Lanzarote lokker i vinter

Khaki
Reiseguiden, besøkt 25 land

På Lanzarote kan du nyte av solen, varmen og havet hele året. Det finnes også massevis av aktiviteter for både barn, eventyrere og naturinteresserte.
Publisert 27 februar 2012

Lanzarote er en av syv øyer i øygruppen Kanariøyene. Lanzarote er den øyen som ligger nærmest Afrika, herfra er det bra 125 kilometer til det varme kontinentet, Øya har et perfekt klima med sommervarme året rundt, og i januar ligger temperaturen mellom 14 og 21 grader og det er aldri kaldere enn 18 grader i vannet,

Utforsk øya med bil eller sykkel

Lanzarote er en ganske liten øy som bare er 6 mil lang og 3 mil bred. Om du leier en bil så krysser du øya fra nord til sør på 40 minutter og fra øst til vest på 25 minutter. Mange velger å utforske øya på sykkel, men da får man ikke glemme at øya har den en 671 meter høy fjellkjede i nord som heter Famares, og i sør den 608 meter høye fjellkjeden Ajaches. Lokalbusser mellom byene går ikke regelmessig, men er veldig billig. Det koster bare 1,50 euro å ta bussen mellom Arrecife og Puerto del Carmen.

Miniguide til de største feriebyene

Feriebyene på Lanzarote er ganske forskjellige. Puerto del Carmen er det eneste alternativet for deg som liker uteliv og fest. Her er det kasinoer, puber og nattklubber. Byens livsnerve er den 7 kilometer lange strandpromenaden. Playa Blanca ligger på øyas sydspiss, mest kjent for den fine stranden Dorada og de perfekte dykkeforholdene utenfor. Costa Teguise på østkysten har en 600 meter lang strand der mange vindsurfere holder til. Yaiza er på by i nærheten av vulkanene og ligger langt fra nærmeste strand.

Vulkanøya

På 1700-tallet ble Lanzarote offer for flere katastrofer når nesten 100 vulkaner på øya hadde utbrudd etter hverandre. På bare noen få år ble åkrer og 11 byer dekket av lava og aske, totalt ble en fjerdedel av øya ødelagt. På den tiden trodde man at det var djevelen som var årsaken til utbruddene, i dag ser man på vulkanene som en velsignelse på grunn av at de lokker så mange turister til øya. De fleste vulkanseverdigheter ligger i den store nasjonalparken Timanfaya på den vestre delen av øya. Her ligger blant annet kultursenteret Montanas del Fuego med hotell, restauranter og en bussrundtur i lavalandskapet. På øyas nordlige del ligger grotten Jameos del Augua som egentlig er en lavatunnel som har blitt gjort om til en trendy bar og restaurant. I nærheten ligger en lignende vulkangrotte som du kan få se på en guidet vandring for 8 euro.

Dyreshow som barna elsker

Familier elsker å reise til Lanzarote på grunn av at det finnes så mange bra aktiviteter for barn. I dyreparken Guinate Tropical Park på den nordvestre delen av øya har de både kenguruer og aper, men de er spesielt kjent for sine 1300 fuglearter. Mest imponerende er kanskje de store papegøyeshowene. I dyreparken Rancho Texas er det ville vesten som er temaet. Her har de bisonokser, slanger og ørn, Når barna synes at det blir for varmt for å se på dyr kan de ta seg en avkjølende dukkert i et av de mange bassengene. Litt roligere blir det om du drar til Jardin de Cactus, en park som har spesialisert seg på kaktuser, her kan du faktisk se mer enn 1000 forskjellige kaktusarter.

Eventyr til lands og til vann

De som liker eventyr kan prøve noe nytt hver dag på Lanzarote. Strendene i Playa de Famara har noen av verdens beste surfebølger og den 7 kilometer lange stranden gjør at det finnes godt med plass for både nybegynnere og de som er proff. Eventyr under havoverflaten får du utenfor Costa Teguise, men også ved Los Erizos der man har senket fiskebåter for å skape en unik opplevelse. Liker du å fiske kan du leie en plass på en båt og dra ut på dyphavsfiske og fange monster som tunfisk og hammerhai.

Nesten alt er billigere på Lanzarote

Det er billig å shoppe på Lanzarote på grunn av at øya er et frihandelsområde med moms på mindre enn 5 prosent. Den beste shoppinggaten heter Léon y Castillo og ligger i den største byen Arrecife. Det største og beste markedet finner du i Teguise hver søndag. Noe du bør unngå på Lanzarote er fersk frukt og grønnsaker, alt importeres til øya og er veldig dyrt.

Vulkangrillet kylling

Restauranten El Diablo ligger i nasjonalparken Timanfaya, og her griller man maten noen meter ned i en vulkan. De serverer bare lunsj og stenger allerede klokken 15, så kom hit tidlig. En av de mest populære rettene er vulkangrillet kylling med potet. En typisk kanarisk matrett er “papas arugadas” som er salte poteter med en sterk saus til.

Slik kommer du deg hit

Charterselskapene Apollo og Star Tour har reiser til Lanzarote på vinterhalvåret. Det tar cirka 6 timer med fly fra Oslo og da lander man i Arrecife. Den enkleste måten å komme seg derfra til hotellet er med charterselskapenes transferbusser.

Charter til Lanzarote