Med kids i Alpene

Linae
Reiseguiden, besøkt 38 land

Foto: iStock
Foto: STS Alpereiser
Foto: Dolomiti Superski/Wisthaler.com
Foto: Shutterstock
Alpene er en arktisk jungel av ulike skisteder, og det er ikke alltid lett å vite hva man bør satse på. Vi har vi valgt ut noen av Alpenes mest barnevennlige skisteder for deg som reiser med barn.
Publisert 1 august 2019

En del steder tilbyr nesten bare offpist, mens andre passer utmerket for barnefamilien. I denne guiden fokuserer vi på steder hvor barnefamilien vil få et godt utvalg av blå, grønne og røde løyper, samt barnevennlige hotell, rimelige priser og gjerne skiskole. På de aller fleste steder finnes det også avanserte bakker og offpist for den som foretrekker det, og som vil kjøre litt selv mens barna er på skiskole.

Østerrike


Wagrain

Bare 45 minutter fra Salzburg ligger denne familievennlige skibyen. Her finnes det skandinavisk skiskole og barnepass om det trengs. Lek og moro fortsetter i lekelandet Wagraini’s Winterwelt der barna kan delta i underholdende aktiviteter og leker. Fryser dere finnes det også en liten stue for innendørslek. Mens barna er på skiskole kan de voksne utforske områdets offpist og de mer utfordrende bakkene, eller ta en deilig spabehandling. Vil dere ha en skifri dag anbefales det populære vannlandet Wasserwelt. Avslutt dagen på en av de mange restaurantene, med en morsom afterski for hele familien eller med en koselig tur med hesteslede. Det finnes også fordelsaktige familierabatter.
Se alle reiser til Wagrain

Zell am See

Også Zell am See kan tilby alt fra skiløyper for de aller minste til dem som foretrekker litt mer avanserte bakker. En time og et kvarter fra Salzburg finner du denne skibyen som tilbyr skandinavisk skiskole, isbre med snøgaranti året rundt og en koselig by med mengder av restauranter og herlige skistuer. Her finnes det også brede bakker og barnevennlige heiser der personalet er veldig hjelpsomt. Vil dere rømme folkemassene? Ta bussen til det litt mindre fjellet Maiskogel. Her er det fine bakker og heiskøene bruker å være betydelig kortere. Nærmeste flyplass er Salzburg men det går også an å fly til Innsbruck og München.
Se alle reiser til Zell am See

Schladming

Arnold Schwarzeneggers hjemby er også Østerrike beste skiby og var vert for Alpinske VM i 2013, noe som innebærer et moderne skiområde med bra fasiliteter. Schladming er rett og slett the place to be! Også her tilbys det skiskole, men det er ingen garanti at skilæreren prater noen av de skandinaviske språkene. I Schladming finnes det 7 ulike skidområder, der de ulike områdene tilbyr alt fra barnevennlige bakker og vannland, til snøparker, winter wonderland og Kali the Dinosaurs eventyrland. Foruten å stå på ski finnes det aktiviteter som aking, piknik og østerrikisk aften som underholdning for hele familien. Nærmeste flyplass er Salzburg, men det går også an å fly til Innsbruck og München. Området har bra barne- og ungdomspriser opp til 18 år.
Se alle reiser til Schladming

Bad Gastein

Nordmenns favoritt der du trives uansett hva du er ute etter. Her finnes det bra afterski, lange bakker og små pittoreske restauranter. Dessuten er det masse å gjøre for barna, slik som skiskole med skandinaviske skilærere for barn mellom 5 og 12 år. Her får barn under 10 år leie ski helt gratis hos mange av utleieselskapene – så lenge en voksen forhåndsbestiller. I området finnes det også barneklubber, barnepass, piknik i bakken og håndtverk for de minste som også vil ha det gøy. I byens eldre del vises spor av storhetstiden som Østerrikes fremste spaby, samt et oppsiktsvekkende fossefall. Du kan også koble av i varme kilder og i spaavdelinger som ligger spredt rundt i området. Felsentherme er en favoritt som også er Europa mest miljøvennlige bad- og spa-anlegg. Salzburg og München ligger best til om du skal fly, der Salzburg er den som er nærmest.
Se alle reiser til Bad Gastein

Våre favoritter i Østerrike

Østerrike har uendelig mange barnevennlige skiområder, og det er umulig å utforske alle. Noen av våre favoritter er:

- Serfaus med 9 snow and funparks, opplevelsesturer for familier, Dinosaurskog og mye mer.

- Saalbach med flere ulike snowparks, skandinavisk skiskole og kort transfer fra Salzburg flyplass.

