En guide til Barcelona

Joaland
Medlem siden 2012, besøkt 20 land

Har du og reisefølget ditt vært uenige om dere skal velge by- eller strandferie? Fortvil ikke - Barcelona byr på en storslagen harmoni av flotte strender og en skikkelig storbyfølelse. Og er du blant dem som i tillegg-, eller utelukkende, får sjela di stimulert av kunst, arkitektur og historie, tilbyr Barcelona en meny uten sidestykke.
Publisert 3 september 2012

Barcelona er lokalisert nordøst i Spania, langs middelhavskysten, og skulle du, av en eller annen grunn, føle rastløsheten hviske deg i øret, er ikke veien til Frankrike lang. Men å nevne ”rastløshet” og ”Barcelona” i samme setning, er det neppe mange som har gjort.

Strender

De flotte strendene strekker seg mangfoldige kilometer langs Barcelona-kysten – bare et lengre steinkast fra det veldige bybildets ytterpunkt. Deler av strendene kan være befolket til randen, men man finner alltid en ledig plass. Ønsker man dog litt roligere omgivelser, kan strendene i nord være et bedre alternativ. Men uansett hvor en befinner seg, kommer en ikke unna den flotte, estetiske arkitekturen som omkranser denne flotte byen.

By full av spennende arkitektur og kunst

Knust og arkitektur er blant annet denne byens desiderte varemerker. Hvis en først skal rundt og kikke litt, og virkelig bli imponert hva angår arkitektur, anbefaler jeg å dra til ”Katedralen”, samt også ”Sagrada Família”. ”Katedralen” er en gotisk kirke som er plassert litt avsidesliggende La Rambla – den kjente gågata i Barcelona, ergo veldig sentralt. Den 93 meter høye katedralen ble bygget rundt 1300-tallet, og det er virkelig storslagent å se det enorme byggverket utsmykket med detaljer til fingerspissene. Ønsker en å ta en kikk inne i selve katedralen, er dette å anbefale, selv om en må ut med noen få euro. Bare en lengre gåtur unna, eller en kortere tur med motordrevne kjøretøy, finner du Sagrada Familia. Sagrada Familia, eller den ’hellige familie’ som det betyr på norsk, er en katedral som ble påbegynt på slutten av 1800-tallet. Det fascinerende med denne katedralen, ved siden av den nydelige arkitekturen, er at byggeprosessen mot det endelige resultatet ennå ikke er ferdig. Etter prognosene skal katedralen stå ferdig rundt 2026. Men som nevnt er det mye, ja, mer enn mangt, å finne på i denne byen.

Gammel og nyere historie

Det er ikke bare eldre-, ei heller religiøs historie som er å oppdrive i Barcelona. I 1992 ble de olympiske leker arrangert i denne byen, og på Mountjüic, et fjell som kaster sine skygger over stranda, kryr det av olympiske attraksjoner. Her finner du Olympiastadion, det olympiske basseng – som nå også er åpent for offentligheten (anbefales veldig som et avbrekk i den ellers varme hverdagen), samt flere statuer og olympiske merker. Men som seg hør og bør: når sola begynner å senke seg og kvikksølvet på gradestokken kryper nedover på 20-tallet, er Barcelona et ypperlig sted å utfolde sine shoppingbehov.

Shopping

Kanskje er du blant dem som liker å streife nedover lange gågater med et bredt utvalg av butikker? Eller ønsker du å ha alt samlet på én plass – ett senter? Barcelona har det du leter etter. Det sies at du ikke har vært i Barcelona før du har vært på La Rambla, og det ligger nok noe i uttrykket. La Rambla er ei lang handlegate som innehar alt fra internasjonale merkebutikker til små tradisjonelle suvenirbutikker. Velger du å starte på Plaza de Catalunya – sentrum av Barcelona, og vandre mot sjøen, vil du etter hvert komme til Maremagnum. Maremagnum er et stort kjøpesenter som er lokalisert i enden av La Rambla – nær sagt ute på sjøen. Kjøpesenteret er spektakulært i seg selv, men det blir ikke noe mindre spektakulært når det er omringet av vann på omtrent alle sider. Generelt ligger prisene i Barcelona en del lavere enn hva vi er vandt med i Norge, selvfølgelig, men en kan også finne virkelige kupp. Drar en for eksempel i juli eller august, er det salgsdager i hele Barcelona.

Slik kommer du deg rundt

Du sitter kanskje og lurer på hvordan en kommer seg fra A til B på greiest mulig måte i Barcelona. Jeg skal gi deg et par gode alternativer. Taxi kan ofte være vår støttepute når vi er på ferie. Men Barcelona byr på et undergrunnstilbud som en ikke burde motstå. For en billig penge reiser en rundt i hele byen i et subway-nettverk som har utallige linjer og stasjoner. Ønsker man heller et enda gøyere transporttilbud, er sykler virkelig å anbefale. I Barcelona er det utplassert mangfoldige dusin med såkalte sykkelstasjoner. På sykkelstasjonene kan en leie en sykkel, sykle hvor enn sinnet fører enn, eller viljen ønsker, og det vil garantert være en sykkelstasjon i nærheten hvor en kan sette fra seg sykkelen.

Opplevelser

Som om Barcelona som reisedestinasjon ikke virker innbydende nok, er det verdt å nevne at Barcelona er en sportsby av de sjeldne. Det finnes verdensledende fotball-, håndball- og basketballag i Barcelona. Så om en ønsker å få med seg idrett i verdensklasse, kan dette være aktuelt å oppsøke, for eksempel befinner Europa største fotballstadion, Camp Nou, seg i Barcelona.

Barcelona er byen som har alt! Så om du er en yngre ”señorita” eller eldre ”señor”, vil Barcelona tilfredsstille dine feriebehov. ¡Hola, amigos!

Slik kommer du deg hit

Det går fly fra flere byer i Norge og det er ofte mulig å få tak på billige billetter. Den internasjonale flyplassen heter El Prat og ligger 12 kilometer sørvest for sentrum. Derfra kan du ta buss, tog eller taxi inn til byen. Buss tar cirka 40 minutter og koster 40 kroner. Toget tar 25 minutter og koster cirka 250 kroner. Lavprisflyselskaper flyger ofte til den lille flyplassen Girona som ligger 10 mil nord for Barcelona. I Barcelona kommer du deg enkelt rundt med t-banen. En billett er gyldig i en time og koster cirka 10 kroner.


Flybilletter til BarcelonaHotell i Barcelona