Publisert 31 juli 2023

Med en gang du kommer til Parga vil du kjenne følelsen av å befinne deg på en liten, koselig gresk øy. Sannheten er derimot at Parga ligger på det greske fastlandets vestkyst, i nærheten av Korfu og Lefkas. Her vil du umiddelbart legge merke til de grønne fjelltoppene som lager en vakker bakgrunn til den eventyraktige byen som omfavner det turkise vannet i havnen. Til tross for at Parga er en liten by med rett over 3000 innbyggere, kan du enkelt tilbringe to uker her uten å kjede deg. Lei en bil og utforsk fossefall, borger og klostre, besøk noen av øyene i den joniske øygruppen eller dra på en utflukt til Albania.

Parga by – fargerike hus i fjellsiden

Parga by er en sjarmerende, romantisk og koselig kystby hvor turismen fortsatt er lav.
Pargas’ fargerike hus klatrer nesten inntil hverandre i skråningen og gir deg følelsen av å være i et amfiteater der det krystallklare, turkise havet er hovednummeret som får alle til å gi applaus – i alle fall sommerfugler i magen. Her er det både skandinaviske og greske turister, men følelsen av Parga kan likevel ikke sammenlignes med andre reisemål i Hellas. I havnen ligger det restauranter, kaféer og butikker på rekke og rad, og byens smågater byr på alt fra isbarer og butikker til små tavernaer og barn som selger håndmalte skjell for 1 euro. Du finner også trapper som leder deg opp til en borg hvor du får en fantastisk utsikt over byen.

Opplevelser – matkurs, øyhopping og uvirkelige Meteora

Besøk Pargas olivenoljemuseum hvor du kan prøvesmake masse godsaker og kjøpe deilige oljer, eller meld deg på de populære matlagingskursene som holdes alle fredagskvelder (bestill i god tid). Se også den slående utsikten fra den gamle borgen i Parga by fra 1000-tallet, som pleide å forsvare byen mot angrep fra pirater. For utflukter utenfor Parga kan du ta båtene til Korfu, Antipaxos, Paxos og andre joniske øyer. Paxos er en av våre øyfavoritter, og på veien hit stopper de fleste båter slik at du kan svømme inn i en grotte med krystallklart vann. Spennende historie får du i Necromandio, hvor du kan se inngangen til dødsriket. Den mest omtalte utflukten er likevel Meteora. Høyt oppe på de sukkertoppsformede fjelltoppene ligger flere klostre. Det er utrolig stilig å se hvordan bygningene klamrer seg fast, og enda mer utrolig hvordan de lyktes med å bygge dem nettopp her. Regn med å bruke en hel dag på denne turen. Fra Parga kan du også besøke Albania.

Shopping & uteliv – hit drar du

I Parga finner du mange små butikker med håndvesker, suvenirer og fine sandaler, men dette er ikke destinasjonen du drar til for å shoppe. Derimot finner du uteliv om kveldene, i form av barer med dans til langt ut i de sene nattetimene. Utelivstilbudet varierer ganske mye avhengig av når du besøker Parga. Starten og slutten av sesongen er rolig, før det toppes i midten og slutten av august når grekerne og italienerne har ferie. Ta turen til Prestige, en cocktailbar med gode drinker og et trivelig personale. Eieren George står utenfor hver kveld og ønsker deg velkommen, og hit kommer det også kjente DJ's. På Mistral, Veranda og flere andre barer kan du slå hælene i taket, men det er først og fremst gresk musikk som spilles her, så lær deg gjerne noen morsomme moves før du kommer hit. På Sail In Bar får du en utrolig utsikt over byen, og vil du få en opplevelse utenom det vanlige bør du bestille din helt egne balkong.

Pargas 5 beste strender


Krioneri-stranden

Midt i byen rett ved havnen ligger Krioneri-stranden. Fra denne stranden kan du svømme ut til en øy med en vakker hvit kirke. Her får du fin utsikt over byen, og mat og drikke er det plenty av.

Piso Krioneri-stranden

Et steinkast fra Krioneri-stranden finner du den mindre stranden Piso Krioneri, hvor tempoet er betydelig roligere. Denne stranden består av rullestein som gjør vannet perfekt for snorkling. Også her finner du tavernaer og solstoler.

