Publisert 3 mars 2020

Jeg vil booke nå - finnes det reiser med gratis om- og avbestilling?

Akkurat nå tilbyr flere reisearrangører nye og romslige av- og avbestillingsmuligheter som gir deg som reisende trygghett til å kunne planlegge dine reiser fremover. Les om alle spesifikke tilbud på de respektives hjemmeside.

- Gratis av- og ombestilling: Ving (frem til høst 2020).
- Gratis ombestilling: TUI, Apollo, Detur og Nazar (frem til høst 2020).

Visse flyselskap tilbyr nå også muligheten til å kunne booke om flybilletten til en annen dato uten kostnad, slik som SAS og Norwegian. Når du kjøper en dyrere flybillett pleier det som regel å inkludere om- eller avbestillingsmuligheter hos de fleste flyselskapene. Kontroller hva som gjelder med ditt reiseselskap eller flyselskap.

Kan jeg avbestille reisen min?

De fleste forsikringsselskap dekker nå avbestilling av alle private fritidsreiser, med avreise mellom 12. mars og 14.april. Det er først og fremst turoperatøren du skal kontakte for avbestilling, og hvis de ikke dekker dette, vil forsikringsselskapet dekke resten. Likevel er det noen kredittkortforsikringer som ikke inkluderer avbestilling i det hele tatt, men de fleste ordinære reiseforsikringer gjør det. Kontakt turoperatøren for mer spesifikk informasjon om deres vilkår. Ps: Reiseforsikringen dekker foreløpig ikke avbestillinger innenlands, som for eksempel leie av hytte, med mindre du har en legeattest på akutt sykdom som inntraff etter at du kjøpte reisen.

Jeg har avbestillingsforsikring – kan jeg avbestille?

Avbestillingsforsikring dekker vanligvis bare akutt sykdom eller ulykker og gjelder ikke hvis du vil avbestille turen av andre grunner, for eksempel hvis Utenriksdepartementet fraråder turer til et bestemt område. Likevel, som nevnt over, så vil de fleste forsikringsselskap nå dekke avbestilling av alle private fritidsreiser, med avreise mellom 12. mars og 14.april. Reiser med avgang etter dette dekkes foreløpig ikke, så kontakt din turoperatør og hør hva som gjelder.

Hvordan beskytter pakkereiseloven meg?

Pakkereiselloven beskytter deg for eksempel mot endringer som turoperatøren gjør før eller under reisen. Pakkereiseloven gir deg også mange andre fordeler sammenlignet med når du setter sammen din egen reise. Les hva pakkereiseloven innebærer på forbrukertilsynet.no

Hva er en pakkereise?

Definisjonen på en pakkereise er at turen varer i minst 24 timer eller at den inkluderer overnattinger og at turen består av minst to forskjellige reisetjenester, slik som transport, overnatting, leiebil eller arrangementer.

Hvilke land kan jeg reise til?

Utenriksdepartementet gjør en helhetsvurdering på om det anses som trygt å reise til et land eller ikke. Når Utenriksdepartementet fraråder fra å reise et sted, bør det anses som et signal om en alvorlig sikkerhetssituasjon og at man bør tenke nøye over beslutningen om å reise dit. Men uavhengig av utenriksdepartementets råd, må du som reisende alltid ta dine egne beslutninger om reisen din. Utenriksdepartementet fraråder nå reiser som ikke er strengt nødvendige til alle land på grunn av utbredelsen av koronaviruset internasjonalt. Reiserådet gjelder i første omgang til 14. april.

Liste over land som UD har utstedt reiseråd til

Hvilken kompensasjon får jeg hvis jeg har blitt smittet?

Hvis du er så uheldig å skulle bli smittet på en utenlandsreise gjelder de samme forsikringsbetingelsene som for andre sykdommer. Men hvis du er i et område som Utenriksdepartementet fraråder å besøke på grunn av koronavirus, bør du kontakte forsikringsselskapet ditt for å høre hvilke vilkår som gjelder. Fra nå og frem til 14.april vil de fleste forsikringsselskap ikke dekke uheldige hendelser på ferie så lenge UD fraråder mot å reise. Reiseforsikringer vil altså normalt sett ikke være gjeldende for kunder som nå velger å reise til utlandet. Da skjer du på egen risiko, også forsikringsmessig.

Her finner du mer informasjon

Se UD's reiseinformasjon
Se Folkehelseinstituttets reiseråd
Følg Facebook-siden “Reiseklar med UD”