Publisert 8 juli 2021

Hvilke land kan jeg reise til?

I gjenåpningsplanens tredje trinn åpnes det for mer reising over landegrensene. Fra og med 5. juli 2021 opphevet Utenriksdepartementet reiserådet for EØS/Schengen, Storbritannia og de landene på EUs tredjelandsliste som FHI anser som trygge. Det vil likevel fortsatt være restriksjoner og innreisekarantene fra flere av landene, basert på de kriteriene helsemyndighetene setter. Se kart over fargestatus på de ulike landene i Europa og hva dette betyr.Uavhengig av utenriksdepartementets råd, må du som reisende alltid ta dine egne beslutninger om reisen din. Reiserådet hvor UD fraråder alle reiser som ikke er strengt nødvendig forlenges til 10. august for land utenfor EØS/Schengen og Storbritannia.

Jeg vil booke en reise. Er det mulig å endre eller avbestille reisen, om noe skjer?

Ja, det er det. På grunn av koronasituasjonen har flere reisearrangører satt sammen generøse trygghetspakker som tilbyr gode muligheter for å endre og avbestille reisen. Blant annet Ving, Apollo, TUI og Nazar er blant dem som har gode vilkår til deg som skal booke din charterreise i sommer. Gratis av- og ombooking, gratis navneendring og halv pris på depositum er blant noen av fordelene som tilbys hos de ulike reiseselskapene. Se hva som gjelder hos de ulike:
“Book trygt på Reiseguiden – her er arrangørenes bookingvilkår”

Kan jeg avbestille utenlandsreisen min uten ekstra tillegg?

Både Ving, Apollo, TUI og Nazar gir deg mulighet til å avbestille reisen helt gratis inntil 60 dager før avreise. Enkelte reiseoperatører har også lagt til ekstra beskyttelse, slik som Nazar som tilbyr gratis avbestilling hvis du som fast ansatt blir sagt opp fra jobben din. Dette gjelder helt frem til avreise. Noen reiseforsikringselskaper kan dekke avbestilling av reiser som ikke kan gjennomføres, f.eks. på grunn av sykdom eller UDs reiseråd. Andre dekker avbestillinger så lenge det foreligger et reiseråd fra Utenriksdepartementet på tidspunktet du skal reise, mens andre ikke dekker for gule land overhodet. Reglene for avbestilling avhenger av hvilket reiseselskap du benytter. Sjekk alltid turoperatøren først for mer spesifikk informasjon om deres vilkår, og hvis de ikke dekker avbestilling, kontakter du forsikringsselskapet ditt. Les vilkårene nøye før du booker reisen din.

Hva gjelder ved avbestilling av innenlandsreiser?

Avbestilling av innenlandsreiser dekkes som oftest ikke – kun ved akutt sykdom og legeattest av forsikringsselskaper. Noen forsikringsselskaper dekker avbestilling av innenlandsreiser hvis du blir satt i myndighetspålagt karantene på grunn av korona, og flyselskap som SAS lar deg avbestille flyreisen inntil 24 timer etter bestilling (eller 12 timer før avreise om bestillingen skjer 24 timer før avreise).

Jeg har avbestillingsforsikring. Kan jeg avbestille uansett årsak?

En avbestillingsforsikring dekker som oftest tilfeller hvis reisen må avlyses på grunn av akutt sykdom, ulykke eller dødsfall. Avbestillingsforsikringer erstatter ofte det du har betalt for reise og overnatting. Dette kan typisk være flybilletter, hotell og leiebil. Noen dekker også billetter til kultur- og idrettsarrangement i forbindelse med en reise. Husk å alltid kjøpe avbestillingsforsikringen før du booker reisen. Flere charterselskaper har nå både avbestilling og/eller endring av reisen inkludert når du booker en reise, blant annet Ving, TUI, Apollo og Nazar.

Hvordan beskytter pakkereiseloven meg?

Fra og med 1. juli 2018 trådte den nye Pakkereiseloven i kraft. Denne regulerer rettigheter og forpliktelser mellom kjøper og selger av det loven definerer som pakkereiser. Pakkereiseloven beskytter deg for eksempel mot endringer som turoperatøren gjør før eller under reisen. Pakkereiseloven gir deg også mange andre fordeler sammenlignet med når du setter sammen din egen reise. Les hva pakkereiseloven innebærer på forbrukertilsynet.no

Hva er en pakkereise?

Definisjonen på en pakkereise er at turen varer i minst 24 timer eller at den inkluderer overnattinger og at turen består av minst to forskjellige reisetjenester, slik som transport, overnatting, leiebil eller arrangementer.

Hvilken kompensasjon får jeg hvis jeg har blitt smittet i utlandet?

De fleste reiseforsikringer er per i dag gyldig om du skulle bli smittet av korona på reiser til alle land i EU, Schengen og Storbritannia. Forsikringen er gyldig for både vaksinerte og ikke-vaksinerte, også om du skulle bli smittet av korona på reisen. Hvis du er så uheldig å skulle bli smittet på en utenlandsreise gjelder de samme forsikringsbetingelsene som for andre sykdommer. Men hvis du er i et område som Utenriksdepartementet fraråder å besøke på grunn av koronavirus, bør du kontakte forsikringsselskapet ditt for å høre hvilke vilkår som gjelder. Sjekk ut hvilke vilkår som gjelder i din reiseforsikring.

Her finner du mer informasjon

Se UD's reiseinformasjon
Se Folkehelseinstituttets reiseråd
Følg Facebook-siden “Reiseklar med UD”