Sjarm og historie i Edinburgh

Ziesta
Reiseguiden, besøkt 48 land

Foto: ziesta, medlem siden 2006
Foto: ziesta, medlem siden 2006
Edinburgh er en gammel, skotsk by der til og med New Town er fra 1700-tallet. Her guider vi deg til en liten og koselig by der historien er i fokus.
Publisert 27 februar 2012

Edinburgh er en liten og gå-vennlig by. Det er lett å finne veien og den store shoppinggaten Princess Street deler byen i New Town og Old Town. Lengst vest i den gamle bydelen troner Edinburgh Castle. Herfra går brosteinsgaten Royal Mile til Edinburghs andre slott - Palace of HolyRood House. Royal Mile er en engelsk mil lang og er omringet av hyggelige smågater med puber, kafeer og butikker. Rundt Royal Mile ligger også flere av Edinburghs andre severdigheter som for eksempel Camera Obscura, St Giles Cathedral og flere av byen museer.

New Town

På andre siden av Princess Street ligger New Town som bygdes på 1700-tallet da den gamle delen var blitt så nedslitt at den var helsefarlig. Parallelt med Princess Street går den lille gågaten Rose Street der det finnes flere puber og restauranter. Også George Street er verdt et besøk. Her er det dyr shopping og finere barer.

Kitsch og kilter

Edingburghs shopping har noe for alle. Trendy butikker og varehus på Princess Street, merkelige småbutikker på tverrgatene til Royal Mile og selvfølgelig de obligatoriske suvenirbutikkene med Loch Ness-figurer, kilter og kondomer med whiskysmak. Gå ikke glipp av gatene Victoria Street og Cockburn Street i nærheten av slottet med sine fargerike husfasader og morsomme innrednings- og klesbutikker. Victoria Street munner ut på Grassmarket som er sentrum for Edinburghs natteliv.

Grønne turstier

I slutten av Royal Mile møter man plutselig den enorme, grønne åsen som er Holyrood Park. Det ligner mer på det skotske høylandet enn en storby. Her er det fint å gå på tur og fra den 251 meter høye toppen Arturs Seat for du en fantastisk utsikt over byen. Et annet område det er fint å gå på tur i er langs med elven Leith. Om du svinger av mot elven rett før Haymarket Station kommer du til Belford Bridge. Herfra kan du følge en sti langs med elven til Dean Village mot Stockbridge og slå følge med romantiske par, joggere og hundeeiere.

Kongelig luksus

Ved havnen Leith, en bit utenfor sentrum, ligger den engelske kongefamiliens gamle feriebåt Royal Yacht Britannia fortøyd. Selv om du ikke er det minste interessert i kongeligheter er det ganske fasinerende å gå rundt på det enorme skipet og se alt fra tesalonger til dronningens soverom og sjømennenes kahytter. Med deg får du en audioguide som forteller historien til den delen av båten du befinner deg i. Ved Leith ligger også kjøpesentret Ocean Terminal med mer enn 70 butikker og flere fiskerestauranter.

Liternaturens Edinburgh

For de litteraturinteresserte finnes det mange gullkorn i og rundt Edinburgh. På kafeene rundt Royal Mile, for eksempel Elephant Café, sies det at forfatteren J K Rowling skal ha skrevet historien om Harry Potter. I det lille kapellet Rosslyn Chapel, rett sør for Edinburgh, hadde Dan Browns suksessroman Da Vinci-koden sin oppløsende kapittel. På Picardy Place står en statue av Arthur Conan Doyles fiktive detektiv Sherlock Holmes.

Haggis og whisky

I Edinburgh finnes alt fra billige kafeer og puber til flotte restauranter. Det sies at Edinburgh er den byen i Storbritannia med flest restauranter per innbygger. En spesialitet er single malt whisky og ved slottet ligger The Scotch Whisky Heritage Center der man kan fordype seg i whiskyen gyllenbrune verden. For den tøffe er den mest kjente skotsk matretten haggis, en matrett bestående av innvoller av får, en selvfølge.

Slik kommer du deg hit og rundt

Edinburghs flyplass ligger 11 kilometer vest for byen, og det går direktefly fra Oslo med Norwegian, fra Bergen med Widerøe og fra Torp med Ryanair. Expressbuss 100 tar deg til sentrum for noen tikroner. Når man er i Edinburgh er det meste i gangavstand,

Billig fly til Edinburgh

Populære hotell i Edinburgh