Valtos-stranden

Den mest populære stranden i området er Valtos. Den kan du nå ved å ta en 20 minutter lang spasertur (med mye oppoverbakker), eller med taxibåt fra havnen. Turen tar maks 5 minutter og båtene går hver halvtime. Den høyre delen av stranden (sett fra land) består av sand og den venstre delen består av sand blandet med småstein. Her finnes det bra med tavernaer, hotell og solstoler. Vil du bytte havet mot bassengbading uten å gå tilbake til hotellet anbefaler vi Tango Beach Club, der du også kan spise og drikke med herlig musikk i bakgrunnen.

Sarakiniko-stranden

Sarakiniko ligger bortenfor Valtos og er en mindre strand med sand og rullestein. Hit kommer du med bil/vespa eller med taxibåt som tar cirka 15 minutter og koster cirka 11 euro tur-retur. Vannet er krystallklart, og du kan leie solstoler eller bare ligge på et håndkle på sanden. Her finner du 2-3 tavernaer å velge mellom som serverer enkle retter som salat, moussaka og tzatziki. På to av dem kan du også låne brettspill som du kan kose deg med i skyggen når solen steker midt på dagen.

Lichnos-stranden

Lichnos ligger cirka 3 km fra Parga. Hit kommer du med båt, bil, vespa eller til fots over olivenkledde åser. Å gå dit tar minst 1,5 time og du bør ta med deg nok med vann, solkrem og et beskyttende hodeplagg. Båtene går til Lichnos hver halvtime om formiddagen og koster 9 euro tur-retur. Reisen dit tar cirka 20 minutter. Her består stranden av litt grovere sand og småstein som gjør vannet om mulig enda klarere. Blir du sulten finnes det 4-5 tavernaer med alt fra pizza til risotto. Vanlige solstoler koster rundt 10 euro, og vil du unne deg litt ekstra med bassengtilgang, deilige solsenger og førsteklasses service betaler du 30 euro per person.

Mat & drikke – ekte gresk mattradisjon

Selv om du skulle være her en hel måned og spise både frokost, lunsj og middag ute ville du likevel ikke klart å spise deg gjennom alle byens restauranter og tavernaer. Her kan smaksløkene dine juble i en miks av gresk, italiensk, fransk, indisk og kinesisk. Nyt de klassiske tzatziki, oliven, souvlaki og annen deilig gresk salat, men test også moussaka og saganaki. Her er noen favoritter:

Castello – en absolutt favoritt som ligger i en av Pargas smågater, med hvite duker og veldig god service. Her serveres førsteklasses mat fra hele verden og skikkelig god vin. De har også en fin vinkjeller der du kan bestille bord om ønskelig.
La Trattoria – italiensk restaurant med utsikt over stranden, god pizza og pasta.
Villa Rossa – et vakkert hotell med en bra restaurant. Test gjerne den grillete tunfisken.
Ostria – en koselig del i enden av havnen nedenfor borgen med riktig god hjemmelaget pasta og steinovnsbakt pizza.
Zorbas – ligger i havnen rett ved stranden og har et fantastisk personale og god mat – fremfor alt sverdfisken. Ouzoen her må heller ikke glemmes!
Tzima – en liten og koselig restaurant et stykke opp i byen. Omkranset i klatreplanter serverer de riktig så gode vindampede muslinger.
To Souli – en av de eldste restaurantene i Parga med utmerket fisk og skalldyr.
Oscar Pizza – byens absolutt beste pizza finner du i havnen!
Toros – ligger i en av smågatene og serverer veldig godt kjøtt.

Her bor du i Parga – noen hotellfavoritter

Hvor enn du bor i Parga er det gåavstand til alt, selv om du bor i Valtos. Bor du i den øvre delen av Parga er du nede i havnen på 5 minutter. Det kan likevel være greit å vite at det er en del trapper og bakker. Foretrekker du å bo nærme en større strand og heller spasere til sentrum bør du velge Valtos Beach. Vil du heller bo nærme restauranter og havnen, samt ha muligheten til å spasere eller ta en taxibåt til en større strand, bør du velge Parga by. På Valtos er Hotell Parga Beach et godt alternativ, et fint hotell med høy standard og komfort. Hotellet ligger i grønne omgivelser midt på stranden. Det finnes også fine leilighetshotell som arrangørene Ving og Apollo tilbyr. Vil du bo i Parga bør du satse på Villa Rossa Area Boutique Beach Resort, som ligger rett ved Krioneri-stranden. Vakkert innredet, perfekt beliggenhet, god restaurant og en oase på kveldene da du kan tilbringe timesvis på deres solsenger i gløden av levende lys til lyden av bølgeskvulp og herlig loungemusikk. Perfekt for kjæresteparet. Vil du dele dine ferieminner med de hjemme har de også gratis WiFi. Villa Rossa kan du bestille hos Apollo. Hos Ving kan du med fordel bo på 1800 Apartments, som ligger midt blant de koselige smågatene. Et lite stykke derfra ligger Hotell Bacoli, som er et populært hotell og som har et fint bassengområde. Luksuriøse Hotell Lichnos Beach er også et veldig smakfult hotell med en bra og eksklusiv beliggenhet.
Se alle hotell i Parga her

