Korsika – en vill skjønnhet

Stine
Reiseguiden, besøkt 19 land

Syden for oss nordmenn er ofte en gresk øy eller kanskje klassikeren Mallorca. Men hvorfor ikke prøve noe nytt i sommer? En fransk Middelhavsøy med blendene vakre strender, sjarmerende byer og fantastisk god mat – det er Korsika i et nøtteskall.
Publisert 27 april 2012

Korsika er en fransk øy i Middelhavet, nord for den italienske øya Sardinia. Det er et vakkert reisemål som enda ikke er oppdaget av de store turiststrømmene, men det betyr absolutt ikke at øya ikke fortjener litt mer oppmerksomhet. Utrolig vakker og med noen av Middelhavets vakreste strender – Korsika er en vill skjønnhet som det er lett å forelske seg i.

Små byer med vakre strender

Kommer du til Korsika med charter kan du velge om du vil bo i Calvi eller Ile Rousse. Sistnevnte er en liten by som ikke er så påvirket av turismen og har en fin sandstrand som ligger midt i byen. Stranden er ganske langgrunn slik at også barnefamilier trives her. Ikke langt fra byen ligger også en av Frankrike beste surfestrender, Algajola. Ved bystranden går en lang strandpromenade og rett i nærheten det store torget fullt av restauranter og kafeer. Calvi er en helt annerledes by med Korsikas høyeste fjell på den ene siden og citadellet fra 1200-tallet på andre siden. Inne i Calvibukten ligger en fin sandstrand, men vil du slippe sanden kan du bade fra klippene. Liker du å dykke og snorkle er Calvi perfekt for deg, og bare fire kilometer sør for byen ligger Korsikas vakreste dykkeparadis – Revellata-halvøya. Andre populære byer å bo i er for eksempel Bastia og Bonifacio.

Utforsk Korsika

Reiser man til Korsika på sommeren, som de fleste turister gjør, så ligger fokus ofte på sol og bad. Og det gjør du veldig bra her med så mange vakre strender å velge mellom. Noe av det beste du kan gjøre er å leie en bil å dra ut på oppdagelsesferd, og Korsika er en spennende øy med mye å se. Et besøk i øyas to største byer, Bastia og Ajaccio burde du ikke gå glipp av. Napoleon var født i Ajaccio, og det er ikke til å unngå å se når man er der. Gater og torg er oppkalt etter han og det finnes et Napoleon-museum. Om du ikke har høydeskrekk kan du kjøre opp til fjellandsbyen Bastelica. For å komme deg dit må du kjøre på en smal vei som noen steder har stup på begge sider på opptil 600 meter. Den kanskje vakreste byen er Bonifacio på sørspissen som ligger på klipper ved havet. En litt annerledes opplevelse er å ta toget fra Ile Rousse til Calvi – en utrolig vakker togstrekning.

Shopping

Vil du ha med deg noe lokalprodusert hjem kan du kjøpe med deg alt fra vin og appelsinlikør til ost, olivenolje og honning. En av de mest kjente ostene er Niolu som lages av sauemelk. En annen ost som også er populær er geitosten fra Sarténe.

Korsikas strender

Øyas kanskje vakreste strand heter Plage de Saleccia som har hatt besøk av kjendiser som Kylie Minogue og Jean-Paul Gaultier. Men regn ikke med å se dem på selve stranden, de ankrer opp i sine luksusyachter utenfor. Er du ute etter mer barnevennlige strender skal du sikte deg inn på Plage de Santa Palombaggia som ligger utenfor byen Ponte Vecchio og har det absolutt klareste badevannet på øya, eller Pietracorara på øyas nordøstlige side. I Ajaccio har de en kritthvit og utrolig populær sandstrand, Plage du Ricanto, som i høysesong kan bli vel overfylt. Og selvfølgelig finnes det mange små strender, kanskje er du heldig å finne din egen lille strandperle inne i en badevik som du får ha helt for deg selv.

Mat og drikke

Korsikansk matlaging er en herlig miks av det franske og det italienske kjøkkenet. Og da må det jo bare bli bra. En vanlig forrett er Panizze som er fritert kikertsmel med salt og pepper. Det er også populært å bestille inn litt tørket skinke, Prisutu, som smaker ekstra godt med litt korsikansk øl til – prøv for eksempel Pietra eller Colomba. Svinekjøtt er veldig mye brukt i matretter på Korsika og smaker alltid godt. Eller hvorfor ikke prøve pannekaker med brocciu, en fersk geitost som er veldig vanlig her.

Slik kommer du deg hit

Til Korsika går det i sommer charterfly direkte fra Oslo til Calvi med Langley. Du kan også fly med rutefly via for eksempel Nice. Det går også flere båter til Korsika fra både Frankrike og Italia. Den kjappeste er båten fra Nice til Calvi på 2 timer og 45 minutter.

Les mer om Korsika her.


Rutefly til KorsikaHotell på Korsika