Storbritannias høydepunkter

Linae
Reiseguiden, besøkt 38 land

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Storbritannia er så mye mer enn bare England og London, selv om det er hit flest nordmenn reiser. Bortsett fra England består riket også av Skottland, Wales og Nord-Irland. Her har vi samlet våre favoritter. Hvilken er din?
Publisert 1 april 2016

De fleste turister som besøker Storbritannia drar til London eller noen av de andre storbyene i England for å shoppe, feste eller se en bra konsert eller fotballkamp. Vi syns det er synd at vi nordmenn går glipp av så mange fantastiske steder, som i visse tilfeller ligger kun et steinkast fra Londons pulserende sentrum. Legg til noen ekstra netter på weekend-reisen, lei en bil og begi deg ut på landsbygden og la deg overraske av alle de vakre sandstrendene, de koselige lokale pubene og heftige naturopplevelser. Her gir vi deg Storbritannias høydepunkter.

Finn din favorittstrand

Det er få som kjenner til at Storbritannia har strender med svaiende palmer, tropiske vekster og middelhavsatmosfære. Den engelske rivieraen lokker med byer og øyer som Torqay, Isle of Wight, Brighton og Bournemouth & Poole. Her får du alt fra gyldne sandstrender og ferske skalldyr til piratgrotter og dinosaurfossiler. Isle of Wight som er Englands største øy kan skilte med grønne enger og 13 sandstrender. I velkjente Brighton og i de sammenvokste byene Bournemouth & Poole kan du i tillegg til å bade, også shoppe og gå på festivaler. Cornwall er et annet vakkert strandområde du ikke bør gå glipp av i England. Her kan du velge og vrake blant over 300 strender, surfe og bare nyte det utrolig klare vannet. At også Skottland har noen av verdens vakreste strender kan kanskje være vanskelig å tro. Besøk strender som Achnahaird Beach, Coldingham Sands Beach og Sandwood Bay Beach. Mange mener at den sistnevnte er en av de vakreste i verden, og dessuten får du ofte stranden helt for deg selv. Befinner du deg i Nord-Irland kan du sole deg, bade og surfe ved strender som Portstewart Strand, White Park Bay, Murlough Nature Reserve og den urørte perlen Kearney. Samtlige har godt med plass, også under høysesong. Wales kystlinje er ikke så verst den heller. Her ligger noen av Storbritannias vakreste strender, som for eksempel Rhossili, Barafundle og Tenby.

Shop til´you drop

Shopping, shopping og atter shopping. Storbritannia, og framfor alt London, er et mote-mekka uten like. Her kan du gå all in i alt fra eksklusive merkebutikker som Paul Smith og Stella McCartney til hippe vintagebutikker som Beyond Retro. Shop på velkjente Oxford Street og Harrods, eller oppdag mindre butikker og kaféer på gater som Northcote Road og Battersea Park Road. Utenfor sentrum finner du også bra outlets som for eksempel Mulberry Factory Shop og Clarks Village. Byer som for eksempel Liverpool byr også på shopping av høy kvalitet – Liverpool ONE er et stort shoppingdistrikt som inkluderer fire hele gater. Her finnes det mer enn 160 butikker som for eksempel den eneste Beauty Bazaar Harvey Nichols i landet. For deg som liker merker som Armani Exchange, MAC og Hugo Boss passer shoppingsenteret Metquarter perfekt. Populariteten til Cardiff i Wales har eksplodert i de senere år og tilbyr nå shopping i verdensklasse. Her finnes det alt fra store kjøpesentre som St David's Shopping Centre til fargeglade markeder som Abergavenny Market. På de lokale markedene kan du kjøpe alt fra lokalprodusert kjøtt og grønnsaker til musikkinstrumenter. Skottlands shopping-mekka finner du i Glasgow's Style Mile - her finnes de fleste bra butikkene samlet, alt fra store kjøpesentre til uavhengige boutiquer og trendye designerbutikker. Også Edinburgh har et fantastisk shopping-tilbud, med noe for alle smaker, stiler og lommebøker.
- Les vår guide til shopping i Londonher.
- Les vår guide til Liverpool her.

