Publisert 18 mars 2020

I Lofoten har det bodd mennesker siden urtiden, og det på grunn av den store tilgangen til fisk. Hit kommer mengder av torsk fra Barentshavet for å gyte, takket være Golfstrømmens “varme” vann. Øygruppen består av øyene Austvågøy, Vestvågøy, Flakstadøy og Moskenesøy, samt øyene Værøy og Røst lengre ut i Norskehavet.

Lofoten – øyriket med noe for alle

Fiskere fra nær og fjern langs Norges kyst kommer hit for å prøve lykken i vintermånedene januar til april, men det er nok i mindre grad nå enn før. Tidligere bodde de i rorbuer – små stuer på påler i vannet – men i dag bor mange i båtene sine. Rorbuene rommer i dag for det meste turister, og mange har blitt pusset opp for å tilpasse seg de besøkenes krav til komfort. Mange nye rorbuer har også kommet i senere tid. Lofoten er et eldorado for turister på sommerstid når nettene er lyse. Her kan man se midnattssolen fra slutten av mai til midten av juli. Det spektakulære landskapet har lenge lokket til seg billedkunstnere – både malere og fotografer – samt forfattere. Ja, her er det inspirasjon å hente! Selv har jeg vært her mange ganger, og hit vil jeg komme tilbake igjen og igjen for å ta del av naturens skjønnhet, lyset og den friske havluften.

Lofotens øyer


Austvågøy – øygruppens hovedstad

På denne øyen ligger Svolvær, som er øygruppens hovedstad, en by med både gammel og moderne bebyggelse. Her finnes det godt med hotell og andre boformer, samt mange trivelige restauranter og uteserveringer på sommerstid. Selv sitter jeg gjerne på en uteservering i havnen med en kald øl og et rekesmørbrød og titter på folkelivet både til lands og til havs. Lyden av båtmotorer og måker gir det en ekstra autentisk følelse. Svolvær er et bra utgangspunkt for å utforske Lofoten, med et stort utvalg av utflukter både når det gjelder natur og kultur. Jeg anbefaler absolutt å ta en båttur til Raftsundet og Trollfjorden med sin dramatiske natur, og man kan også gjøre ulike fisketurer eller bli med på havørnsafari. Overfor Svolvær kan man se den karakteristiske fjellformasjonen Svolværgeita, hvor flere fjellklatrere drar for å hoppe fra det ene hornet til det andre. Ikke så langt fra Svolvær ligger Lofotens eldste fiskested, Kabelvåg. Her kan man besøke Vågan kirke, eller Lofotkatedralen som den også kalles. Det er Norges største trekirke med hele 1200 sitteplasser. I Henningsvær, et sjarmerende fiskested litt lengre ut, anbefaler jeg et besøk til Galleri Lofotens Hus. Her er det en veldig fin samling av nordnorsk malerkunst.

Vestvågøy – besøk Vikingmuseet Lofotr

Denne øyen regnes som Lofotens beste jordbruksområde, og hovedbyen heter Leknes. I Borg ligger Vikingmuseet Lofotr, en av de største turistattraksjonene i Lofoten. Etter et funn i 1981, da man fant rester av en høvdingstol fra vikingtiden, har det blitt gjort en rekonstruksjon i form av en 83 meter lang bygning, samt et vikingskip med tilhørende båthus.

Flakstadøy – se den kritthvite Rambergsstranden

Her anbefaler jeg et besøk i idylliske Nusfjord, et av de best bevarte fiskeområdene i Lofoten. I Flakstad kan man besøke Lofotens eldste kirke fra 1780, en liten rødmalt trekirke med russiskinspirert løkkuppel. Ikke langt fra kirken ligger Rambergsstranden, en lang kritthvit sandstrand som man ikke forventer seg å finne på disse breddegrader.

Moskenesøy – spektakulært fjellandskap i Lofoten

Denne øyen har kanskje det mest spektakulære og dramatiske fjellandskapet i Lofoten. Her ligger det ene sjarmerende fiskestedet etter det andre: Hamnøy, Sakrisøy, Reine, Moskenes, Sørvågen, Tind og Å. Av disse er nok Reine det mest populære. Herfra får du de mest fantastiske panoramabildene med majestetiske fjelltopper på rundt 1000 meters høyde. Moskenes har fergeforbindelse med Bodø, samt øyene Värøy og Røst. I Sørvågen ligger Norsk Telemuseum, hvor Norges første telegraf lå. I Å tar Lofotveien (E10) slutt. I Å finnes det to muséer; Norsk Fiskeværmuseum og Lofoten Tørrfiskmuseum. Tørrfisk var Norges første store eksportvare, og nesten overalt i Lofoten kan man se disse karakteristiske trestativene hvor fisk henges opp til tørk. Etter cirka tre måneder til tørk er fisken klar, og er rik på viktige næringsstoffer og vitaminer.

Værøy og Røst – en av verdens sterkeste tidevannstrømmer

Om man går ut på klippene lengst ut i Å, kan man se ut mot Lofotodden og øyene Værøy og Mosken. Ved Lofotodden har vi Moskenesstraumen, en av verdens sterkeste tidevannstrømmer, skildret av blant annet Edgar Allan Poe og Jules Verne. På øyene Værøy og Røst og flere av de mindre ubebodde øyene og holmene hekker store kolonier av sjøfugler seg, som for eksempel lundefugl, krykkje og skarv.

Slik kommer du deg til Lofoten

Man kan fly til enten Bodø eller til Evenes, sistnevnte ligger mellom Narvik og Harstad. Herfra kommer du deg best til Lofoten med leiebil. Fra Bodø går det en bilferge til Moskenes i ytre Lofoten, og fra Hamarøy, mellom Bodø og Narvik, går det ferge til Svolvær. Man kan også fly til Kiruna eller ta toget til Kiruna/Narvik og leie bil. Den beste måten å oppleve og utforske Lofoten på er etter min mening med bil eller bobil. Man kan også besøke Lofoten med Hurtigruten, som stopper ved Stamsund og Svolvær i Lofoten, samt inn i Trollfjorden.

Fun fact

“Lofottorsken” kan bli opp til 150 cm lang og veie opp mot 90 kilo!

Slik planlegger du din reise til Lofoten

Fly til Lofoten
Hotell i Lofoten
Leiebil i Lofoten