Dubrovnik – Kroatias perle

Khaki
Reiseguiden, besøkt 25 land

Foto: iStock
Dubrovnik er en av Middelhavets vakreste byer og blir et stadig mer populært reisemål. Det er ikke vanskelig å forstå hvorfor – her kan du nyte sol og bad samtidig som du bor i en koselig by med mye historie. Les våre syv beste Dubrovnik-tips her.
Publisert 19 desember 2017

Dubrovnik ligger lengst sør i Kroatia og er inneklemt mellom Bosnia, Hercegovina og Det adriatiske havet. Byen har cirka 50 000 innbyggere som bor på en smal kyststrekning med høye fjell i øst. Det er ingen tilfeldighet at denne vakre byen lenge har blitt kalt “Perlen i sør”.

Alt ligger sentralt

Om du bor i nærheten av den gamle bydelen trenger du ikke å ta taxi eller buss, du kan lett ta deg dit til fots. Men regn med at det likevel kan ta litt tid da gatene ofte er bratte og det hele er som en stor labyrint. Bykjernen tar deg med på en historisk reise der middelalder møter det moderne 2000-tallet.

Bo hos lokalbefolkningen

Det billigste overnattingsalternativet i Dubrovnik er å leie et rom hos en familie. Det koster ofte ikke mer enn en 100-lapp, men du får regne med å bo en bra bit utenfor sentrum. Bor du en bit utenfor sentrum kan du egentlig ta hvilken som helst buss du ser - de fleste går til den gamle bydelen. Dubrovnik er en turistby så det finnes selvfølgelig massevis av hotell – både billige hostel og dyre luksushotell.

Hovedgaten Placa Stradun

Den gamle bydelen, Stari Grad, er den største severdigheten i Dubrovnik. Gå en tur på hovedgaten Placa Stradun og besøk noen av de gamle museene, katedralene og kirkene. En fin tur er å gå på den to kilometer lange bymuren, og her får du også en vakker utsikt over den gamlebyen. Vil du se mer av byen kan du ta linbanen opp til det 405 meter høye fjellet Srd og få panoramautsikt over Dubrovnik, Det adriatiske hav og mange av øyene i den kroatiske skjærgården.

Oransje minner fra krigen

I begynnelsen av 1990-tallet ble Dubrovnik utsatt for et omfattende artilleriangrep og en stor del av bebyggelsen i gamlebyen ble bombet. Når du ser ut over takene er det lett å kjenne igjen de ødelagte husene på grunn av den oransje fargen på takene.

Flere strender å velge mellom

Det finnes flere strender for deg som vil sole og bade. Om du tar deg ut til halvøya tre kilometer vest for gamlebyene kan du velge om du sole på en sandstranden Uvala Lapad Beach, sementbryggene på Adriatic Beach eller småsteinstranden Vis Beach. En litt mindre strand, Banje Beach, ligger også rett utenfor gamlebyens havneområde.

Shopping

Det rimeligste å shoppe i Dubrovnik er den lokale vinen. På apoteket i Fransiskanerklosteret kan du kjøpe hudkremer og parfymer som lages etter oppskrifter fra Middelalderen.

Prøv de lokale fiskerettene

De mest kjente matrettene her er dubrovacka rozata som er en variant av créme bruleée og zelena menestra som er en kål- og kjøttgryte. Fiskerestaurantene tilbyr fisk både fra havet og fra elven Neretva, deriblant i mange forskjellige typer supper. Sjekk prisene på menyen før du bestiller om du vil unngå de verste turistprisene.

Populært å seile

Mange har Dubrovnik som et utgangspunkt for reiser ut til de mange øyene i den kroatiske skjærgården. Her er det mange som leier ut alle typer av båter, både med og uten besetning. Er du ikke båtinteressert kan du ta bussen til de interessante byene Kotor og Buda i nabolandet Montenegro.

Reis til Dubrovnik

Du kan reise til Dubrovnik med charterselskap som TUI, eller pakkereise med Apollo og Ving. Flytiden ligger på knappe 3 timer, og deretter kan du ta bussen inn til byen for en femtilapp eller taxi for cirka 300 kroner.
- Charterreiser til Dubrovnik
- Restplasser til Dubrovnik
- Fly til Dubrovnik
- Hotell i Dubrovnik
- Tilbud til Dubrovnik


Flybilletter til Dubrovnik