Publisert 20 august 2012

Manta

Ligger: SeaWorld Orlando, Florida, USA
Fornøyelsesparken SeaWorld har vann og fisker som tema, og berg- og dalbanen Manta er designet med djevelrokken som forbilde. Til og med når du stå i køen kan du kike inn i store akvarium med fler enn 300 forskjellige rokker. I Manta ligger du fastspent på vognen med både en sele, men også spesielle bøyer for føttene. I løpet av turen passerer du bare noen meter over vannoverflaten i 90 km/t samtidig som små fontener spruter opp vann.

X2

Ligger: Six Flags Magic Mountain, California, USA
Dette er en av de mest sinnsyke berg- og dalbanene i hele verden. Det som gjør at X2 er så spesiell er at du ikke bare kjører samme vei som vognen du sitter i. Ditt sete kan vri seg rundt 360 grader slik at du aldri vet hvor du er på vei. Denne typen av berg- og dalbaner er så spesiell at den kalles 4-dimensjonell. Den største utforbakken er 66 meter høy og nesten loddrett med sine 88,8 graders helling. Og på toppen av det hele kjører du i 122 km/t.

Insanity

Ligger: Stratosphere Tower, Las Vegas, USA
På denne karusellen blir du fastspent og snurrer deretter rundt i mer enn 60km/t. Om Insanity hadde vært i en normal fornøyelsespark så hadde den nok ikke vært så spennende. Det som gjør Insanity i Las Vegas så ekstremt ubehagelig er at den ligger på toppen av tårnet Stratosphere. Så når karusellen starter sendes du ut over kanten og snurrer rundt 276 meter over bakken.

Balder

Ligger: Liseberg, Gøteborg
Den heftigste berg- og dalbanen i fornøyelsesparken Liseberg er Balder. Den har flere ganger blitt kåret til den beste berg- og dalbanen av tre i verden. Turen er mer enn en kilometer lang og går som mest i 90km/t. Den skumleste delen av turen er en bakke som nesten er loddrett med en helling på 70 grader.

Giant Drop

Ligger: Dreamworld, Gold Coast, Australia
Det er ikke mange fornøyelsesparker som ikke har en “fritt-fall”-attraksjon, men den skumleste av dem alle finner du i fornøyelsesparken Dreamworld i Australia. I Giant Drop faller du fritt i hele 115 meter, noe som tilsvarer et hus med 39 etasjer. Når du sitter fastspent i Giant Drop kan du forberede deg på en fart opp mot 135km/t og at du kommer til å få oppleve 3,5 G-krafter.

Alpengeist

Ligger: Busch Gardens Williamsburg, Virginia, USA
Berg- og dalbanen Alpengeist begynner med et sjokk for den som ikke er forberedt når gulvet plutselig forsvinner. Denne turen gjør man hengende. Alpengeist-turen er 1,1 kilometer lang og ferdes som mest i 108km/t. Det er flere skremmende looper og svinger, et fritt fall på 52 meter og en og annen bakke der man en vektløs i noen sekunder.

Transformers - The ride 3D

Ligger: Universal Studios, Hollywood (USA) og Singapore
Dette er verdens dyreste attraksjon. Transformers – The Ride kostet 700 millioner kroner å bygge. Her er det ikke looper og bakker som er opplevelsen, men den enorme bildeskjermen med 3D-effekter som er så skumle at man tror det er virkelig. For å skremme deg enda mer blåser de varmluft på deg samtidig som noe 3D-eksploderer og de spruter vann på deg når en vannledning sprekker.

Furius Baco

Ligger: PortAventura, Salou, Spania
Attraksjonen Furius Baco er en av verdens, og Europa, kjappeste med hastigheter opp mot 135km/t. Du sitter ikke i en normal vogn, her henger du istedenfor i en liten vinge og suser frem og vann og andre besøkere i fornøyelsesparken.

Space Mountain: Mission 2

Ligger: Disneyland Paris, Frankrike
Den mest spennende attraksjonen i Disneyland Paris er Space Mountain: Mission 2 der du blitt skutt ut av en kanon o 75km/t til 30 meters høyde. I løpet av den 1000 meter lange turen blir du kjørt rundt i universet og får se månen, planeter og et svart hull.

Colossus

Ligger: Thorpe Park, Chertsey, Storbritannia
I vakre Surrey i England ligger fornøyelsesparken Thorpe Park. Her har de flere berg- og dalbaner, men den mest ekstreme er Colossus som har verdensrekord i looper, her er du oppned hele ti ganger. På en strekning ser banen til og med ut som ek korketrekker og kjører man rundt, rundt, rundt.

Expedition GeForce

Ligger: Holiday Park, Haßloch, Tyskland
Den lange berg- og dalbanen Expedition GeForce er 1,2 kilometer lang og med hastigheter på 120km/t. Berg- og dalbaner er en av de høyeste i Europa med sine 56 meter. Det er først og fremst G-kreftene som er det skumle her. Som mest blir du utsatt for 4,5 G, men de syv gangene i løpet av turen du utsettes for 0 G er nesten enda mer skremmende.

Giant Swing

Ligger: Silver Dollar City, Branson, Missouri, USA
På fornøyelsesparken Silver Dollar City skulle en normal attraksjon ikke passe inn for her er det bondegårdstema. Derfor er den svingende Giant Swing plassert i en enorm låve, og du sendes ut gjennom låvedørene i 60km/t og svinger til du er nesten 30 meter oppe i luften. Giant Swing har en svingradius på hele 230 grader, noe som gjør at du nesten er oppned.


Reiser for hele familien