Mat, kultur og kunst i Firenze

Louisewinberg
Reiseguiden, besøkt 35 land

Foto: Shutterstock
Foto: shutterstock
foto: Shutterstock
Foto:shutterstock
Toscana er regionen som ligger sentralt i Italia, hvor hovedstaden Firenze er en av Italias mest populære byer og kunstens mekka. Opplev Toscanas magiske lys, spaser rundt i historiske kvarter, drikk fantastisk Chiantivin og innta verdens beste mat.
Publisert 13 februar 2020

I Firenze får du følelsen av at hvert eneste hus, hver eneste stein og gruskorn har historisk og kulturell verdi. Her finner du store deler av den historiske kunstelitens mesterverk, som for eksempel Michelangelos David-statue og kunstverk av både Botticelli og Leonardo da Vinci. Firenzes arkitektur kaster deg tilbake i tiden med middelalder-palass og renessansebygg. Her kan du fråtse i pizza og pasta med ekte mozzarellaost, olivenolje som gir deg vann i munnen og solmodne, søte tomater. I Toscana er du også i Chiantivinens hjemland og kan regne med å få smake på flere forskjellige sorter når du er her.

Antipasta, cantuccini og olivenolje

Maten i Toscana er verdt en reise i seg selv. I Italia er matrettene delt inn i antipasta – forretter, primi piatti – retter som oftest består av pasta eller risotto og secondi – som regel fisk eller kjøtt. Om du bestiller en antipasti misto får du en tallerken med flere småretter – en bra start på middagen. Til maten drikker du Toscanas stolthet, nemlig Chiantivin. De beste kommer fra områdene Classico og Rufino. Til kaffen smaker det godt med en liten cantuccini – en mandelskorpe.

Renessanse og arkitektoniske klassikere

Bybildet i Firenze er preget av renessansearkitektur, det finnes mange fantastiske bygninger og arkitektoniske severdigheter i byen. Velkjente Ponte Vecchio, byens eldste bro, er vel verdt et besøk. Den stod klar i 1392 og var tidligere en plass for smeder og slaktere, men i dag er det her byens gullsmeder holder til. En annen severdighet er katedralen Santa Maria del Fiore, bedre kjent som Duomo som ligger på Piazza del Duomo. En imponerende bygning med en enorm kuppel.

Verdens mest kjente kunstmuseum

I Firenze finnes det museer som gir de kunstinteresserte gåsehud. Her ligger også et av verden mest kjente kunstmuseer - Uffiziene. Flere av kunsthistoriens giganter er representert her med sine klassiske kunstverk, som for eksempel Primavera av Botticelli og De hellige tre kongers tilbedelse av Leonardo da Vinci. Køen til Uffiziene er ofte lang, regn med at det kan ta noen timer før du er inne, og vær obs - mandager holder det stengt. Andre museer er Galleria dell´Accademia som blant annet har flere kunstverk av Michelangelo, Bargello med flere renessansestatuer og Palazzo Pitti med deler av Medicis samlinger. I sentrum av byen finner du Paradisets porter som ligger ved Piazza del Duomo hvor motivet på døren er hentet fra historier i Bibelen. Dørene som du kan se på selve kapellet er kopier, originalene står på Mueso dell´Opera.

Opplev Toscana

Toscana er fantastisk å oppleve med bil eller tog. Fra Firenze er blant annet Pisa og den pittoreske, lille byen Lucca gode utfluktsmål. I Pisa ser du det berømte tårnet, og i Lucca spaserer du rundt og spiser fantastisk mat på små restauranter. Er du en vinkjenner burde du helt klart legge inn tid for besøk på flere vingårder, for her kan du gjøre mange kupp.

Slik kommer du deg rundt

Hele sentrum av Firenze er avstengt for biltrafikk mellom 07.30 og 19.30. Har du bil med deg så parkerer du på spesielle parkeringsplasser, det finnes for eksempel en ved togstasjonen. Det er ganske dyrt med taxi, billigst blir det om du får tak i en taxi på gaten – ringer du å bestiller en så begynner taksameteret å gå så snart du har bestilt bilen.

Slik kommer du deg hit

Det går direktefly fra Oslo til Pisa med Norwegian, eller så flyr du til Firenze med en mellomlanding. Du kan også fly til Bologna med en mellomlanding, derfra er det cirka 1,5 time med bil til Firenze. Fra Firenzes flyplass går det buss inn til sentrum som tar 20 minutter. Fra Pisas flyplass går det tog direkte til sentralstasjonen i Firenze.


Flybilletter til Firenze

Populære hotell i Firenze