Madeira – verdens beste øy 8 år på rad

Nina
Reiseguiden, besøkt 28 land

Foto: Shutterstock
Foto: anjo, medlem siden 2006
Foto: karinlorvik, medlem siden 2008
Foto: karinlorvik, medlem siden 2008
Madeira – eller "Europas Hawaii" – er kjent for sine grønnkledde fjell, fargerike blomster og sitt døsige ettermiddagslys. Følg vann-rennene oppover fjellet, kjenn duftene fra den blomstrende faunaen og prøv spesialiteten espetadas. I 2022 ble øya for 8.år på rad kåret til "Verdens beste øydestinasjon" av World Travel Awards, foran drømmeøyer som Bali, Seychellene og Maldivene.
Publisert 30 januar 2023

Madeira har fått tilnavnene ”den grønne øya”, ”Atlanterhavets botaniske hage” og ”blomsterøya”, og det med god grunn. Her er det et gedigent fargespekter i blomsterprakten og fantastisk natur. Øyas behagelige klima året rundt, den spesielle natuen og den lokale mattradisjonen er blant tingene som trekkes frem når Madeira atter en gang går av med seieren som verdens ledende øyparadis.

Storslåtte naturopplevelser langs levada'ene

Madeira er det perfekte reisemålet for deg som er glad i fotturer. Å gå på tur er virkelig en enestående opplevelse langs stiene som kalles “levada'er” - vannrenner og kanaler langs fjellsidene, som er tidligere tiders ingeniørarbeid for å sikre vanntilførselen rundt på øya. Rutene går langs vakre kystlinjer og høye fjelltopper, og det finnes turstier for alle nivåer.

Madeira er også ideelt for golf, klatring, dykking, seiling, surfing, paragliding og sportsfiske. Er du interessert i botanikk kan øya by på flere hundre ulike blomsterarter, urter, eukalyptustrær, vingårder og fruktåkre.

For den som foretrekker lange sandstrender, et pulserende natteliv og garantert sol, er ikke Madeira stedet. Likevel finner du flere fine strender her. Praia do Porto do Seixal er kanskje en av de beste strendene på Madeira, med vulkansand, krystallklart vann og utrolige klipper der frodig vegetasjon klamrer seg fast (denne ligger ca. 40 min med bil fra Funchal). Andre strender er Porto Santo Beach, Praia do Vigário, Machico Bay Beach og Ribeira Brava Beach.

Evig vår året rundt

Klimaet på Madeira er behagelig hele året, og beskrives ofte som evig vår. Enten du velger vinfestivalen i september, den storslagne nyttårsfeiringen, karnevalet i februar eller blomsterfestivalen i mai - uansett årstid, Madeira blomstrer året rundt. En god værvarsler er lokalbefolkningens menn med deres karakteristiske, strikkede ulluer. Henger øreklaffene ned, tyder det på dårlig vær. Temperaturen er ganske stabil gjennom året – cirka 19 grader på vinterstid, og opptil 24 grader om sommeren.

Funchal – en sjarmerende hovedstad

Madeiras hovedstad Funchal ligger i frodige omgivelser og er en fargerik, liten storby med elegant arkitektur, livlige hovedgater og vakre parker. Hit kommer de aller fleste i løpet av sin Madeiraferie for å ta en titt på dette underlige fenomenet der turister kjører sleder bygget som kurvstoler ned de asfalterte veiene fra Monte. I Funchal venter også gode shoppingmuligheter, utsøkte restauranter og noen få barer. For oss nordmenn er prisnivået meget rimelig. Et spennende fakta om Funchal, er at det er her Cristiano Ronaldo vokste opp i fattige kår og startet sin berømte fotballkarriere allerede som fireåring.

Mat- og vinopplevelser på Madeira

I Madeira spiser du godt, enten du spiser på budsjett eller er klar for en Michelin-opplevelse. Her er blant annet havets delikatesser populært, og fisken espada er noe du kan finne på menyen, gjerne servert med bakte bananer og pasjonfrukt-saus. En annen lokal spesialitet er espetada, en spesiell type grillspyd med mør biff grillet over åpen ild. En kul opplevelse mens du er her på øya, er Blandy’s Wine Lodge som ligger i et historisk kloster fra 1500-tallet. Her modnes vinen på fat som er så gamle at stedet har ansatt hele fire tønnemakere som er ansvarlige for å vedlikeholde dem regelmessig. Her får du prøvesmaking og guidede omvisninger som gir deg et innblikk i produksjon av madeiravin, bøkring og vinlagring. På Madeira er prisnivået mye lavere enn hjemme i Norge.

Monte – nydelig utsikt over hovedstaden

Monte, den mest populære turistattraksjonen utenfor hovedstaden, har en fantastisk utsikt over Funchal. En av de beste måtene å komme seg til og fra Funchal sentrum, er å benytte seg av taubanen som går kontinuerlig hver eneste dag. I Monte finner du den kjente pilgrimskirken, Nossa Senhora do Monte. Like nedenfor kirketrappen finner du de berømte kurvløypene som transporterer deg ned til sentrum. I Monte finner du også Tropical Garden, en fantastisk, tropisk hage, der du lett kan tilbringe flere timer der du beundrer blomster og trær fra alle verdens hjørner.

Slik kommer du deg hit

Til Madeira kan du reise enkelt med charter. Ønsker du å reise på egenhånd tar du flyet til Funchal. Blant annet Norwegian har direktefly hit, og flytiden er cirka 5,5 timer.

Charterreiser til Madeira
Fly til Madeira
Hotell på Madeira
Leiebil på Madeira


Charter til Madeira

Sammenlign alle reiser til Madeira fra Norge


Flybilletter til FunchalPopulære hotell i Funchal