Publisert 17 desember 2020

Jeg vil booke nå - finnes det reiser med gratis om- og avbestilling?

Ja. Flere reisearrangører tilbyr svært gode endrings- og avbestillingsmuligheter.
Les mer om hva som gjelder for de ulike charterarrangørene her
PS: Visse flyselskap tilbyr også muligheten til å kunne booke om flybilletten til en annen dato uten kostnad. Kontroller hva som gjelder med ditt reiseselskap eller flyselskap.

Kan jeg avbestille reisen min?

Dette avhenger fra forsikringselskap og turoperatører. Mange reisearrangører tilbyr gratis avbestilling i sine vilkår – noen uansett grunn innen en viss tid, andre hvis du skulle bli syk eller miste jobben. Noen reiseforsikringselskaper kan dekke avbestilling av reiser som ikke kan gjennomføres, f.eks. på grunn av sykdom eller UDs reiseråd. Andre dekker avbestillinger så lenge det foreligger et reiseråd fra Utenriksdepartementet på tidspunktet du skal reise, mens andre ikke dekker for gule land overhodet. Kontakt først og fremst turoperatøren for mer spesifikk informasjon om deres vilkår, og hvis de ikke dekker avbestilling, kontakter du forsikringsselskapet ditt. Les vilkårene nøye før du booker reisen din.

Hva med innenlandsreiser?

Selv om Regjeringen har innført nye, strengere koronatiltak nå, dekkes som oftest ikke avbestilling av innenlandsreiser – kun ved akutt sykdom og legeattest.

Jeg har avbestillingsforsikring – kan jeg avbestille?

En avbestillingsforsikring dekker som oftest tilfeller hvis reisen må avlyses på grunn av akutt sykdom, ulykke eller dødsfall. Avbestillingsforsikringer erstatter ofte det du har betalt for reise og overnatting. Dette kan typisk være flybilletter, hotell og leiebil. Noen dekker også billetter til kultur- og idrettsarrangement i forbindelse med en reise. Husk å alltid kjøpe avbestillingsforsikringen før du booker reisen. Flere charterselskaper har nå både avbestilling og/eller endring av reisen inkludert når du booker en reise, blant annet Ving, TUI og Apollo.

Hvordan beskytter pakkereiseloven meg?

Pakkereiselloven beskytter deg for eksempel mot endringer som turoperatøren gjør før eller under reisen. Pakkereiseloven gir deg også mange andre fordeler sammenlignet med når du setter sammen din egen reise. Les hva pakkereiseloven innebærer på forbrukertilsynet.no

Hva er en pakkereise?

Definisjonen på en pakkereise er at turen varer i minst 24 timer eller at den inkluderer overnattinger og at turen består av minst to forskjellige reisetjenester, slik som transport, overnatting, leiebil eller arrangementer.

Hvilke land kan jeg reise til?

Utenriksdepartementet gjør en helhetsvurdering på om det anses som trygt å reise til et land eller ikke. Når Utenriksdepartementet fraråder fra å reise et sted, bør det anses som et signal om en alvorlig sikkerhetssituasjon og at man bør tenke nøye over beslutningen om å reise dit. Men uavhengig av utenriksdepartementets råd, må du som reisende alltid ta dine egne beslutninger om reisen din. Utenriksdepartementet fraråder nå reiser som ikke er strengt nødvendige til alle land på grunn av utbredelsen av koronaviruset internasjonalt.

Liste over land som UD har utstedt reiseråd til

Hvilken kompensasjon får jeg hvis jeg har blitt smittet i utlandet?

Hvis du er så uheldig å skulle bli smittet på en utenlandsreise gjelder de samme forsikringsbetingelsene som for andre sykdommer. Men hvis du er i et område som Utenriksdepartementet fraråder å besøke på grunn av koronavirus, bør du kontakte forsikringsselskapet ditt for å høre hvilke vilkår som gjelder. Reiseforsikringer vil altså normalt sett ikke være gjeldende for kunder som nå velger å reise til utlandet. Da skjer du på egen risiko, også forsikringsmessig.

Her finner du mer informasjon

Se UD's reiseinformasjon
Se Folkehelseinstituttets reiseråd
Følg Facebook-siden “Reiseklar med UD”