Kos deg med sport

Sportsfanatikeren kommer til å stortrives i Storbritannia. Her er det massevis av sportsarrangementer å velge mellom og den sportsinteresserte lokalbefolkningen brenner mildt sagt for sine lag. Det er umulig å snakke om Storbitannia og sport uten å nevne fotball. Premier League er verdens største fotball-liga og når ut til hele 4,8 milliarder mennesker verden over. Opplev den herlige stemningen, både før, under og etter en fotballkamp med blant annet Arsenal, Liverpool og Manchester United. Golf er en annen stor sport her, spesielt i Skottland. Her kan du spille på vakre og historiske baner som Old Course St Andrews og Gleneagles. På den sistnevnte holdes den prestisjefylte turneringen Ryder Cup 2014. Foretrekker du tennis vil du ikke bli skuffet. Her holdes den store tennisturneringen Wimbledon hver sommer. Kos deg med tennis i verdensklasse når noen av verdens beste tennisspillere møtes. Den første turneringen ble spilt i 1877. Besøker du Nord-Irland kan du skrike deg hes på kamper innen både rugby, cricket, basket og gaelic games. Rugby og cricket er store sporter i hele Storbritannia og her tar man kampene på blodig alvor. Under Rugby World Cup, som holdes hvert fjerde år, stopper store deler av Storbritannia opp.

Kjent fra film og TV

Mange av verdens største og mest kjente filmer og tv-program utspiller seg i nettopp Storbritannia. Det som er ekstra kult er at du faktisk kan besøke mange av innspillingsstedene. Hva sier du til å vandre rundt i Harry Potters filmverden og besøke steder som Glenfinnan Viaduct i Skottland, Alnwick Castle i det nordøstlige England og plattform 9 ¾ der Hogwart Express går fra? Er du fan av James Bond-filmene finnes det en hel del steder å besøke. Noen eksempler er The National Motor Museum i det sørlige England der du finner den største samlingen av Bond-biler i hele verden. I det sentrale London ligger det ekte hovedkontoret til MI6, som vises i både “GoldenEye” og “The world is not enough”. Den velkjente filmen “Braveheart” ble spilt inn på et av verdens vakreste steder, Glencoe i Skottland. Her vil du få unike naturopplevelser. Andre filmer som er verdt å huske er Love Actually, The Queen, Robin Hood, Paddington, Notting Hill og Bridget Jones. Føler du deg mer hjemme blant tv-serier, så kanskje navn som Downton Abbey, Game of Thrones og Mr Selfridge ringer en bjelle?
Les mer om innspillingsstedene og filmene her.

Naturopplevelser og landsbygd

Storbritannia er hjem til 15 spektakulære nasjonalparker – besøk Dartmoor National Park, hvis vilt landskap er med i Sherlock Holmes' eventyr “Hound of the Baskervilles”. Vil du heller vandre i høyden kan du bestige Englands og Wales' høyeste fjell, Snowdonia. For deg som vil gå all in på vandring og fjell passer Skottland utmerket, da det er det landet med flest fjell i Storbritannia. Velg mellom områder som The Highlands og The Southern Uplands. Storbritannias høyeste topper, som for eksempel Ben Nevis, finner du her. I England er et besøk til Shakespeare´s fødested i Stratford-on-Avon et must. I samme område finner du også Anne Hathaway's Cottage & Gardens, huset der Shakespeares kone vokste opp. Her ligger det en trollbindende stemning innrammet av vakre blomster. I Storbritannia er det massevis av parker og hager, perfekt for paret som vil ha romantikk eller for barna som vil være aktive. Noen av de mest kjente er Hidcote Manor Garden, Hyde Park og Eden Project. Sistnevnte er noe utenom det vanlige og her finner du alt fra verdens største innendørs-regnskog til skulpturer. Cornwall, som Eden ligger i, er et vakkert område som byr på blant annet flotte strender, surfeskoler og turløyper. Cornwalls høydepunkter er, bortsett fra Eden Project, St Michael's Mount, the Lost Gardens of Heligan, Minack Theatre, Tate St Ives, Land's End og Tintagel Castle. Er du fan av Robin Hood-filmene bør du dra til Sherwood Forest Country Park, hjem til blant annet 900 historiske eiketrær. Delfiner og hvaler har du stor sjanse for å få oppleve i skotske Moray Firth, ved Chanonry Point. Ser du dem ikke her kan du bli med på et wildlife cruise og se de vakre dyrene på nært hold. Storbritannias landsbygd er utrolig idyllisk med sine fine stenhus og lokale små puber. Lei en bil, ta med et kart og dra på en uforglemmelig roadtrip gjennom landsbygden sammen med noen du er glad i.

Les mer om alt du kan oppleve i Storbritannia på Visit Britains hjemmeside.

I Reiseguidens søkemotor finner du din reise til Storbritannia:
- Fly til Storbritannia
- Hotell i Storbritannia
- Leiebil i Storbritannia


Fly til StorbritanniaHotell i Storbritannia