Maltas skatter

Nina
Reiseguiden, besøkt 28 land

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Som en duppende hvit perle i det krystallklare Middelhavet ligger Malta og soler seg i ro og mak. Men det er enda mer til øygruppen enn hvite strender og azurblått hav. Øya er en skattekiste fylt med fargerik kultur, barokk skjønnhet og slumrende landsbyer som bare venter på å bli oppdaget.
Publisert 22 juni 2022

Malta kan du kombinere strand og sol med den barokke storbyen Valletta og sjarmerende fiskerlandsbyer. Den vesle øygruppen består av 6 øyer, hvorav de 3 største er Malta, Gozo og Comino. Med en rekke historiske severdigheter, vakre landsbyer og et spennende undervannsliv skal det mye til for å klare å gå lei av Malta.

Valletta – Maltas rustikke perle

Valletta er kanskje en av de mindre hovedstedene i Europa, men er til gjengjeld en skattekiste proppfull av kultur og opplevelser. UNESCO beskriver det som en av de mest konsentrerte historiske områdene i verden. Malta har mer enn 300 soldager i året, og har noe av det blåeste, klareste vannet i Middelhavet. Kun en halvtime med buss fra byen finner du Mellieha Bay hvor du kan ta deg en dukkert. Det mest spesielle ved den barokke byen er de trange gatene og rustikke husene i kontrast til de fargerike vindusskoddene og utstikkende balkongene i sterkt grønt og rødt. Byen er rik på ting å se og oppleve, og du finner alt fra vakre kirkekupler og palasser til fontener, statuer og smale sidegater fylt med kafeer og butikker. I Vallettas storgater finner du også internasjonale merkevarer og bra shopping.

Surfing og soling på Malta

For deg som liker kiting eller surfing, gir vindene på Maltas sørøstlige strender ypperlige forhold for dette – prøv deg for eksempel på bølgene på Mellieha Bay. Om du heller vil være skjermet for denne vinden og ta det med ro med en god bok i sola, kan du dra til strendene Golden Bay eller Ghajn Tuffieha de dagene det blåser sterkt i sørøst. Golden Bay er en luksuriøs strand hvor du kan ta bestilling fra solsenga eller spise på toppklasse-restauranter, mens Ghajn Tuffieha er litt mer øde og fredelig med kun én restaurant og mindre folk.

Øya Gozo

Kun 20 minutter fra Malta finner du den frodige landsby-øya Gozo, som har en mye roligere puls og atmosfære enn sin storesøster. En dagstur hit er et must. Det er en historisk øy som blant annet har Gantija-templer, som er verdens eldste frittstående templer. Øya har hele 22 kirker til tross for den lille størrelsen, blant annet GOZO Cathedral og Basilica of ta’Pinu. Bad på Ramla beach, en rød sandstrand øst på øya, hvor du også kan besøke hulen hvor Odyssevs angivelig skal ha blitt holdt som kjærlighetsfange av nymfen Calypso i 7 år.

Den blå lagune

Den blå lagune ligger på den lille, ubebodde øya Comino som ligger mellom Malta og Gozo. Her finner du turkist, krystallklart vann, hvit sand og ypperlige snorkleforhold. Du kommer deg hit via en av båtene som arrangerer dagsturer hit, men vær obs på at det er et populært sted. Det er lurt å komme allerede i 10-tiden for å få plass, slik at du kan tilbringe hele dagen her med snorkling og en god bok.

Spennende verden under vann

Dykkere kommer fra hele verden for å dykke i Maltas krystallklare, turkise vann – noe malteserne påstår er det klareste vannet i hele Middelhavet. De aller beste dykkermulighetene finner du på øya Gozo, med sine grotter, buer og underjordiske tunneller. På Malta kan du også glede deg til vrakdykking og spennende undervannsformasjoner. Her kan du til og med se sjøhest, om du er heldig. Dykkerutstyr kan du leie på øya, og du kan være med på et introduksjonsdykk uten å ha dykket før.

Sjarmerende fiskerlandsby

Den tradisjonelle fiskerlandsbyen Marsaxlokk som ligger sørøst på Malta er vel verdt et besøk. Her finner du massevis av fargerike båter (kalt luzzus) duppende i havnen, fiskemarkeder og sjømatsrestauranter. 20 min unna kommer du til det billedskjønne badestedet St. Peter’s Pool, hvor du kan sole deg på de oppvarmede kalksteinsbergene. St. Paul’s bay er bra for bading, snorkling og for å hoppe fra klippene og ned i de naturlige bassengene.

Mdina – stillhetens by

Denne middelalderske byen er en av Europas flotteste eldre byer, og var også Maltas første hovedstad. Her finner du flotte palass på innsiden av bymurene og byen har en flott panoramisk utsikt over Malta. Biler er kun tillatt ved unntak, og derfor kalles byen “den stille by”. Rett utenfor Mdina finner du også Rabat, som fungerte som en trygg havn for piratangrepene på 1500-tallet. Her kan du besøke St. Paul og St. Agatha's katakomber, samt St. Paul’s Grotto.

I Reiseguidens søkemotor kan du sammenligne alle reiser til Malta:
Charter-reiser til Malta
Fly til Malta
Hotell på Malta
Leiebil på Malta


Billige fly til Malta, tur-retur