Publisert 17 oktober 2014

Utvalget er enormt, bare i Tyskland finnes det mer enn 150 markeder å velge mellom. Det kan derfor være vanskelig å vite hvilket marked som er best og koseligst. For å gjøre det litt lettere for deg har vi funnet frem Europa koseligste julemarkeder.

Tallin, Estland, 21. november - 8. januar

Byen forvandles til en eventyrby i juletid, med snø på hustakene og stearinlys langs de hyggelige gatene. Det er ikke rart at Tallin ofte topper listene ovre Europas beste julemarkeder. Spaser rundt blant alle bodene som selger håndverk, og når kulden kryper på kan du drikke varmt vin og spise varm suppe og gode pepperkaker.

Nürnberg, Tyskland, 28. november - 24. desember

Duften av gløgg, brente mandler, Nürnberg-bratwurst og alt annet gjør at det er umulig å ikke bli lokket inn på markedet. På fredag før siste søndagen i advent kan du også være så heldig å få se den gylne engelen – i Tyskland kalles den for Nürnberg Christkind. Spaser rundt blant mer enn 180 boder og pass på å kjøpe med deg en “Zwetschgenmännle” – en suvenir som er typisk for byen og markedet, og som de fleste kjøper med seg hjem når de er her.

London, England, 21. november - 4. januar

Dette julemarkedet i Hyde Park lokker med England største utendørs isbane, et fantastisk sirkus, mer enn 100 karuseller og favoritten Santa Land, der barna får treffe julenissen og hans venner. Årets nyhet “The Magical Ice Kingdom”, der du kan vandre rundt blant isbjørner og ulver av is forventes å bli en stor suksess. Markedet har stengt den 25. desember.

Bremen, Tyskland, 27. november – 23. desember

Den historiske plassen ved rådhuset, den romantiske belysningen og de vakkert utsmykkede bodene skaper en helt spesiell julestemning som fortroller besøkerne. Markedet strekker seg også langs elven Weser der vinteren, havet og historiske Bremen er temaet på Schlachte strandpromenad. Her er det utrolig koselig og overalt kan du kjenne lukten av brente mandler, pepperkaker og Glühwein.

København, Danmark, 15. november - 31. desember

Med sine mer enn 450 000 julelys, 1100 juletrær, 60 juleboder og fantastisk gode gløgg er Tivoli er perfekt plass å møte julen. En god middag med utsikt over de glitrende trærne ved Tivolisjøen kan få hvem som helt til å komme i julestemning. I år, som i fjor, har julenissen byttet navn til Fader Frost og Tivoli har investert millioner på et russisk tema på sitt julemarked. Avslutt gjerne kvelden i hyggelige Nyhavn. Parken har stengt 24.-25. desember.

Hamburg, Tyskland, 26. november – 31. desember

Oppdag historie, tradisjon og en vidunderlig julestemning på et av Hamburg mange julemarkeder. Det aller vakreste ligger rett utenfor Hamburgs imponerende rådhus. Håndverkere fra hele Tyskland inviterer deg til å bli overrasket, delta på, smake på eller bare nyte av den fantastiske atmosfæren. Karuseller og juleparader i all ære, men det som gjør at dette markedet stikker ut i mengden er julenissen og hans reiner som flyger høyt på himmelen hver dag.

Wien, Østerrike, 23. november - 31. desember

Her finnes det flere markeder å velge mellom, men om du bare skal besøke et er det Schönbrunns julemarked som er det koseligste og det føles som å gå inn i et eventyr. Duften av nybakte julekaker og varm punsj bidrar selvfølgelig til den herlige julestemningen som råder her. I juleverkstedet kan barna lage sitt eget julegodt og dekorere pepperkaker, og foreldre kan gjøre mange gode kupp på håndverk av alle slag.

Budapest, Ungarn, 27. november - 31. desember

På Vörösmarty Square, midt i Budapest, holdes det hvert år et utrolig populært julemarked. Her finnes et lite Betlehem med en julekrybbe og levende dyr. Dessuten kan du være med på å pynte juletreet. Bortsett fra de tradisjonelle håndverkene tilbys det også ungarske matspesialiteter som langos og kürtös kalács. Markedet har stengt 25. -26. desember.

Praha, Tsjekkia, 26. november - 1. januar

Praha største julemarkeder finner du på gamlebyens torg og på Vaclavplassen. Her har de perfekte julegaver som leker av tre, duftlys, handlagde smykker og hatter. Dyrene i julekrybben er veldig populær blant alle barn. Mest imponerende er nok juletreet som fraktes hit fra Krkonosefjellene i de nordlige delene Tsjekkia.

Edinburgh, Skottland, 21. november - 4. januar

Edinburgh julemarked med tyske influenser er en fryd for øyet da det ligger fremfor spektakulære Edinburgh Castle. Her kan du handle alt fra håndblåste juletrekuler til fargeglade leker av tre. Sørg for å smake på markedets utsøkte mat og Glühwein – gløgg som serveres i keramikk-krus.

Roma, Italia, 24. november – 6. januar

I Roma har julefeiringen spredt seg ut over hele byen med julepyntede kirker og klostre. Det største og mest tradisjonelle julemarkedet finner du på Piazza Navona med barnevennlige karuseller og mye folk. Møt julenissen, se på julespill og kjøp julegodterier og brente kastanjer. Her selges de også små dukker av la Bafana - juleheksen.

Bestill en weekend eller en bussreise

Vil du oppleve et koselig julemarked i noen av de vakre byene så rekker du det helt fint på en weekend. Det er ofte veldig bra pris på hotellet i storbyer denne perioden før jul, en perfekt mulighet til å nyte av julehsopping i utlandet til bra priser. Er du ute etter en mer arrangert reise så går det mange bussreiser til julemarkeder i Europa, perfekt om du har mer tid eller gjerne reiser med en gruppe.

I Reiseguidens søkemotor kan du finne din reise:
- Søk etter en billig flybillett
- Finn et billig og bra hotell
- Reisetilbud jul & nyttår