Beste sesong i Parga – fra mai til oktober

Til Parga kan du reise på charter fra mai til oktober. I starten og slutten av sesongen er det et betydelig roligere tempo sammenlignet med for eksempel juli og august. Bakdelen med å reise tidlig i sesongen er at det er litt kjøligere i havet. I slutten av september og i oktober er det derimot behagelige temperaturer, men det finnes en risiko for regn. Ifølge lokalbefolkningen er starten av september den ultimate tiden å reise hit. Da er det ikke like mange turister, temperaturene er behagelige og klimaet stabilt. St. Mary´s Day feries hvert år den 15.august i Hellas, og framfor alt i Parga. Det er den gresk-ortodokse kirken som ferier Jomfru Maria, da hun er veldig viktig for grekerne. I Parga feires høytiden ekstra mye og tusenvis av grekere valfarter hit for å delta på opptredener, festligheter og underholdning til havs som avsluttes med et fyrverkeri som får nyttårsaften i Sydney til å virke som en blek kopi. Husk å bestille bord i god tid – gjerne oppe på borgen der utsikten er som best.

Kjekt å vite om Parga

Parga er en liten by der kriminaliteten er lav, og man får en følelse av at alle kjenner alle. Hit kan du som reiser alene dra uten å være urolig for lommetyver eller innpåslitne innkastere. Det finnes flere små og halvstore supermarkeder der du kan kjøpe vann, frukt, sigaretter eller annet du trenger. Så klart finnes det også postkontor, bank, kirker og mye annet inne i sentrale Parga. Vannet fra kranene kan drikkes, men kan smake litt rart. Akkurat som i andre deler av Hellas bør du ikke putte dopapiret i toalettet, men heller legge det i søppelbøtten. I Parga, rett overfor postkontoret og ved siden av supermarkedet Dallas, finner du et mindre marked som holder åpent mandag og fredag formiddag. Her finner du mye frukt, olivenolje og annet smått og godt. Det finnes en del bakker og trapper i sentrale Parga som kan gjøre det vanskelig for deg som har barnevogn, rullestol eller beinproblemer. Har du veldig små barn, ta med en bæresele. Er barna 3+ kan det være en god idé å la dem gå selv i stedet for å dra rundt på en vogn. For rullestol og barnevogn finnes det i blant bakker i stedet for trapper, men da går man glipp av alle de sjarmerende butikkene. Kjenner du at bakker og trapper ikke er noe for deg så finnes det mange restauranter og butikker nede i havnen, og skal du dra til en strand finnes det som sagt taxibåter som går dit.

Hvordan kommer seg hit og rundt

Hit reiser du med Apollo og Ving. Flytiden fra Oslo ligger på rett under 3 timer og du flyr da til byen Preveza. Derfra tar det mellom 1 og 1,5 time å komme seg til hotellene, litt avhengig av hvor du bor. Bor du på et hotell i de små gatene kan det hende at du må bytte over til en minibuss. Du tar deg rundt i byen til fots og til strendene i nærheten med taxibåt. Du kan også dra med minitoget som går flere ganger om dagen og som tar deg til vakre steder i nærheten. Det går også an å leie båt for en eller flere dager. Vil du se mer av omgivelsene anbefaler jeg at du leier en bil eller vespa. Med Apollo kan du kombinere din uke i Parga med en uke på Lefkas.

I Reiseguidens søkemotor finner du din reise til Parga:
Alle charterreiser til Parga
Restplasser til Parga
Finn ditt hotell i Parga
Finn rutefly til Parga


Charterreiser til Parga