Italia


Cervinia

En av italienernes favorittområder byr på sol, fantastiske restauranter og, takket være sin høye beliggenhet, masse snø nesten hele året rundt. For barna finnes det mye moro – alt fra snøparker til tegneseriefigurer i bakkene og Wild West Zone der det både er hoppeslott og en Ville vesten-by. Dessuten er mange av Cervinias bakker enklere og passer små barn og nybegynnere. Så klart er det spennende utfordringer for resten av familien også, som kanskje ønsker offpist eller svarte bakker. Barn som er født etter 31.oktober 2007 reiser gratis sammen med en voksen. Skulle noen i gjengen være født før 1935 gjelder det samme. Nærmeste flyplasser er Turin, Milano og Geneve.
Se alle reiser til Cervinia her

Cortina d'Ampezzo

Hjemsted til et flertall av World Cups, Nordic Skiing Championships og til og med vinter-OL i 1956. Dessuten velger mange kjendiser å reise hit. Området finnes også på UNESCOs verdensarvsliste. Her finnes to bakker som er skreddersydd for de minste og deres behov. Med over 150 instruktører og bra skiskoler er det nesten en garanti at de små som tidligere ikke sto på ski nå kommer til å suse ned samme bakker som sine eldre søsken eller mamma og pappa. Så klart kan de også prøve seg på snowboard og barn over 7 år kan teste ut telemark. De minste kan bli med og følge etter dyrespor i snøen, teste ut truger og avslutte det hele med en varm sjokolade. I området finnes det et flertall av bra restauranter og butikker. Her får du bra barnerabatter og gratis skibusser mellom de ulike områdene. Barn opp til 8 år drar gratis. De fleste velger å fly til Venezia, men Innsbruck kan også være et alternativ.
Se hotell i Cortina d'Ampezzo

Frankrike


Alpe d´Huez

Generelt er De franske alpene veldig barnevennlig, og Alpe d’Huez er inget unntak. Her finnes all slags skisport for hele familien, i tillegg til barneklubber, skiskoler og barnepass. Noen av hotellene tilbyr egen skiutleie slik at du og familien raskt kan komme dere ut i bakken. Til tross for at solen nesten alltid skinner, er det veldig snøsikkert her. For at bakkene alltid skal være på topp er det også over 400 snøkanoner som hjelper til. Barn under 5 og seniorer over 72 står gratis. Dessuten finnes det gode familierabatter her. Nærmeste flyplass er Grenoble, men den vanligste å benytte seg av er Lyon.
Se fly til Alpe d´Huez her
Finn ditt hotell i Alpe d'Huez

Val d’Isere

Val d'Isére, sammen med Tignes, kalles ofte for verdens beste skisted. Med en by som er over 300 år gammel, og med et system med over 300 kilometer med bakker og 94 heiser er det ikke så rart. Her er det noe for alle, enten du er en 3-åring som vil lære deg å stå på ski eller en proff som vil suse ned i full fart. Val d'Isère tilhører sammen med Tignes det gigantiske systemet L'Espace Killy. Utenom å stå på ski er det muligheter for å bade, kjøre hundeslede og gå på kino. I byen finner du koselige restauranter og shopping. Barn under 5 og seniorer over 75 står gratis. Nærmeste flyplass er Chambery, men det vanligste er å dra til Genève.
Se fly til Val d’Isere (Genève) her
Finn ditt hotell i Val d'Isere

Les Deux Alpes

Som navnet avslører er dette to sammenslåtte skiområde som sammen utgjør Frankrike nest eldste skisted. I nesten alle andre skibyer bruker de enkleste skiforholdene å ligge lengst nede, men her er det tvert om, slik at også de minste kan få nyte den slående utsikten. Lengre ned finner du altså de mer utfordrende bakkene. For den som vil stå offpist ligger offpistområdet La Grave ikke langt herfra. For familien som ikke bare vil stå utfor er det også bra muligheter for langrenn i flere ulike vanskelighetsgrader. For barna finnes det mye kult å finne på, både med eller uten mamma og pappa. Hva sier du til skiskoler, forestillinger, konkurranser og workshops? Barn under 5 år står gratis og her får du også gode familierabatter. De nærmeste flyplassene er Grenoble og Lyon.
Se fly til Les Deux Alpes
Finn ditt hotell i Les Deux Alpes

Tenk på:

- Det kan være bedre å betale mer for et direktefly enn et fly med mellomlanding. Risikoen er da at utstyr og andre viktige ting til oppholdet kan gå tapt på veien.
- Sjekk gjerne med flyselskapene om det koster ekstra å ta med skiutstyr, og i så fall også hvor mye. Det kan påvirke ditt valg av flyselskap.
- Å pakke rett utstyr, for eksempel hjelm og andre ting som trengs for en trygg tur.


Rimelige ski-tilbud