trendige butikker og gallerier på Princess Street og mer alternative butikker på tverrgatene til Royal Mile. Gå ikke glipp av gatene Victoria Street og Cockburn Street i nærheten av slottet med fargeglade husfasader og mange morsomme innrednings- og klesbutikker. I enden av Victoria Street ligger Grassmarket som er sentrum for Edinburghs nattliv.

Slik kommer du deg hit

Det går fly både til Glasgow og Edinburgh, og mellom de to byene går det både buss og tog. Edinburgh flyplass ligger 11 kilometer fra sentrum og du kommer deg kjappest til sentrum med Expressbuss 100 for noen tiere. Til Edinburgh går det direktefly fra Oslo og Sandefjord. Til Glasgow må man ha minst ett stopp, eller så kan man fly fra Göteborg direkte. Det tar cirka 20 minutter med bil eller buss fra flyplassen inn til sentrum.

Flybilletter til Edinburgh:

Flybilletter til Glasgow:

Her bor du bra i Edinburgh: