Hett møte med Buenos Aires

Louisewinberg
Reiseguiden, besøkt 35 land

Foto: moster, medlem siden 2006
Buenos Aires er en av verdens billigste metropoler og et reisemål som har alt. Her får du mat i verdensklasse, vakker arkitektur, tango og dramatisk natur.
Publisert 7 desember 2011

Argentinas hovedstad kan tilfredsstille den mest kresne globetrotteren. Her kjenner du stemningen på kafeene og går på oppdagelsesferd i gamlebyen og beundrer arkitekturen som stammer fra kolonitiden. Gå på shopping på gatemarkeder, dans argentinsk tango og spise gode empanadas. Rett rundt hjørnet finnes også fantastisk natur med et dyreliv du ikke kommer til å glemme.

Oppdag San Telmo og trendspaning i Palermo

Er du på jakt etter det genuine Buenos Aires så skal du dra til bydelen San Telmo som er den eldste bydelen med små gater, kafeer, antikkhandlere og fine hus. Dessverre får du dele plassen med mange andre turister som er ute etter det samme som deg. På søndager er det et stort marked ved Plaza Dorrego. Er du derimot ute etter å oppleve det moderne Buenos Aires så skal du sette kurs mot Palermo. Her er det mange små designbutikker med bra shopping. På kvelden er det hit man går om er sugen på en fest for her finnes det et stort utvalg av herlige barer og klubber. Bydelen Recoleta er den med eksklusive og dyreste å bo i, og det er også her kirkegården der legenden Evita Péron er begravd ligger. La Boca er et arberiderklasseområde med italiensk preg og lave, fargeglade hus.

Verdens beste kjøtt

I Buenos Aires får du førsteklasses mat og ikke minst verdens beste biffkjøtt. Om du bestiller en “bife de lomo” får du en gigantisk oksefilet. En mer overkommelig kjøttbit får du om du bestiller en halv porsjon. Argentinerne elsker å grille, og alle familier har sine egne spesialiteter og hemmelige oppskrifter på den beste grillsausen. Ofte blander man ulike typer kjøtt på grillen og et vanlig tilbehør er “chimichurri” som er en saus av ristet hvitløk, tomat, krydder og olivenolje. Mate er en type te som er en Argentinas nasjonaldrikk. Argentinerne dessert nummer en heter Dulce de leche og er en søt karamellkrem av melk og sukker.

Rimelig shopping

Buenos Aires er cirka 30 prosent billigere en Norge på det meste, men slik har de ikke alltid vært. I forbindelse med den økonomiske krisen i 2011 så falt valutaen dramatisk og argentinerne mistet cirka 70% av sine tilganger. Nå er det utrolig rimelig å shoppe her og det finnes veldig bra shopping. Albasto de Buenos Aires er det største varehuset som har flest merker. Det beste er derimot Paseo Alcrota med en stor matbutikk på første etasje og mange designermerker. Det eldste og mest luksuriøse er Patio Bullrich som ligger på Avenida del Libertador 750, Ricoleta. Er du ute etter noe annerledes så finnes det bra skinnprodukter å kjøpe i Buenos Aires, de fleste finner du ved Plaza San Martin. Og glem ikke å kjøpe en riktig Panamahatt! En bra plass å kjøpe det er La Sombra del Arabal som ligger på Defensa 1229 i San Telmo.

Se fotball med Maradona

Om du er fan av fotball-legenden Maradona så kan du se hans hjemmelag, Boca Juniors, spille på Boca Stadion. Maradona ser tydeligvis alle hjemmekamper. Det andre store laget i byen er Riverplate og du kan kjøpe billetter utenfor arenaen.

Tango fra hjertet

Det sies at tangoen ble født på gaten Caminito i den fattige bydelen La Boca. Her er fullt fest og vakre, tango-dansende par tett i tett. Tangoen er et sterkt nasjonalsymbol og noe man bare må oppleve når man er i Argentina. Om du vil kombinere et glass vin eller to med tango skal du gå til en “milongas”.

Finn en plass å bo

Det finnes veldig mange rimelige overnattingsmuligheter i Buenos Aires fra rundt 200 kroner per natt. Du kan du bo superflott og femstjerners fra rundt 600 kroner per natt. Liker du designhotell så kan du velge mellom alt fra boutiquehotell i Palermo for rundt 2000 kroner per natt, til overdådige luksushotell i den fine bydelen Recoleta for rundt 3500 kroner per natt.

Slik kommer du deg rundt i Buenos Aires

Om du bestiller en taxi så kalles bilene for “remi”. Taxi som du vinker inn på gaten er gule og om de er ledige står det “libre” på et skilt i frontruten. Bybussene kalles for “colectivos” og går døgnet rundt. De er billige å ta, nesten gratis, men sørg for å ha småpenger til billetten. Det finnes også en t-bane som går frem til klokken 22 på ukedager og til klokken 20 på helgen. Et alternativ som tar litt mer tid er pendeltog som går mellom de forskjellige bydelene. Det finnes tre stasjoner å velge mellom. Estación Retiro (TBA) tar deg til Tigre og Rosario med Línea Mitre. Estación Once tar deg til Bahía Blanca og byer ved Atlanterhavet. d Estación Constitucíon går til La Plata, Bahia Blanca og byer ved Atlanterhavet.

Dramatisk natur og fantastiske dyr

Du må også få med deg den dramatiske naturen på Valdeshalvøya som er naturreservat som står på Unescos verdensarvliste. Beundre dyr som elefantseler, bardehvaler og spekkhuggere. Iguazúfallene er et av verdens vakreste vannfall og ligger på grensen mot Brasil. Her er det mer enn 270 vannfall, noen mer enn 80 meter høye. De ligger i nasjonalparken med sammen navn og det tar cirka 1,5 time å fly fra Buenos Aires til Puerto Iguazú.

Bad i havet seks timer bort

Om du har tid og vil få litt sol og bad også på ferien så ligger Argentinas største badeby, Mar de Plata, cirka 50 mil sør for Buenos Aires. Det tar seks timer med ekspressbuss, og den går fra Buenos Aires store bussterminal “Terminal de Òmnibus de Retiro”.

Slik kommer du deg hit

Det går ingen direktefly fra Norge til Buenos Aires eller Argentina, så du må fly via en større flyplass i Europa eller USA. Best forbindelser er det via Frankfurt, Amsterdam og Paris. Flytiden inkludert stopp er på cirka 18 timer. Den internasjonale flyplassen heter Ezeiza International Airport (EZE) og ligger cirka en halvtime med taxi fra sentrum. Husk på å gå til en av Remi-stasjonene der de kaller på en taxi for deg. Det er ikke trygt å ta hvilken som helst taxi så det er derfor du skal sørge for å velge en av de autoriserte bilene. Du kan betale med kort før turen starter. Du kan også ta lokalbussen inn til byen som tar cirka 1,5 time.

Psst! Bra å vite

- Du trenger ikke visum til Argentina.- Du trenger ingen spesielle vaksiner, men sjekk altid med din fastlege. - Argentinere kler seg ofte formelt og det er forventet at man følger kleskoden inne i byen. - Om noen vil by deg på mate-te er det uhøflig å takke nei. Fly til Buenos Aires

Hotell i Buenos Aires